Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
K10D; LX
Vivitar S1 105/2,5; Sigma 135-400/4,5-5,6; D-xenon 18-55/3,5-5,6; SMC A 35/2,8; SMC A 28/2,8; SMC M 50/1,4 +parę innych
Metz 32 MZ3; Pentax 540 FGZ; Slik PRO 713 CF; Slik SBH 280
Miłośnik pełnej klaty
"Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"
"Inteligentni ludzie często zmuszani są do picia aby bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"
porucznikx napisał/a:Witam. Wkrótce nabędę K100D. Przesiadam się z kompaktu. Potrzebuję instrukcji o co chodzi z tym mocowaniem obiektywów, jak to jest z tym M42 itp. (wiele pytań)
Czy jest na forum lub na sieci przewodnik dla początkujących, ze zdjęciami, dzięki któremu możnaby zrozumieć te wszystkie pojęcia związane z użyciem różnych obiektywów?
Jeśli tak to proszę o info bo nie znalazłem.
Nie mam właściwie pojęcia o lustrzankach, nie rozumiem tych wszystkich terminów jak np. "bez styków".
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Database backup in progress please wait few seconds.
K_SZTANKA | MAKINON | SOLIGOR |TAMRON | DODATKI |
Galeria: http://picasaweb.google.pl/Alfx1969
Staraj się aby psy, które wieszasz na ludziach były rasowe...
D300, 35/1.8, S 18-50/2.8, Di-700
CytatReszta jest cholernie droga i problematyczne jest ich stosowanie.
Nawet 2 obiektywy i ich ciągła zamiana może być męcząca..
No chyba że się jest profesjonalistą i np. w studiu używa obiekt.stałoogniskowego do portretów na imprezkach zoom itp.
W każdym razie noszenia ich wszystkich w torbie, sobie nie wyobrażam....
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
porucznikx napisał/a:Witam. Wkrótce nabędę K100D. Przesiadam się z kompaktu. Potrzebuję instrukcji o co chodzi z tym mocowaniem obiektywów, jak to jest z tym M42 itp. (wiele pytań)
Czy jest na forum lub na sieci przewodnik dla początkujących, ze zdjęciami, dzięki któremu możnaby zrozumieć te wszystkie pojęcia związane z użyciem różnych obiektywów?
Jeśli tak to proszę o info bo nie znalazłem.
Nie mam właściwie pojęcia o lustrzankach, nie rozumiem tych wszystkich terminów jak np. "bez styków".
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Gx-1s, MX, SMC 40/2.8, 135/2.8, kit 18-55, SMC 50/2, Helios 58/2, Sigma 70-300 APO, SMC 28/2.8
ja tak samo - mam dwie dobre stałki którymi focę prawie cały czas, jeden szeroki zoom na "specjalne ujęcia" i to w zasadzie tyle. Wszystko mieści się w wygodnej torbie. Kit i długi zoom (28-105) leżą od miesięcy w szafie.bEEf napisał/a:Wiesz - zależy. Ja taszczę zazwyczaj w torbie 2-3 dodatkowe obiektywy - i jest ok. Ciągle zmieniam je "w plenerze", po dojściu do pewnej wprawy można to robić szybko. Poza tym, mimo, że absolutnie nie jestem i nie będę profesjonalistą, ostatnio jakoś tak mi się porobiło, że cały czas focę stałkami, kita zakładając od wielkiego dzwonu.
K-5, DA 12-24/4, FA 31/1.8 Ltd, FA 50/1.4, FA 77/1.8 Ltd, Metz 48, takie tam różne ...
K-5, DA 12-24/4, FA 31/1.8 Ltd, FA 50/1.4, FA 77/1.8 Ltd, Metz 48, takie tam różne ...
Bronek napisał/a:gator, kiedyś niabierało się praktyki na 50mm i to bardzo dobrze kształtowało fotograficzne widzenie świata. A teraz użytkownicy zoomów nawet nie wiedzą co to jest "fotograficzne widzenie świata" - przez zoom wszystko może być kadrem, ale to znaczy że w ogóle przestają widzieć kadry. A dodatkowo przez ciemne przesłony zapomina się co to jest płytka GO i wybiórcza ostrość, ale kompakty zawiniły tutaj najbardziej.
Jeżeli chodzi o naukę fotografii to właśnie zoom jest najgorszy. A dobra stałka jest tańsza i daje lepszy obraz od dobrego zooma. Ale nie przejmuj się, ja tylko sobie tak zrzędzę.
Markus napisał/a:Nawet 2 obiektywy i ich ciągła zamiana może być męcząca..
No chyba że się jest profesjonalistą i np. w studiu używa obiekt.stałoogniskowego do portretów na imprezkach zoom itp.
W każdym razie noszenia ich wszystkich w torbie, sobie nie wyobrażam....
nikon, fufu, oly
ale nie focą "tego" ani "tak" żeby było dobre zdjęcie - bo do tego właśnie potrzebne jest widzenie kadru jeszcze przed spojrzeniem w aparat. I tego właśnie trzeba się nauczyć, co w przypadku zooma jest chyba niemożliwe.gator napisał/a:Nasuwa mi się pytanie czy "fotograficzne widzenie świata" jest potrzebne amatorom, ktorzy chca mies lepsze zdjecie niz z kompakta, ktorzy focą wszystko co popadnie i jak leci
CytatNasuwa mi się pytanie czy "fotograficzne widzenie świata" jest potrzebne amatorom, ktorzy chca mies lepsze zdjecie niz z kompakta,
Cytatktorzy focą wszystko co popadnie i jak leci ?
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF