Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Drukowanie -ważne pytanie
Dostałem dzisiaj przedziwny wręcz telefon...
ale efektem tego jest moje pytanie
Co można wydrukować z kamery HD?
Teoretycznie jeżeli się nie pomyliłem to obrazek 16cm na 8/9 cm...?
Ale biorąc pod uwagę to co wypluwa kamera - czy te 16cm jest realne?

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Skoro z 2Mpx można drukować 10x15 przy 300ppi, to z takiej kamery będzie jakoś podobnie.

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
Ja zostałem niedawno zapytany, czy z klatki filmowej można zrobić billboard.
Odpowiedziałem, że można... :evilsmile:

sprecyzuję -chodzi o album (nie billboard)

spirit  Dołączył: 21 Lip 2007
Jaką dokładnie rozdzielczość daje ta kamera? Jeśli jest to 1280x720, przy założeniu min. 250dpi na jakość albumową liczysz (1280/250)*2,54 itd.

spirit, te wyliczenia znam o czym świadczy pierwszy mój post
ja pytam sie o praktykę - nie teorię

tomekl  Dołączył: 25 Maj 2006
Zależy dla kogo album drukujesz. Jesli liczy się treść - jakość jest mniej istotna. 100dpi w zupełności wystraczy jeśli obrazek jest na cała stronę - zyska wtedy "patynę" i "artyzm";-)

Fafniak, na czym i gdzie masz zamiar to drukować? :-)

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
Dużo zależy od stopnia kompresji, jak duża to nie zobaczysz aż tak dużo szczegółów jak byś chciał.
U kogoś widziałem zdjęcia 13x9 z laba a rozdzielczość wejściowa to 800x600 (czy jakoś tak) ja widziałem duże rozmycia i żadnych szczegółów spowodowane cyfrowym powiększeniem a im się to podobało. Wiec jak widzisz wszystko zależy.

1920×1080 pikseli daje wielkość 162,3x91,3 mm przy 300 dpi.
Tylko czy zrzut klatki można jakością porównać z fotografią?
Pamiętam jak kilka lat temu używaliśmy zrzut ze spota reklamowego w druku to nie wyglądał zbyt dobrze i można było go użyć po zmniejszeniu. Nie było jednak wtedy jeszcze HD.
Myślę, że trzeba zrzucić klatkę i obejrzeć w PSie. Na pewno dynamika ujęć będzie miała wpływ na jakość pojedynczej klatki.
Ale o tym pewnie wiesz najlepiej.
Poza tym piszesz o albumie a 16x9 cm to raczej albumik...
Wydaje mi się, że powiększanie klatki nie da dobrych rezultatów a 100 dpi to MSZ zbyt mało jak na książkopodobne druki. :-|
Wszystkie czasopisma wymagają rozdzielczości 300 dpi nawet jeśli to jest Gazeta, czy inne dziadostwo (drukowo-papierowe). Liniatura 175 lpi to teraz raczej standard, 150 to luz. Poniżej tego to już raczej słabszej jakości druki.

spirit napisał/a:

Fafniak, na czym i gdzie masz zamiar to drukować?

nie mam pojęcia - dostałem telefon ze ktoś chce zrobić druk z moich materiałów video
Artiip napisał/a:
Dużo zależy od stopnia kompresji, jak duża to nie zobaczysz aż tak dużo szczegółów jak byś chciał.
- do czego odnosi się to zdanie?
Artiip napisał/a:
U kogoś widziałem zdjęcia 13x9 z laba a rozdzielczość wejściowa to 800x600 (czy jakoś tak) ja widziałem duże rozmycia i żadnych szczegółów spowodowane cyfrowym powiększeniem a im się to podobało. Wiec jak widzisz wszystko zależy.
z tego zdaję sobie sprawę - dlatego właśnie zadałem pytanie które przeczytałeś w 1 poście.

[ Dodano: 2010-11-12, 21:01 ]
zbyllu, jak dla mnie to tylko 250-300 dpi - zdjęcia robione były przy 1/200 jest szansa że detali jest sporo...

Jeśli album ma dotyczyć materiałów video bez silenia się na przerabianie na foto, to może właśnie będzie odpowiedni format (16x9; 20x11,5 przy 240 dpi)
Można też zastosować jakieś rastrowanie lub zaszumienie podkreślające videopochodzenie materiałów a to pozwoliłoby na powiększenie formatu (i niejako zamaskowanie rastrem/szumem efektów powiększania).

Fafniak napisał/a:
spirit napisał/a:

Fafniak, na czym i gdzie masz zamiar to drukować?

nie mam pojęcia - dostałem telefon ze ktoś chce zrobić druk z moich materiałów video

Fafniak, za mało danych. Zakładając offset i album foto w wysokiej jakości - poniżej 300 dpi raczej bym nie schodził, moim zdaniem najlepiej ustalić szczegóły i skontaktować się z drukarnią.

obawiam się ze nie będzie to na zasadzie - to są materiały video :(
raczej coś "fotografia"

Fafniak napisał/a:
raczej coś "fotografia"

To komplikuje sytuację.
Na pewno jednak trzeba zacząć od oblukania dobrego zrzutu i sprawdzenia, co da się z niego wyciągnąć.

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
Kompresja kompresji nierówna.

Moja poprzednia wypowiedz odnosiła się do faktu że różne kamery inaczej podchodzą do terminu jakość (czy jakoś to będzie) po mimo HD w nazwie.
Bez obejrzenia nie obędzie się, jak już wspomnieli koledzy wcześniej.

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Fafniak, z tego co wiem to np. zdjęcie na plakat filmu "Skrzydlate świnie" zostało "wyjęte" z materiału filmowego, a nie robione "tradycyjnie", ale nie wiem czy to coś pomoże w Twoim przypadku.

Skocz do: