marcin711  Dołączył: 08 Sty 2007
Dziwny telekonwerter
Dziwny telekonwerter,
przesłona działa ale nie widać ustawionej wartości ani na panelu górnym, ani w wizjerze (miga F--). Dopiero w exifie widać zmianę.

ma 7 styków ale ten siódmy nie trafia ( jest jakby podrugiej stronie głównej grupy styków i odsunięty ), pyta o ogniskową i informuje że może być preselekcja przesłony, czasu lub manual.

Vivitar o taki jak ten http://www.allegro.pl/ite...iada_styki.html

Czy jest szansa żebym widział ustawioną wartość przesłony???

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
Miałem podobny przypadek z pierścieniami pośrednimi... musiałem je wymienić, a weź lekko wypnij TC i przesuń o 1-2mm w kierunku wykręcania, może złapie F? Chyba styki mają jakąś przerwę za dużą.

Inna rzecz - dobrze wyczyść styki, może są zaśniedziałe i nie kontaktują.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
ma 7 styków ale ten siódmy nie trafia ( jest jakby podrugiej stronie głównej grupy styków i odsunięty )

To akurat styk do Ricoha - ma nie trafiać, nic nie szkodzi. O "podwójnej dedykacji" świadczy też oznaczenie. PK-A/R-PK. Trzeba uważać, bo ten styk potrafi czasem przyhaczyć się w śrubokręcie do AF. Jeśli czujesz czasem dziwny opór przy odkręcaniu konwertera - najlepiej go wyjąć.

Mam rozumieć, że styki nie kontaktują i dlatego nie widzę wartości ustawionej przesłony?

pytam, bo mam wystawić komentarz na allegro, dałem 150,- i widzę ,że przepłaciłem.

gryf  Dołączył: 27 Lis 2006
Jaką masz wersje oprogramowania?
Czytałem gdzieś o kłopotach z odczytywaniem F dla mocowania PK-A/R-PK przy sofcie 1.00, pomogła aktualizacja oprogramowania do v 1.20 i czyszczenie stykow.

Chyba przespałem , możesz podać linka do aktualizacji 1.20 do k100D ?

bo słyszałem tylko o tej wersji do k10D.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
marcin711 napisał/a:
do aktualizacji 1.20 do k100D ?
pomylił się, to jest do K10D

argawen napisał/a:
marcin711 napisał/a:
do aktualizacji 1.20 do k100D ?
pomylił się, to jest do K10D

Tak, moja pomyłka, chodziło o soft 1.02 do K100D :oops:

Ale w opisie aktualizacji , jest tylko obsługa kart pamięci. Aktualizować czy nie ma sensu?

przypominam, że chodzi o pokazywanie liczby przesłony w korpusie z załozonym TC vivitar x2.
i proszę o pomoc.

Skoro w Exifie widać zmianę przysłony a nie jest odświetlana na korpusie to właśnie ja bym obstawiał soft bo styk kontaktuje. Przy aktualizacji do 1.02 stracisz chyba wejście do menu serwisowego. Producent zazwyczaj nie informuje o wszystkich zmianach jakie daje nowy soft ;-)
Postaram sie znaleźć stronkę, na której czytałem o kłopotach z mocowaniem Ricoha.

Ale mgła , nie to że mydli. Przy pełnej dziurze to jakbym był w gęstej mgle, czyli przymknąć a już mam "8" na "16" na "22" było by dobrze gdybym miał statyw bo czasy idą w dziesiąte sekund i dłużej :cry: , przynajmniej nie ma mgły.

Jeśli ktoś z nowicjuszy (jak ja) ma jeszcze jakieś wątpliwości:
1. Jeśli TC, to tylko z ciekawości jak to jest z długą ogniskową, u mnie"600 mm"
2. Jeśli TC, to od razu ze statywem
3. W pełnym słońcu jest OK.

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
Telekonwerter x2 generalnie przyciemnia o 2 działki przysłony. więc jak i tak masz światło 5.6 albo mniejsze to zapomnij o pstrykaniu bez statywu. Chyba, że w pełnym słońcu albo z wysokim ISO. Albo masz stabilizację rąk, bo ta matrycy też dużo nie da przy czasie kilku sekund :-P

Jeśli TC to tylko jeśli wydaje się naprawdę potrzebny.

Zdaje mi się, ze zastanawiałem się nad tą aukcją...

Skocz do: