roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Tuner TV Sat ,jaki kupić.
Zastanawiam się nad zmianą tunera ,w tej chwili posiadam Dreamboxa DM-500s z którego jestem średnio zadowolony, jakość wizji i dzwięku nie powala , soft jest oryginalny .
Szukam jakiejś nie drogiej alternatywy , nie chce wykorzystywać slotów ,kart itp szukam odbiornika "Free", czy ktoś może coś doradzić.
Najlepiej coś na Linuksie ;-) .

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Re: Tuner TV Sat ,jaki kupić.
roket napisał/a:
Dreamboxa DM-500s z którego jestem średnio zadowolony, jakość wizji i dzwięku nie powala ,
Weź poprawkę że nadawcy serwują jakościowy kicz (i jest coraz gorzej np. kiedyś Viva PL była w 720x576 a kiedyś jak sprawdzałem to zeszli do ~500x576 ... wygląda to fatalnie co dobrze widać na monitorze ... telewizory, szczególnie CRT bardziej maskują).

Kuzyn Mygosi, Coś w tym jest , w porównaniu z telewizją satelitarną analogową ta cyfrowa to jakaś kpina ,jestem ciekaw czy sygnał HD dorówna analogowemu sprzed kilku lat. :-/

mdfan  Dołączył: 09 Lis 2008
Kiedyś kupiłem jakiegoś Pinnacle'a na USB. Fajnie działał, ale pojawił się problem jak się przesiadłem na Vistę - musiałbym kolejny program od nich kupować żeby móc coś oglądać [']

Może troszkę żle postawione pytanie ,powinno być czy warto zmieniać tuner na inny , a może lepiej zmienić samo image odbiornika choć nie mam pojęcia jak to zrobić. 8-)

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Jaki tuner DVB-T combo kupić ?
Jaki tuner telewizji cyfrowej naziemnej i satelitarnej kupić ?

Chodzi mi o tuner posiadający następujące cechy :

1.odbiór DVB-T i DVB-S2 w jakości HD

2.wyjście HDMI

3.wyjście RGB Scart

4.wyjście cyfrowe audio

5.port USB do podłączenia HDD

6.opcjonalnie wifi czy port ethernet

Czy jest taki na rynku?

jerzyw  Dołączył: 17 Wrz 2009
DM8000 będzie pasował.
Ale może lepiej kupić TV z wbudowanymi wszystkimi tunerami - może wyjść taniej. ;-)

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Proponuję Ferguson Ariva 200 niedrogi a ma wszystko co trzeba do odbioru FTA poza tym masz czytnik kart, gniazdo CI do których możesz włożyć (czytnik kart: Tnk/C+
Moduł CI - CP, TNK HD i inne.
Nie ma dekodowania cyfrowej naziemniej ale to ma chyba każdy współczesny TV.
Czekam na najnowszy soft w którym mają wprowadzić m.in. edycję nagranego materiału (nagrywa już w TS więc nie trzeba bawić się w mozolne łaczenie plików dvr) póki co zapisuję na karcie SD 16GB ale planuję zakup dysku USB 1,5TB.
Wady? Póki co największa dla mnie bolączką jest słabo działające EPG i z tym sobie żadna aktualizacj asoftu jaka dotąd nie poradziła.

Jak nie potrzebujesz gniazda na moduły CI to jest ciut tańsza Ariva 100.

Jakość obrazu mam znakomitą owszem to po części zasługa jeszcze kineskopowego ale panoramicznego Philipsa z funkcą Pixel PLus ma tu wiele do rzeczy - w skrócie mówiąc każdy program SD wygląda lepiej niz na lcd a HD minimalnie gorzej więc póki co na zakup LCD nie mam ciśnienia bo 80% oglądanych programów jest w SD a w Polsce z a kanały HD każą sobie płacić tymczasem z Astry po niemiecku kilka kanałów HD jest FTA .

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Markus napisał/a:
1.odbiór DVB-T i DVB-S2 w jakości HD

2.wyjście HDMI

3.wyjście RGB Scart

4.wyjście cyfrowe audio

5.port USB do podłączenia HDD

6.opcjonalnie wifi czy port ethernet

te parametry chyba spełnia dekoder Telewizji na Kartę HD (ten nowy)
jasne że trzeba płacić (ale przez to że jest "na kartę" to bez tragedii), ale śmieszne grosze i to jest świetny sprzęt IMHO

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Wadą wszystkich dekoderów od nadawców jest brak możliwości konfiguracji własnej, przenoszenia nagarań na komputer itp.
Do Arivy można kupić moduł TNK HD i nie mieć tych ograniczeń.
Najtaniej wyjdzie TNK SD po minięciu ważności zestawu startowego pozostaje 5 kanałów kodowanych na rok (TVP1,2 TVN,TVN7 i religia) więc nie trzeba płacić i odbierać ponad 30 programów w JP albo doładowywaćc karte wedle uznania i miec jeszcze więcej.
Ale tak ogólnie zgadzam sie dekoder TNK HD jest całkiem tani i dobry technicznie jeśli nie posiada ww ograniczeń wart rozważenia o ile nie planuje sie zakupu pakietu z innej platformy.

Skocz do: