dilbert  Dołączył: 21 Wrz 2008
A mnie ciekawi jak wygląda porównanie szkła Sigmy z nową 55'tką Pentaxa. Wiem, że różnica w cenie to ok 1000 zeta... Ale jak już kupować, to tak, żeby się nie frustrować ;-)

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
dilbert, różnice w ostrości niezauważalne dla normalnego użytkownika (normalnego=nie liczącego pixeli na cal), za gwiazdką przemawia jakość wykonania, uszczelnienia, wygląd (a co, mi się podoba :-D ) i plastyka jak to z gwiazdek. Jakbym miał kupować wybrał bym jednak *, 50mm na APS-C to już i tak prawie portret, wolę mieć te 5 mm więcej ;-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
największą wadą kundli jest ich nieprzewidywalność co do sposobu działania... :evilsmile:

superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
Cudowne szkło :-) Czasami robię nim zdjęcia i jestem zachwycony obrazkiem..jest taki...trój wymiarowy :-) Ostrość na 1.4 niesamowita, bardzo szybki af i nawet cichy. Czasami miałem problem z trafieniem idealnie w punkt, ale f/1.4-1.8 + ff + ruszające się ludki na ślubie to łatwo o pomyłke.
Wykonanie bardzo solidne, sam wygląd budzi respekt :-)
Zdecydowanie polecam, cudowny obiektyw :-)

Bruinen- Sigma także jest wykonana baaardzo solidnie :-) a plastyka..jest to jeden z najlepiej rysujących obiektywów jakie miałem w łapach :-)

elgreen  Dołączył: 23 Sie 2008
jakie ff, jak masz D700 i mikrokalibracje ?

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
Fafniak napisał/a:
największą wadą kundli jest ich nieprzewidywalność co do sposobu działania...

I brak sensownej powtarzalności co do wypluwanego obrazka (ostrzenie). Takie miałem wrażenia po zabawie (z całkiem ciekawą zresztą) Sigma 30/1.4
Z drugiej strony, espresso bardzo chwali Sigmy (np. 100-300, 50-150) czy też Tamrony.

dilbert napisał/a:
A mnie ciekawi jak wygląda porównanie szkła Sigmy z nową 55'tką Pentaxa. Wiem, że różnica w cenie to ok 1000 zeta... Ale jak już kupować, to tak, żeby się nie frustrować ;-)

Mam DA*55/1.4 i bawiłem się paręnaście dni Sigmą 30/1.4
Jednak to dość różne szkła (ogniskowe). Raczej by się uzupełniany niż zamieniały. Zamiast jednak tej sigmy brałbym FA35/2 - to jedno z lepszych szkieł (poza wykonaniem) z jakimi miałem do czynienia. Pięknie rysuje, ostre od pełnej dziury, ładne kolory. Sigma wg mnie jest dość miękka i lubiła się mylić (za bardzo). Natomiast wykonaniem zabijała FA35/2. Rozmiarem także... (a oba pełnoklatkowce...)
Tutaj taki sampelek z FA35/2 (pełna dziura, pokazałem też to zdjęcie w dziale o bokeh):

lubek1983  Dołączył: 17 Sie 2010
uh watek chyba umarl , ale ja mam pytanie do osob posiadajacych ten obiektyw i nie chce sie tu wdawac w durna polemike dlaczego nie fa 50 czy 55
sprawa jest prosta fa 50 - nie odpowiada mi jakosc robionych przez niego zdjec
55 - nie odpowiada mi cena

sigma stanowi dla mnie idealny kompromis pomiedzy jednym i drugim obiektywem

a wracajac do tematu ... czy naprawde istnieje az tak duza loteria przy tym obiektywie ? i serio kalibracja nie daje oczekiwanego rezultatu?

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Kup sobie Noktona 58 i będziesz zadowolony.
Co prawda nie ma AF ale da się przeżyć...

no własnie czynnikiem decydującym jest af - mam samyanga 85 i bez matowki z krosem byla masakra... dlatego potrzebuje czegos krótszego z afem w zwiazku z tym biore ta sigme pod uwage...
ponawiam moje pytanie odnosnie awaryjnosci tego modelu

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Najpewniejszy AF będzie miał Pentax.
Możesz kupić sobie 50 Sigmy i po testować do 10 dni można chyba oddać o ile nie będzie śladów używania...
Jak zmieniłeś matówkę to już chyba po problemie :-)
Ewentualnie dokupienie muszli powiększającej albo ostrzenie na LV też znacząco ułatwia sprawę...
W przypadku tej ogniskowej i używania do portretu AF nie jest niezbędny...

Markus napisał/a:
Najpewniejszy AF będzie miał Pentax.
Możesz kupić sobie 50 Sigmy i po testować do 10 dni można chyba oddać o ile nie będzie śladów używania...
Jak zmieniłeś matówkę to już chyba po problemie :-)
Ewentualnie dokupienie muszli powiększającej albo ostrzenie na LV też znacząco ułatwia sprawę...
W przypadku tej ogniskowej i używania do portretu AF nie jest niezbędny...

powiem tak , o ile 85 jest typowo do portretow o tyle 50mm staje sie bardziej uniwersalny w zwiazku z tym bede sie sklanial ku 50 z af , kiedys jeszcze rozwazalem zakup 70mm lmtd ale jednak potrzebuje czegos krótszego , dzieki za uwagi , a jezeli chodzi o 'potestowanie' przez 10 dni o ktorym mowisz to juz chyba zalezy od sklepu bo takiego zapisu nie ma w ustawie o szczegolnych warunkach sprzedazy konsumenckiej...

lubek, co ty ten tego? 10 dni na zwrot bez podania przyczyny obowiazuje w przypadku zakupow przez internet, w ktorych nie mozesz sprawdzic towaru przed odbiorem. Korzystalem z tego prawa w Fotozakupy.pl - oddalem przed uplywem 10dni obiektyw i dostalem zwrot pieniedzy (po miesiacu niestety dopiero - jakbym sie upominal to pewnie dostalbym szybciej).
85tka BYLA typowo do portretow. Teraz prawie ten sam kat widzenia otrzymasz na 50tce. Chcesz typowe szklo uniwersalne i jasne? Masz wybor miedzy FA30/2, FA31LTD/1.8, Sigma30/1.4 oraz nowym juz nie tak jasnym DA35mm/2.4.

fakt mój błąd - nie pomyślałem o zakupie przez neta - ok spróbuję z ta sigma i zobaczymy, może fartnie mi się jakiś udany egzemplarz

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
elgreen napisał/a:
FA30/2
oczywiście FA35/2

Klod76  Dołączył: 06 Cze 2009
moja sigma 50/1.4 dziala idealnie - nie moge jej niczego zarzucic - moim zdaniem smialo mozna kupowac. Porownywanie do sigmy 30/1.4 jest nietrafne bo tenze obiektyw ostrzy tylko w centrum az do 4-5,6 natomiast 50/1.4 od samego poczatku jest ostra w calym kadrze

mdraht  Dołączył: 08 Lip 2008
ja podobnie jak Klod76 polecam Sigmę. Owszem, czasem się pomyli i nie trafi, ale nie jest to tak częste żeby przeciwstawić się jakości zdjęć które otrzymuje się z tego szkiełka :mrgreen:
zresztą chyba już każdy się przekonał że Pentaxem trzeba umieć robić zdjęcia :-P

a nie mieliscie zadnych problemow z FF ? bo czytalem ze to najczestrza dolegliwosc tych sigm

A przeczytales pierwszy post? Ja sie na prawde naczytalem nt. tego szkla. Wyciagnalem pewna statystyke. Potwierdzilem znaleziska w sklepie na 2ch szklach i 2ch puszkach Pentaxa (K200D, K-x).
Jest duza szansa, ze egzemplarz, ktory kupisz bedzie mial FF na przeslonie f/1.4 po czym jak domkniesz do f/2 bedzie juz w miare ok. Nastepnie na f/2.8 mozesz juz miec BF. Tak dziala zjawisko "focus shift". Potwierdza jego wystepowanie w tym szkle dpreview.com, potwierdza photozone.de, potwierdzam ja. Sa egzemplarze, w ktorych to zjawisko jest mniejsze, sa tez takie (jak te, ktore wymienilem i nastepne, ktore sprawdzalem), ktore maja to zjawisko olbzymie. Przeczytaj dokladnie i wyciagnij wnioski i przygotuj sie na dokladne sprawdzenie szkielka, ktore zakupisz :-B

Edit: Tak to wyglada (focus shift) na mojej puszce (K200D)
Ostrzone z AF tylko pierwsze zdjecie - potem blokada AF w ustalonej pozycji

Sigma50 na f/1.4 AF____Sigma50 na f/2.0 MF____Sigma50 na f/2.8 MF

Pytalem sie Klod76 jak to robi, ze na f/2.2 ma ostro - ale nie odpisal. Domyslam sie, ze tylko na f/2 - f/2.5 ma ostro ;-)

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
elgreen napisał/a:
A

Edit: Tak to wyglada (focus shift) na mojej puszce (K200D)
Ostrzone z AF tylko pierwsze zdjecie - potem blokada AF w ustalonej pozycji

Sigma50 na f/1.4 AF____Sigma50 na f/2.0 MF____Sigma50 na f/2.8 MF

Elgreen jak dla mnie to wcale te obrazki nie dokumentują focus-shifta.
Na pierwszym masz ostrość na podziałce 0,5 z przodu.Potem też tak jest.
Od f2 punkt ostrości na tablicy wchodzi w głębię i już tam zostaje.

Pole GO nie jest symetryczne wokół punktu o najwyższej ostrości. "Z tyłu" jest głębsze.
Wydaje mi się, że zakładasz, że focus jest w połowie pola ostrości. Stąd pozorne przesuwanie się go w tył w miarę przymykania przysłony i wydłużania się pola ostrości.
Tak jednak nie jest.

Z jakiej odległości od tablicy robiłeś te zdjęcia? Coś mi się kołacze, że powinieneś robić
z odległości 1 m (20 * ogniskowa).

[ Dodano: 2010-11-12, 09:11 ]
Acha, o szukajce to może w technicznych pogadacie? ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
tomekz napisał/a:
Z jakiej odległości od tablicy robiłeś te zdjęcia? Coś mi się kołacze, że powinieneś robić
z odległości 1 m (20 * ogniskowa).

U Sigmy odległością dla testów AF jest 40 ogniskowych.

Skocz do: