dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Eldred, myslisz, ze gdyby nakrecic to samo normalna kamera w wielu ujeciach i dobrze to zmontowac, to efekt bylby gorszy? Co z tego, ze mozesz sie rozgladac, skoro nawet nie wiesz na co masz zwracac uwage? Wg mnie to bardzo slabe jest.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Wolę fiszkiem, ze źle oddaną geometrią niż normalnym szerokim gdzie wszystko by było porozciągane i totalnie zmasakrowana perspektywa.

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Na cieniu zdecydowanie nie widać 4 aparatów, a wręcz coś bardzo małego na czubku tego stelaża. Na początku myślałem, że to może być coś w tym stylu http://www.0-360.com/ ale wtedy nie byłoby nieba. To mogą być 4 małe kamerki - jakaś samoróbka.

Efekt jest świetny. Absolutnie nie do domu czy kina, ale jako niezły bajer - podobnie jak klasyczne statyczne panoramy. Ukazać co się dzieje wokół narratora.

Eldred, ale nie rozumiesz, ze uzywajac tradycyjnej sztuki filmowej, przy wprawnym montazu i prowadzeniuu kamery, mozna to sfilmowac w normalnej perspektywie i dokladnie oddac atmosfere miejsca?

Hmm tak, ale mimo wszystko to jest film po którym można się samemu rozglądać, dla mnie to nie do przebicia, bo mam wpływ na to co widzę, tak jakbym tam był, mogę to oglądać kilka razy, tak jakbym tam wracał. Czegoś takiego jeszcze nie widziałem, a widziałem dobre filmy dokumentalne o piramidach, ale takie coś, choć marnej jakości, dostarcza zupełnie innego rodzaju wrażeń.

Eldred napisał/a:
a widziałem dobre filmy dokumentalne o piramidach
I wlasnie o to chodzi. Gdyby nie te filmy i zdjecia, nie mialbys pojecia jak ogladac taki film. Gdybys mial obejrzec taki film z kompeltnie nieznanego Ci miejsca, nie wiedzialbys nawet jak ten obraz rozkodowac.

sylwesto  Dołączył: 16 Sie 2008
dzerry, Nikt przecież nie wychylił się z zamiarem zastąpienia tradycyjnego sposobu filmowania sferycznym. Nie ulega jednak wątpliwości, że możliwości, jakie daja sferyczne video mogą być z dobrym skutkiem zastosowane do jakichś specyficznych celów. Np. przy wystawianiu mieszkań na sprzedaż będzie można "pochodzić" sobie po wnętrzach i zorientować się w układzie przestrzennym albo powstaną jakieś GoogleSphericMaps dzięki, którym będzie można pokazać jak dojść na dworzec kolejowy w Lizbonie :-) Nie wspomnę już o możliwości wizualnego monitorowania przestrzeni dookoła tak jakby miało sie oczy też z tyłu głowy. Lem by się chyba ucieszył z takiego wynalazku :?:

sylwesto, takie zastosowania które wypisałeś nie wymagają żeby obraz był ruchomy, panoramy mogą byś statyczne, tutaj najważniejsze jest że można pokazać jak to otoczenie żyje.

sylwesto  Dołączył: 16 Sie 2008
Eldred, No właśnie wydaje mi się, że pokazywanie za pomocą sferycznego video "życia" może okazać się sporym wyzwaniem dla ludzkiej percepcji, bądź co bądź mogącej sensownie objąć tylko wycinek pola widzenia. Ruch, akcja itd. plus nieustalona perspektywa faktycznie może ogłupić widza. Co innego penetracja statycznej przestrzeni, gdzie można objąć uwagą więcej, zmienić perspektywę bez ryzyka, że w międzyczasie coś po drugiej stronie umknie itd.

Eldred napisał/a:
takie zastosowania które wypisałeś nie wymagają żeby obraz był ruchomy, panoramy mogą byś statyczne

Zgoda. Różnica będzie jedynie ilościowa - na korzyść sferycznego video.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
sylwesto napisał/a:
Np. przy wystawianiu mieszkań na sprzedaż będzie można "pochodzić" sobie po wnętrzach i zorientować się w układzie przestrzennym

Akurat robię dokładnie w tej branży. Otóż spacery po mieszkaniach (i to przed ich wybudowaniem) w prawdzie fotorealistycznym 3d dla klientów developerów to już praktycznie standard. Może jeszcze nie w Polsce, ale już niedługo, już moja w tym (m.in.) głowa :-D Zresztą na sieci już można znaleźć sporo takich ofert. I tak wszystkie dane są w kompie, a jeśli gdzieś jeszcze nie, to niedługo tak będzie. To jest przyszłość, prawdziwa wolność spaceru, interakcja z otoczeniem (pyk - światełko jest, pyk - nie ma), a nie zabawy ze stelażami. To ma potencjał ciekawostkowy, jak pisałem - pomysł ogólnie spoko, ale - to się nie przyjmie masowo.

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Tak samo jak panoramy sferyczne się nie przyjęły masowo, ale w wielu miejscach sprawdzają się wyśmienicie. Ot, choćby wspomniane wirtualne zwiedzanie jakiś muzeów czy Pałacu Prezydenckiego.

Dekadę temu gdy pracowałem w studiu architektonicznym tworząc wizualizacje, zaproponowałem zamiast 50 renderingów z różnych ujęć lub 30s filmu generującego się dwie noce robienie 6 strzałów zamienionych w panoramę sferyczną. Zarówno mój szefo jak i klienci biura byli wprost zachwyceni, że mogą usiąść przed kompem i porozglądać się myszką w każdą stronę - a nawet przybliżyć do jakiegoś szczegółu. Temat się przyjął.

Minęła dekada, a panoramy nadal nie przyjęły się masowo - ale nadal sprawdzają się wyśmienicie w takich właśnie projektach. Przenosząc panoramę do filmu dodajemy kolejny bajer, który może być przydatny w wąskiej specjalizacji, ale przecież nie wszystko musi być masowe.

Mi tam się pomysł bardzo podoba :)

Skocz do: