szymon_h  Dołączył: 04 Lis 2008
ja za bardzo sobie nie wyobrazam czegos takiego w kinie... po prostu to nie ma moim zdaniem sensu tam zaistniec.

w filmie widza ma zainteresowac to co uchwyci kamera, np ta podana juz wczesiej emigracja stad antylop.. i po co sie zastanawiac co jest za nami czy pod nami?

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
bEEf napisał/a:
"Pewnym"? Jak to sobie w ogóle wyobrażasz?

Jak "holy wood" chce, to sekwoja wyrasta na pustyni. Jestem optymistą - znajdzie się kasa, znajdzie się rozwiązanie :-D

Ja nie twierdzę, że ten patent to rewolucja. Ale faktycznie jest to na tyle ciekawy eksperyment, że może być naśladowany. Pamiętasz "prowadzenie kamery" wokół skaczących bohaterów w matriksie? Pamiętasz ile razy to w kinie skopiowano przy okazji różnych produkcji? Oczywiście, przejadło się i zdechło. Tak jak sesje ślubne na peronie, zdjęcia pięknych pań w technologicznych ruinach, itp.

bEEf napisał/a:
Z drugiej strony, prawdziwego filmu w ten sposób nie da się zrobić.

Ludzkość nie zna pojęcia "nie da się". Może być nieoplacalne lub obecnie niemożliwe ze względu na technologię. Ale jutro?
Jestem w stanie wyobrazić sobie szaleńca, który rzuci się na realizację kolejnego najdroższego filmu świata, ba nawet sponsorów znajdzie. Ludzie uwielbiają nowinki - bez względu czy to faktycznie nowość technologiczna i rewolucja, czy iluzja. Właściwie to złudzenie chyba lepiej się sprzedaje.

[ Dodano: 2010-12-01, 01:17 ]
szymon_h napisał/a:
po co sie zastanawiac co jest za nami czy pod nami?
A wiesz, że wielu to interesuje? I oni widzą więcej niż pozostali, bo patrzą tam, gdzie patrzy mniejszość :-D

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
tref, ale mi chodzi o oczywisty "szczegół" organizacyjny - jak w kinie ludzie będą wybierać, w którą stronę patrzą? Będą głosować? :-D

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Nie wyobrażasz sobie kina z ekranem dookoła widowni? :mrgreen:

[ Dodano: 2010-12-01, 01:29 ]
Żeby patrzeć w tył trzeba zamontować obrotowe fotele!

Henry  Dołączył: 12 Sty 2010
Kina cylindryczne 360 już są, ale obraz nie jest pełną panoramą bo by sobie widzowie głowy poukręcali ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=IbOVDQifgUg

sylwesto  Dołączył: 16 Sie 2008
Kiedy patrzymy oczami na świat też wybieramy jakiś tylko wycinek. Reszta ze względu na ograniczoną pojemność uwagi musi odpaść. W tardycyjnym kinie te najciekawsze wycinki podawane są prosto przed oczy, w takim panoramicznym sami musielibyśmy ich szukać.

Natomiast taka panorama to super sprawa do wszelkiego rodzaju symulatorów.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
A ja zgadzam sie z bEEfem. Ta technika ma co najwyzej szanse na zaistnienie jako ciekawostka w lunaparkach i w przenosnych kinach "5d". Kino to sztuka, ktora wyksztalcila caly jezyk montazu, kadru, sceny, prowadzenia kamery, bez ktorego opowiesc bedzie po prostu nudna. Przez pierwsze 5 minut bedziesz sie rozgladal jak glupi, a potem sie po prostu do tego przyzwyczaisz i ostatecznie i tak bedziesz sie skupial na osrodku akcji, ktory bedzie nudny jak flaki z olejem. Kazda rozmowa to bedzie dwoch aktorow na przeciw siebie, wszystko bedzie krecone z rownoleglej perspektywy, wszystko te sama ogniskowa. W tradycyjnym filmie tak naprawde dostajecie zludzenie 360 stopni, tylko w strawny dla mozgu sposob - dajecie sie niesc opowiesci. Ciagle podejmowanie decyzji gdzie teraz spojrzec bedzie meczace. Gdy idziecie do teatru, to wodzicie wzrokiem po calej scenie, czy skupiacie sie na aktorach?

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
sylwesto napisał/a:
Natomiast taka panorama to super sprawa do wszelkiego rodzaju symulatorów.

Do symulatorów masz full 3d generowane na karcie. Chyba, że masz na myśli "symulator kolejki górskiej" ku uciesze gawiedzi w - tak, jak pisze Dzerry - przenośnych kinach 5d ;-)

bEEf, No to prównaj nakład pracy jaki trzeba włożyć w przygotowanie takiej komputerowej symulacji, z tym co można osiągnąć po prostu z nagranego materiału.

[ Dodano: 2010-12-01, 09:50 ]
Hologramy też były swego czasu jedynie technologiczną ciekawostką, a juz widać je coraz częściej. Można (jak w linku podanym niżej) bez trudu znaleźć artystyczne uzasadnienie dla ich zastosowania:

http://www.youtube.com/wa...IcsYBZSQ48&NR=1

radek_m  Dołączył: 21 Lis 2007
dopiszę że takie kina 360 stopni i z kopulastym sufitem istnieją nawet w naszym kraju, tyle że zajmują się projekcją filmów z bardzo wąskiej dziedziny - astronomii.

Polecam planetarium w Toruniu i projekcję dla dzieci - symulacja lotu statkiem kosmicznym - "nieziemskie" wrażenie. No i sma projektor też robi nieziemskie wrażenie :-)

He, widzę, że to, co napisałem 4 posty wyżej jest dwuznaczne i mogło zostać źle zrozumiane :-D . Dopiszę zatem: porównywałem tam sytaucję percepcji w warunkach naturalnych i konieczności selekcji bodźców z tym co oferuje taki panoramiczny obraz. W tym ostatnim też wystąpi selekcja, więc nadmiarowa część obrazu jest swego rodzaju marnotrawstwem, lub jak kto woli, będzie tylko ogłupiać. Jednak z pewnością znajdzie się jakaś nisza, w której technologia panoramiczna ma szanse zastąpić obecną. Coś co przychodzi mi na myśl na szybko, to choćby mapy nieba sporządzane z dowolnego osiągalnego miejsca w kosmosie :-P

O! radek_m ubiegł mnie we wskazaniu zastosowania takiej panoramy.

I jeszcze jedno: nazywanie tego rodzaju filmu "panoramicznym" jest błędem. Kinowe formaty panoramiczne stosowane są od dawna. Zdaje się, że w języku nie ma nawet nazwy na określenie tego rodzaju obrazu. Obraz sferyczny? :-)

sylwesto napisał/a:
Hologramy też były swego czasu jedynie technologiczną ciekawostką, a juz widać je coraz częściej. Można (jak w linku podanym niżej) bez trudu znaleźć artystyczne uzasadnienie dla ich zastosowania:
Problem w tym, ze McQueen nie uzyl hologramu, tylko ogromnej kreatywnosci i starego jak swiat tricku optycznego http://en.wikipedia.org/wiki/Pepper%27s_ghost

sylwesto, przeciez to jest hit jednego sezonu, do ktorego juz raczej nikt nie powroci :-) To jest technologia, ktorej w TV uzywa sie od lat i nawet wiekszosc z nas nie zdaje sobie z tego sprawy. W tej chwili co drugi program ma wirtualna scenografie, ktora potrafi zmieniac perspeltywe razem z ruchem kamery, ale z hologramami to nie ma nic wspolnego. To tylko efekt przeniesiony z Gwiezdnych Wojen :-)

dzerry napisał/a:
To jest technologia, ktorej w TV uzywa sie od lat i nawet wiekszosc z nas nie zdaje sobie z tego sprawy. W tej chwili co drugi program ma wirtualna scenografie, ktora potrafi zmieniac perspeltywe razem z ruchem kamery, ale z hologramami to nie ma nic wspolnego.

Do niedawna takie rzeczy robiono na dwuwymiarowym bluboksie. To była zupełnie inna technologia. Zmiana perspektywy odbywała się za pomocą skalowania.

dzerry napisał/a:
przeciez to jest hit jednego sezonu, do ktorego juz raczej nikt nie powroci

Hologramy (będę upierał się przy tej nazwie, bo inną trudno będzie raczej zastosować) natomiast widać w TV coraz częściej, więc na jednym sezonie się nie skończy. Inna sprawa to znalezienie dla nich dobrego zastosowania. Postawienie w studio hologramu reporterki oddalonej o 1000km faktycznie nie wydaje się zasadne, bo i tak nikt jej pleców nie zamierza oglądać, ale nie grzebałbym tego tak szybko.

sylwesto, ale ja nie mowie o blubeoksie, tylko renderwanej komputeroweo scenografii, ktora na zywo potrafi zmieniac perspektywe w kazdym kierunku w zaleznosci od ruchu kamery. Hologramy w CNN to tylko kreatywne rozwiniecie tej technologii, ktora jest w TV powszechna przynajmniej od dobrych 5 lat. Np, TVN - Rozmowa Rymanowskiego - cala scenografia z komputera, a Ziobro na LCD, mimo, ze az sie prosi o hologram ;-)
http://www.youtube.com/wa...feature=related

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Eldred, Wpisz w google: spherical video
Jest tego pełno, od jakiegoś czasu już, zestaw kamer do tego można kupić za 500 usd. Informacje o tym, że to "pierwszy film 360" świadczy o tym, że redakcja tego portalu nie ma dobrego refleksu :)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
izbkp, rzeczywiście, super sprawa, dzięki :)
Jak dla mnie takie np video LINK
sprzed piramidy, daje dużo lepsze pojęcie i wrażenie o tym miejscu niż kiedykolwiek by mi normalne video pokazało.

Eldred napisał/a:
sprzed piramidy, daje dużo lepsze pojęcie i wrażenie o tym miejscu niż kiedykolwiek by mi normalne video pokazało.
No fakt, mozesz sobie dokladnie obejrzec deski na dachu samochodu. A to, ze wszystko w najblizszym promieniu jest masakrycznie znieksztalcone przez obiektyw, na czele z rzeczona piramida, to juz nie ma znaczenia :-)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Hmm, ja wiem jak działa fiszaj, więc potrafię sobie wyobrazić jakbym stał w tym samochodzie i przez szyberdach rozglądał się aparatem z fiszkiem.
Tak czy siak dużo łatwiej sobie wyobrazić jakby się tam było kiedy można się rozglądać i wszystko się rusza, a nie jak w panoramach qtvr, które są nieruchome.

Skocz do: