Mowa zapewne o Duży KadrFafniak napisał/a:jorge.martinez napisał/a:Zamiast Wielkiego Formatu jest Duży Format. Wciąż magazyn dla reporterów.
a różnica jest taka jak mniej więcej jak porównanie cyfrowej małpy do K-5 (ale jest co już jest w tej chwili dużym atutem w porównaniu do innych gazet)
Pentax K10D | Sigma 17-70 F2.8-4.5 macro, Weltblick 300 F5.6, Phoenix 650-1300 (2600 z TC x2)
Lumix GX80 | Lumix G 12–32 f/3.5–5.6, Lumix G 45-150 f/4.0-5.6, Olympus M.Zuiko 45mm f/1.8
jorge.martinez napisał/a:Gazeta zarabia na reklamach, z którymi konkuruja zdjęcia.
Raven napisał/a:
Co nie zmienia faktu, że dobre zdjęcia raczej zwiększają sprzedaż niż zmniejszająNormalne to nie jest, ale mam wrażenie, że coraz normalniejsze.
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
technik219 napisał/a:Dlaczego instrukcje obsługi sprzętów AGD są obrazkowe?
Cytat?szkoda? Choćby z takiego prostego ludzkiego uczucia zwanego współczuciem i poszanowaniem drugiego człowieka.
Mogą przejść na własny rozrachunek i sprzedawać bla bla bla...stary równie dobrze mogą otworzyć "szczęki" i sprzedawać pietruszkę. Co to za argument?
technik219 napisał/a:Z drugiej strony: po co prowokować ludzi do myślenia? Jeszcze jakąś rewolucję zrobią?... Ludzkie inicjatywy (to tak na marginesie) nie mogą być żywiołowe. Należy dążyć do ich właściwego ukierunkowania.
Sony i 2x Pentax
http://36klatek.pl
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
CytatPrzecież dokładnie ten sam mechanizm zadziałał w przypadku rozgłośni radiowych, np. RMF. Wystarczy porównać poziom muzyki serwowanej na początku lat 90tych i obecnie.
Cytat...na początku był "Rock Malowany Fantazją". Przez 6 lat gościł co tydzień w niedzielny wieczór w jednej z największych polskich rozgłośni komercyjnych. Później, wiosną 1998, przeniósł się do "Trójki". Choć charakter muzyki pozostał podobny, zmieniła się nazwa programu. Teraz zapraszam do wędrówki przez "Noc Muzycznych Pejzaży"...
technik219 napisał/a:alekwRadarze, ITD, Razem, Panoramie...
Sony i 2x Pentax
alekw napisał/a:Szczerze mówiąc najbardziej zawidłem się na Gazecie. Zawsze wydawało mi się, że rodowód solidarnościowy zobowiązuje do bardziej misyjnego podejścia.
technik219 napisał/a:"Magazyn GW" raz w tygodniu kupowałem. Tylko dla tego dodatku. Próbowałem to samo z dodatkiem do "Rzepy", ale Magazyn był lepszy. Potem zmienili nazwę na "Duży Format" i loty się obniżyły. Aż wreszcie przestałem kupować.
Sony i 2x Pentax
alekw napisał/a:Szkoda tylko, że nie istnieje takie wydawnictwo w branży fotograficznej.
White napisał/a:Bo branża biadoli i czeka na nie wiadomo co zamiast brać sprawy w swoje ręce.
nie ma mnie w internecie
White, oproznilem niejedna flaszke przy rozmowach na ten temat. Po zrodla tego problemu trzeba siegac bardzo gleboko. Po pierwsze, Polacy za pozno wskoczyli do tego pociagu, Gdy fotografia powstawala, Polacy zaobsorbowani byli innymi rzeczami. Gdy juz w koncu wsiedli do tego pociagu, na dlugie lata zostali w wagonie "piktorializm", mimo, nawet gdy ten juz zostal odstawiony na bocznice. Potem byla wojna, potem druga, potem komunizm i emigracja wewnetrzna w konceptualizm, nieszkodliwy i bezpieczny. Przez te wszystkie lata, w polskiej kulturze nie udalo sie wyksztalcic odbiorcow fotografii. Fotografia istniala tylko w sferze uzytkowej i pamiatkowej. To wlasnie dlatego, chyba tylko w jez polskim istnieje takie dziwiactwo jak fotografik - wymyslone przez panstwo artystow, ktorzy musieli sie odroznic od tego pospolstwa fotograficznego. Z tego samego powodu nigdy nie wyksztalcil sie w Polsce reportaz z prawdziwego zdarzenia, fotografia uliczna, dokumentalna - przeciez na tych zdjeciach sa tylko ludzie. Rozmazana krzaczory na gumie - to jest to!White napisał/a:technik219, a nie zastanowiłeś się może nad tym, że z Polskich fotografów to mz jeden jest znany na świecie i tylko on jeden coś ciekawego pokazał? Tylko jeden Polak spowodował jakieś zainteresowanie w temacie?
pozdrawiam,
dzerrry