krzychu128 napisał/a:Błąd dla danej przysłony jest stały
krzychu128 napisał/a:Zastanawiające jest jednak jak (i czy) korpusy typu SuperA radzą sobie zarówno z obiektywami typu M jak i A.
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
l_uka napisał/a:[...]dla danej przysłony tak, ale zmienia się wraz z jej wartością, zatem taka praca jest naprawdę męcząca, o ile w ogóle możliwa. [...]
krzychu128 napisał/a:można dowolnie wprowadzać korektę
krzychu128 napisał/a:wprowadzać korektę w zależności jaką przysłonę się wybierze
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
l_uka napisał/a:[...] Da się, owszem, ale problematyczność używania takiej przeróbki jest na tyle duża, że w zasadzie warto pracować tylko na pełnej dziurze, a że w Av to też działa, więc jedyna korzyść to pttl przy błysku. Ewentualnie zapamiętać jedną czy dwie wartości korekty dla tych dwóch przysłon. Tylko że to chyba nie jest wygoda, o którą chodziło przy przeróbce?
l_uka napisał/a:krzychu128 napisał/a:można dowolnie wprowadzać korektę
w każdym trybie prócz M
krzychu128 napisał/a:Główne udogodnienie to fakt że nie trzeba wciskać zielonego guzika aby wykonać poprawne zdjęcie na domkniętej przysłonie przez co traci się czas.
krzychu128 napisał/a:O czym już Koledzy wspominali jest różnica w konstrukcji samego popychacza przysłony pomiędzy serią M a serią A co ujawnia się jako błąd pomiaru w umieszczonych fotkach.
Nie umiem robić zdjęć, ale lubię ;)
- - -
Maltretuję: Nex 5N, Canon T90, Pentacon Six TL, Minolta 700si
blackmoon napisał/a:[...]Po pierwsze takie przeróbki to niszczenie obiektywu, które mnie - wielkiego fana tych starych, precyzyjnych dzieł sztuki - niesmaczą
blackmoon napisał/a:
Po drugie co do za udogodnienie, jeśli sam zauważyłeś, że najczęściej korzystasz z 3 wartości przysłon, a z jednej z nich (otwarta przysłona) w trybie Av możesz korzystać bez przeróbek. Kolejna rzecz - to żadna (moim zdaniem) oszczędność czasu - zwłaszcza przy pomiarze punktowym światła, ponieważ w trybie Av często korzysta się z blokady ekspozycji, co również wiąże się z wciśnięciem przycisku. Co więcej - bez przeróbek wystarczy jak raz zmierzysz światło i możesz robić kilka zdjęć, natomiast z przeróbką, w trybie Av musiałbyś po każdym zdjęciu blokować ekspozycję.
blackmoon napisał/a:
Z lampami się zgodzę, że to zaleta, ale z drugiej strony - jak kogoś stać na porządną lampę z pTTLem, to chyba nie będzie robił zdjęć przerabianą M-ką?
blackmoon napisał/a:
krzychu128 napisał/a:O czym już Koledzy wspominali jest różnica w konstrukcji samego popychacza przysłony pomiędzy serią M a serią A co ujawnia się jako błąd pomiaru w umieszczonych fotkach.
Tak z ciekawości - to jak wygląda w takim razie współpraca obiektywów z serii A z wczesnymi korpusami z bagnetem K? Wydawało mi się, że są kompatybilne?
krzychu128 napisał/a:Twoje indywidualne podejście nie ma nic wspólnego ze sferą techniczną. Manuale są tak tanie że mozna wiercić dziury wzdłuż i wszerz. Jak za bardzo podziurawisz bagnet to możesz sobie dobrać z innego.
krzychu128 napisał/a:Przede wszystkim to trybu punktowego nie użyjesz z obiektywem typu M.
krzychu128 napisał/a:Poza tym to o czym piszesz to dywagacje na temat wyższości trybu M nad trybem Av i blokadą ekspozycji co tyczy się wszystkich obiektywów, nie tylko K,M,A. Rozumie że ktoś lubi mierzyć w trybie M, a ktoś inny w Av i blokować ekspozycję.
krzychu128 napisał/a:A widzisz, mam lampę, mam też pięćdziesiątkę z AF a jednak chciało mi się gimnastykować z manualną.
krzychu128 napisał/a:Parę postów wyżej Kolega opisał w czym rzecz, polecam też lekturę działu obiektywy i filtry.
Nie umiem robić zdjęć, ale lubię ;)
- - -
Maltretuję: Nex 5N, Canon T90, Pentacon Six TL, Minolta 700si
blackmoon napisał/a:
Możesz też wiercić dziury w Ltd-ach ;). Co nie zmienia faktu, że jest to prawie jak barbarzyństwo - okaleczanie obiektywu i zabijanie jego duszy .
blackmoon napisał/a:
krzychu128 napisał/a:Przede wszystkim to trybu punktowego nie użyjesz z obiektywem typu M.
Użyjesz centralnie ważonego, który również wymaga często przekadrowania po pomiarze światła.
blackmoon napisał/a:
krzychu128 napisał/a:A widzisz, mam lampę, mam też pięćdziesiątkę z AF a jednak chciało mi się gimnastykować z manualną.
Ok, ale fakt, że chciało Ci się gimnastykować, nie oznacza, że będziesz z tego rozwiązania korzystał . To trochę tak, jakby posiadać kuchenkę gazową i chcieć sobie zrobić w kuchni ognisko, żeby coś ugotować. Niby osiągniesz zamierzony cel, tylko nieco pokrętnymi ścieżkami.
blackmoon napisał/a:
krzychu128 napisał/a:Parę postów wyżej Kolega opisał w czym rzecz, polecam też lekturę działu obiektywy i filtry.
Trzeba było po prostu powiedzieć "nie wiem" . To co jest wyżej, nie jest odpowiedzią na moje pytanie.
MZ-5N|K-5"|K100DS|X10
FA43|FA24-90|FA100-300|F28|F24-50|F70-210|DA18-135|DA14|Jupiter K 135/3.5|SB-24|
VW Kafer 1200/68'
Pentax k200D | Zenit 12xp | - | DA 18-55/3,5-5,6 | Auto Revuenon 135/2,8 | Helios 44m-4 58/2 | - | Canon Speedlite 200E
michal5150 napisał/a:Taki wątek już był na forum:
http://pentax.org.pl/view...ht=epoksydow%B1
W ten sam sposób to pojmuję i chyba jest to sprawa oczywista Widać nawet przy podglądzie GO że pomimo ustawienia w korpusie F2.8 czy F4 listki przysłony przymykają się nieznacznie.charfa napisał/a:1) Jedna uwaga do pomysłu. Błąd ekspozycji przy takiej przeróbce nie wynika z błędnego pomiaru światła czy złym ustawieniu czasu. Aparat stwierdza, że ustawione jest f/5.6 i dla takiej przesłony potrzebny jest czas 1/50s i ta wartość wyliczona jest dobrze. Problem w tym, że przed zrobieniem zdjęcia aparat chce przymknąć przysłonę do f/5.6, ale ze względu na inny mechanizm popychacza przysłona na prawdę przymyka się tylko do f/4.0 (na oko) i stąd błąd ekspozycji. Korekta ekspozycji rozwiązuje problem błędnego naświetlenia przez korekcję czasu, ale wciąż pozostaje moim zdaniem dość poważny problem - zdjęcie jest zrobione na innej przysłonie niż ustawiona na aparacie.
charfa napisał/a:
2) Nie trzeba wiercić dziur w obiektywie żeby zrobić te płaskie styki, wystarczy w odpowiednim miejscu nakleić kawałek taśmy, pomalować lakierem czy coś w ten deseń. Trudniej będzie zrobić styk wypukły tak żeby operacja była odwracalna, ale pewnie da się cos wymyślić.
krzychu128 napisał/a:michal5150 napisał/a:Taki wątek już był na forum:
http://pentax.org.pl/view...ht=epoksydow%B1
Z powodu masy offtopów ciężko się czegokolwiek doszukać na tym forum.
Wracając do sedna sprawy, zauważyłem że w Twojej modyfikacji oprócz zaklejania odpowiednich miejsc czy też zwierania styków nie wykonałeś bolca zwierającego styk "*". Jakim prawem to działało? Bez tego body absolutnie nie wyświetla żadnej informacji.
MZ-5N|K-5"|K100DS|X10
FA43|FA24-90|FA100-300|F28|F24-50|F70-210|DA18-135|DA14|Jupiter K 135/3.5|SB-24|
VW Kafer 1200/68'
K10D + Tamron 17-50mm F2.8 IF + Sigma 105mm f2.8 EX DG Macro + Pentax 18-55 3,5-5,6 AL + Metz 48 AF-1
www.morawiec.info Fotografia Zbliżeniowa
michal5150 napisał/a:
Do testów zwierałem styk "A" za pomocą kuleczki z folii aluminiowej. Ale zrezygnowałem z przeróbki na rzecz FA50. Heliosa z gwintem M42 też przerabiałem w podobny sposób - oczywiście nie było mowy o sterowaniu przysłoną z poziomu body, przysłonę ustawiałem dwa razy - na pierścieniu obiektywu i pokrętłem w body.
MZ-5N|K-5"|K100DS|X10
VW Kafer 1200/68'
michal5150 napisał/a:Nie, dla ciekawości
Yeti napisał/a:ale dla obietywów M nie było chyba jakiejś ścisłej i powtarzalnej funkcji pomiędzy położeniem dźwigni przysłony a jej realna wartością
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
.http://kmp.bdimitrov.de/technology/K-mount/Ka.html napisał/a:In the original K-mount its (diaphragm actuator- przyp.) displacement is proportional to the diameter of the diaphragm opening. In the KA mount, it is proportional to the area of the diaphragm opening, and thus to the selected f-stop
drewniany przekład napisał/a:W oryginalnym bagnecie K przemieszczenie dzyndzelka przysłony jest proporcjonalne do średnicy otworu przysłony. W bagnecie KA jest proporcjonalne do powierzchni otworu
"Przychodzi baba do pasmanterii..."
Awatar przedstawia buraka pastewnego.