Tiaaa, wiedzieć to jeszcze nie znaczy, że się widzi, a widzenie nie jest równoznaczne z umiejętnością realizacji. Dorzucę jeszcze jeden frazes do dyskusji, że aparat zupełnie inaczej rejestruje obraz niż nasze oko. Trzeba mnóstwa pracy, żeby posługiwać się min z pożądanym efektem. No i odrobina talentu też mile widzianaMichu napisał/a:tym się różni teoria od praktyki
To nie pracuje albo nie chwali się efektami jeżeli nie jest z nich zadowolony. Ja tam amator pełna gębą jestem i nawet nie wyciągam aparatu jak mi warunki nie odpowiadają. Jeżeli coś mi nie wyszło to mogę mieć pretensję tylko do siebie, albo do modelkitatsuo_ki napisał/a:Pokaż mi profesjonalnego fotografa, który pracuje na takich warunkach?
Arti napisał/a:A siostrę zabierzesz?? weź zabierz...![]()
nie ma mnie w internecie
???CytatMichu, ale o czym my tu teraz mówimy? Pokaż mi profesjonalnego fotografa, który pracuje na takich warunkach?
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Nikon D700 / 50 1.4G / 85 1.8G / Tamron 35 1.8 SP DI VC
http://www.pentaxphotogal...831&language=EN
Michu napisał/a:rozproszone światło
Michu napisał/a:kolorowe otoczenie (jesień)
nie ma mnie w internecie
wojtekk napisał/a:Najlepiej w trybie auto i najlepiej bez specjalnego myślenia. Bo potem wyjdą koszmarki.
„Każdy może tworzyć byleco i ma prawo być z tego zadowolonym, byleby nie był w swej pracy szczerym i znalazł kogoś, kto równie kłamliwie będzie to podziwiał.” Witkacy
Sebastian napisał/a:Masz racje, tryb auto + bezmyślny fotograf to najprostsza droga do koszmarków. P.S. Wiem, że chodziło Ci o coś zupełnie przeciwnego, ale chyba nie mogę się zgodzić z Twoja oryginalna myślą.
wojtekk napisał/a:
Intuicja, otwartość, kooperacja, zapomnienie o sobie, a skupienie się na portretowanej osobie i jej nawykach, twarzy, gestach, otoczeniu.
Wszelkie techniczne porady mogą tylko w głowie zamieszać i sprowadzić zadanie do nudnego odtwarzania poszczególnych kroków.
Idź pan na żywioł!
„Każdy może tworzyć byleco i ma prawo być z tego zadowolonym, byleby nie był w swej pracy szczerym i znalazł kogoś, kto równie kłamliwie będzie to podziwiał.” Witkacy
Sebastian napisał/a:Powiedzenie "polegaj na intuicji" w przypadku kompletnie zielonego szczypiorka jest moim zdaniem chybione. Trochę technicznych szczegółów i porad jest potrzebne na początek.
Oczywiście, że nie wiem, jak tam było. Ale moim zdaniem nie ma złych warunków do robienia zdjęć - są tylko osoby, które tego nie potrafią ich wykorzystać (coś w deseń o złej baletnicy miało być).tatsuo_ki napisał/a:Michu, odnoszę wrażenie, że wiesz lepiej jak tam było niż ja... i kto tu teoretyzuje?
bo chociażby:
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
wojtekk napisał/a:
Rzeczy tego rodzaju można przeczytać w każdej książce, albo nawet w Internecie po pięciu minutach googlania.
wojtekk napisał/a:
O tym, że zdjęcia robi się mózgiem, sercem i intuicją trudniej się dowiedzieć, a i łatwiej to na początku swojej fotograficznej podróży zbagatelizować. Toteż cisnę. :D
Sebastian napisał/a:A tak dla autora wątku dopisze jeszcze, że zwykle druga sesja z tą samą "modelką" wypada lepiej.
CytatOczekuję podpowiedzi w stylu: zawsze zabieram modelkę tam, najpierw robię zdjęcia tak (przykład), modelka staje tak, potem zmieniam szkło na... robię z bliska/daleka/twarz/postać/z boku/profilu/tyłu... modelka siada tak (przykład), zawsze robię też taki (przykład) kadr...
Pewnie wątek przeczytała i stwierdziła, że z pentaksiarzami za dużo problemów. Wybrała jakiegoś z Nikonem.pyciar napisał/a:Sesji nie będzie - dostałem maila od modelki że znalazła sobie fotografa
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
pyciar napisał/a:No chyba że wątek powędruje w dobrym kierunku - wtedy wystarczy go trochę "oczyścić"
nie ma mnie w internecie
pyciar napisał/a:PS
Sesji nie będzie - dostałem maila od modelki że znalazła sobie fotografa ze studiem i tam zrealizuje sobie sesje.