Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
Exakta? hmmm...
Wszedlem w posiadanie (legalnie) dwóch obiektywów manualnych Meyer-Optik - Primoplan 1.9/75 i Telemegor 5.5/250, tylko nie mam pojęcia do czego one są. po długich poszukiwaniach wydaje mi się, że to bagnet Exakty, ale nie znam sie... Mocowanie bagnetowe, ale miejszej średnicy niż M42.

O takie

Widziałem gdzieś adaptery ale chyba do Olympusa. A ta śrubka na dole to chyba do blokowania jak się zamocuje.

Widział ktoś może jakieś adaptery do tego? Tworze już od jakiegoś czasu przejściówke na M42, mocowaną prawie jak na stałe. Podobno znajomy mógłby mi je wykonać tylko potrzebuje rysunku a ja nie mam suwmiarki/jestem leniwy (zależnie od okoliczności)...

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
Re: Exakta? hmmm...
Throwend napisał/a:
Wszedlem w posiadanie (legalnie) dwóch obiektywów manualnych Meyer-Optik - Primoplan 1.9/75 i Telemegor 5.5/250

Są to szkła z bagnetem Exa/Exakta. z przejściówką będzie gorzej, AFAIR odległość płaszczyzny filmu od bagnetu jest większa niż m42, czyli przejściówka musiałaby mieć element optyczny, inaczej nie będzie ostrzyła na nieskończoność.

Ewentualnie można by było obciąć bagnet i dorobić m42, ale to nie zabawa z pilnikiem, musiałbyś mieć dostęp do precyzyjnej obrabiarki.

Najlepiej dokup za grosze jakiś korpusik, ten Primoplan 75/1.9 to AFAIR nieczęsto spotykane szkło, może okazać się niezłą portretówką.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
piotr_w, zawsze chciałem to napisać, ale jakoś zapominałem.

Cały czas jestem pod wrażeniem niesamowitej wiedzy, jaką posiadasz i jaką się tutaj z nami dzielisz. Napisałeś na forum raptem 40 postów, ale informacji w nich jest dużo więcej niż we wszystkich moich i Micha razem wziętych.

Dzięki.

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
Cytat
piotr_w, zawsze chciałem to napisać, ale jakoś zapominałem.

Bardzo mi miło, że komuś się chce czytać o starociach :-)
Co do wiedzy o sprzęcie foto, to oczywiście przesadzasz, ja tam tylko lekko liznąłem tą rozległą dziedzinę.

heh, nie śledziłem wątku :P

Tak jak pisałem, planuję wykonanie adapterka m42, który bym zamocował prawie jak na stałe i generalnie jak przykładałem obiektyw do aparatu to wyglądało że wszystko powinno działać, ale musiałbym sprawdzić na zdjęciach.

Szkiełka są fajne i szkoda, żeby leżały bezczynnie... Primoplan ma jakieś syfy na predniej soczewce, ale to nie robi. I strasznie podobają mi się ich przysłony :mrgreen: duuużo listków i okrągły otwór...

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
piotr_w napisał/a:
Co do wiedzy o sprzęcie foto, to oczywiście przesadzasz, ja tam tylko lekko liznąłem tą rozległą dziedzinę.

to co by bylo jak bys ja skonsumowal :mrgreen:

Throwend, sprobuj z tymi adapterami, moze cos wyjdzie

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Throwend, zapytaj się w fotoakcesoriach http://www.foto-akcesoria.com.pl . Podobno wykonują na zamówienie nietypowe przejściówki.

plwk napisał/a:
zapytaj się w fotoakcesoriach

Dzięki. Napisałem do nich i zobaczymy.

Skocz do: