PUZO  Dołączył: 03 Cze 2007
Podróże
Tak mnie ostatnio nachodzi jedna myśl. Plenerek weekendowy gdzieś powiedzmy w Europie. Tak aby było sens wyskoczyć powiedzmy w piątek i wrócić w poniedziałek. Czy ktoś z Was miał doświadzczenia w takich wyjazdach? Co powiecie o tanich liniach lotniczych? Widziałem, że jest sporo promocji również renomowanych przewoźników. Tylko że promocja jest w tamtą stronę, a co z powrotem? :-P

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Ja akurat nie plenerowo, ale zwykle jakiś materiał wizualny się zbierał przy okazji wyjazdów. Żeby dobrze poznać miejsce, potrzeba zwykle 2 dni, dlatego ja planuję wyjazdy w okolicach 5-9 dni, żeby robić to na spokojnie i móc wrócić w miejsca, do których poszedłem nieprzygotowany - bez szerokiego szkła na przykład. Tanie linie lotnicze... bywa różnie. Raz leciałem zupełnie pustym samolotem (około 20 pasażerów w aribusie), ale zwykle jest ciasno. Każda linia ma inną, i na dodatek dziwną politykę bagażową, trzeba dokładnie czytać regulaminy. Bilety na ten sam lot zmieniają ceny niemal z dnia na dzień.

Cytat
Tanie linie lotnicze... bywa różnie. Raz leciałem zupełnie pustym samolotem (około 20 pasażerów w aribusie), ale zwykle jest ciasno.

To że jest ciasno mnie nie przeszkadza, ważne aby chociaż miejsce stojące znaleźć.

Cytat
Każda linia ma inną, i na dodatek dziwną politykę bagażową, trzeba dokładnie czytać regulaminy.

O tym czytałem ale w większości wypadków bagaż podręczny nie podlega opłatom. Ok 10 kg. Mnie to wystarczy na taki wypad. W zasadzie najważniejszy jest aparat. No i szczoteczka do zębów.
Cytat
Bilety na ten sam lot zmieniają ceny niemal z dnia na dzień.

Opłaca się czekać do ostatniej chwili i łapać okazję?
romeoad
Jakimi liniami latałeś?

Wizzair i Volareweb. Oprócz LOTu oczywiście.

Czekanie nie zawsze się opłaca. Najtańsze bilety kupowałem w dniu ogłoszenia otwarcia połączenia. Zwykle najtaniej jest kupować niewiele biletów i jakieś 2-3 mies przed podróżą. A przynajmniej w moich ostatnich lotach tak było.

Kupowałeś bilet w obie strony korzystając z promocji?

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
nie wiem jak obecnie ale rok temu można było kupić bilety w RAYANIE do londka za 1grosza a powrót za 1 pensa, kwestia zgrania w czasie.

Pobierają za to opłaty:
-za samo kupno biletu przez neta (zależnie od użytej karty, kwota jest inna)
-bagaż oprócz podręcznego tzw. główny jest dodatkowo płatny
-odprawa online jest za free, odprawa w czek desku na lotnisku już coś tam kosztuje

Ogólnie koszty przelotów jak się zaplanuje wszystko z głową i odpowiednio wcześnie wychodzą malutkie, bo można oblecieć kawałek europy za kilkadziesiąt złotych
Najważniejsze jest mieć gdzie spać w miejscach docelowych

dlugas1982 napisał/a:
nie wiem jak obecnie ale rok temu można było kupić bilety w RAYANIE do londka za 1grosza a powrót za 1 pensa, kwestia zgrania w czasie.
Ogólnie koszty przelotów jak się zaplanuje wszystko z głową i odpowiednio wcześnie wychodzą malutkie, bo można oblecieć kawałek europy za kilkadziesiąt złotych
Najważniejsze jest mieć gdzie spać w miejscach docelowych

Czyli najpierw znaleźć promocyjny lot powrotny.
O noclegach jeszcze nie myślałem

no sztuka jest właśnie w tym żeby znaleźć w miarę tanie obydwa loty. Może być jeden droższy ale drugi już żeby był prawie za free, dzielimy sobie na 2 i wychodzi nam podróż tanio w sumie.

Noclegi przeważnie są droższe niż sam promocyjny lot.

Pomysł wycieczki foto fajny tylko jak zgrać ekipę z różnych miast Polski :-(

PUZO napisał/a:
Kupowałeś bilet w obie strony korzystając z promocji?

Tak.

dlugas1982 napisał/a:
Pomysł wycieczki foto fajny tylko jak zgrać ekipę z różnych miast Polski :-(

Można tak. Znajduję promocję. Podaję lotnisko, terminy. Resztę, każdy załatwia we własnym zakresie. Przyjedzie kto będzie chciał. Bez umawiania się bo to tylko wprowadza zamieszanie. Wystarczy spotkać się na lotnisku. 8-)
No chyba, że zbyt optymistycznie podchodzę do zagadnienia. Jeszcze nawet samolotem nie leciałem :mrgreen:

Można by oczywiście się umówić wstępnie ale bez jakiegoś wielkiego organizowania na zasadzie zapisów itd. 8-)

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
O ile mnie pamięć nie myli to użytkownicy tego forum zorganizowali już kiedyś taką weekendową wycieczkę - chyba do Hiszpanii. Wydaje mi się, że nawet wątek ze zdjęciami był w dziale o spotkaniach i plenerach.

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
piotrecius napisał/a:
Wydaje mi się, że nawet wątek ze zdjęciami był w dziale o spotkaniach i plenerach.
Nawet co najmniej 2 wątki
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=16889
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=8895

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
A jeszcze lepszy był wypad na Syberię :->

gebi, wariat :shock:

ja jednak bym preferował cieplejsze kraje ;-)

sailor9  Dołączył: 23 Paź 2006
E tam cieplejsze 8-)

Jak już wybrać mróz to zamiast Syberii lepiej na Alaskę lub Islandię ;-)

Panowie to ma być wyjazd dla przyjemności. Mrozy nie wchodzą w grę. Ja zimą aparatu nie dotykam. Jestem zwierzę ciepłolubne. :mrgreen:

[ Dodano: 2010-12-06, 16:13 ]
sailor9 napisał/a:
E tam cieplejsze 8-)

Kolega sądząc po avatarku i podpisach raczej chłodne morza preferuje :-D
Dla mnie ostatnio nasz kochany Bałtyk jest już za zimny. :-P

Skocz do: