Yura  Dołączył: 03 Kwi 2010
Markus napisał/a:
po za rok

kurde coś ostatnio forumowiczom chyba biorytm spada :evilsmile:

EDIT: generalnie to mojego posta teraz jakiś mod spokojnie może wyrzucić :-)

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
wuzet napisał/a:
Za chwile Pentax oglosi ze konczy produkcje szkiel z bagnetem "K" :-P

Na powaznie .... kto ostatnio (2 lata powiedzmy) kupil nowy obiektyw Zaissa ?

nie przesadzaj. Pare osob w Polsce ma te szkla. Ja sam mialem dwa, ale sprzedalem ze wzgledu na wielkosc i nieporecznosc. Ale co im trzeba przyznac - super obiektywy.
Ja zadowolilem sie staleczkami z M-serii.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Ja też mam prawie Zeissa :-) bo z ich linii produkcyjnej (Cosiny).
Kupiłem bo nadchodzi era plastiku i nikt nie chce robić czegoś co wytrzyma 20-40 a może więcej lat jak np. stare stałki Pentaxa.

Rava
[Usunięty]
Sebastian napisał/a:
piotrlg napisał/a:

Ciekaw jestem kto naprawdę produkuje te obiektywy. nie zdziwił bym się, gdyby to się okazał jakiś podwykonawca typu Cossina.

No to się nie zdziwisz, tak, to Cosina produkuje te obiektywy. Mniej więcej w tym samym czasie Cossina przestała tez robic obiektywy spod znaku Voigtlandera na bagnet PK.

Mam obiektyw Miranda A 24mm/2.8 z lat 80. zrobiony bardzo porządnie przez Cosinę (pierścień ostrości do tej pory to bajka), choć oczywiście nigdzie nie jest zaznaczony prawdziwy producent. Ale skądinąd wiadomo, że Cosina robiła obiektywy dla Mirandy, a ten mój pod względem designu jest bardzo podobny do produkowanych wówczas przez Cosinę pod własnym logo. Mam więc prawie pewność, że to Cosina, ergo niemal Ziess. :-D Też bajkowe kolory, też bez autofokusa, w dodatku - też bajkowa cena (second hand 350 zł) .
W okresie globalizacji nic nie jest jednoznaczne. Zeiss jest z Japonii, Pentax z Filipin, Nikon z Malezji ....
http://www.cosina.co.jp/seihin/cz/zf-25/index.html

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Jasiek Matacz napisał/a:
piotrlg napisał/a:
Ale dać prawie 2kzł za stałkę 50mm/1.4 to lekkie przegięcie.

Niedawno za nowego 35/2 zyczono sobie 1900zł ;-)

Noo, były dobre czasy! :roll: Teraz na Skąpcu oferty zaczynają się od 2637zł a kończą na 2949zł :-> :shock:

Skocz do: