Markoo  Dołączył: 12 Kwi 2007
Sigma 70 300 apo, cos mi w instrukcji nie pasuje...
Witam.

Ustawienie parametrow ekspozycji.

W instrukcji zalecaja dla trybow A i M ustawic piersicien przyslon w pozycje inna niz A, ( w ang wersji podobnie ) i dobierac recznie wartosci przyslony.

Ale,w tych trybach tez dziala, tzn aparat sam sobie potrafi przymykac przyslone.

Poco tak tam pisza skoro nie ma takiej potrzeby ?
A moze ja robie cos zle ?

link do instrukcji
http://www.sigma-foto.pl/..._F4-56_APO2.pdf

Pozdr Markoo

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
To chyba instrukcja jest jeszcze przyzwyczajona do korpusów na film, z których część nie ma ręcznego sterowania przysłoną pokrętłem na korpusie. W takim wypadku, żeby działać w trybie priorytetu migawki lub pełnego programu ustawia się przysłonę na A i aparat sam dobiera jej wartość, natomiast żeby działać w trybie priorytetu przysłony lub ręcznym, wartość przysłony ustawia się na pierścieniu przysłon na obiektywie. W lustrzankach cyfrowych wartość przysłony można ręcznie ustawiać pokrętłem na korpusie, więc należy ustawić pierścień w obiektywie na A i o nim zapomnieć. Zwłaszcza, że choć w cyfrowych pentaxach można focić sterując przysłoną za pomocą pierścienia na obiektywie, jest to uciążliwe i wskazane wyłącznie ze starymi obiektywami, które pozycji A nie mają.

PiotrR napisał/a:
W lustrzankach cyfrowych wartość przysłony można ręcznie ustawiać pokrętłem na korpusie, więc należy ustawić pierścień w obiektywie na A i o nim zapomnieć.

Ok czyli jest tak jak mysle :) dzieki za utwierdzenie mnie w tym przekonaniu.
pozdr Markoo

maniownik  Dołączył: 28 Mar 2007
Jest tak jak mówi PiotrR ustaw na A i ciesz się obiektywem. Ja też zgłupiałem po przeczytaniu tej instrukcji. Natomiast mam inny problem, pytanie z tą sigmą. Czy jest jakiś inny sposób oprócz ręcznego ( aparat na M i ręcznie przesunąć pokrętłem ostrości) by obiektyw schował się całkowicie ?

maniownik napisał/a:
Czy jest jakiś inny sposób oprócz ręcznego ( aparat na M i ręcznie przesunąć pokrętłem ostrości) by obiektyw schował się całkowicie ?

Na 70mm w niebo i wyostrzyc... powinien sie schowac.
Pozdr Markoo

daro  Dołączył: 19 Kwi 2006
maniownik napisał/a:
by obiektyw schował się całkowicie

choroba, nie wiedziałem, że kadycha jest taka duża - takie coś jak 70-300 sie w niej całkowicie chowa :!: :!: :!: :!: :shock: ;-)
Powinni o tym w folderach reklamowych pisać, wielu skarżących się na wielkość lustarzanek z obiektywem by się skusiło....

PS. Jak nie idzie to chyba popchnąć trzeba.... :mrgreen:

daro napisał/a:
maniownik napisał/a:
by obiektyw schował się całkowicie

choroba, nie wiedziałem, że kadycha jest taka duża - takie coś jak 70-300 się w niej całkowicie chowa :!: :!: :!: :!: :shock: ;-)
Powinni o tym w folderach reklamowych pisać, wielu skarżących się na wielkość lustarzanek z obiektywem by się skusiło....

Hmm no w sumie ktos tu pisal ze chcialby miec pojemnik na agrest w aparacie, wiec z opcja choania calkowitego, to by sok mogl sie zrobic :mrgreen:
Pozdr Markoo

maniownik  Dołączył: 28 Mar 2007
Dzięki Markoo to działa :-D o to mi chodziło

[ Dodano: 2007-05-25, 23:54 ]
To znaczy nie z tym sokiem tylko chowaniem obiektywu, czas spać

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
maniownik napisał/a:
Czy jest jakiś inny sposób oprócz ręcznego ( aparat na M i ręcznie przesunąć pokrętłem ostrości) by obiektyw schował się całkowicie ?

Można jeszcze użyć imadła (ale kto to nosi na codzień)

Skocz do: