Vera  Dołączyła: 24 Cze 2010
Nooo, dawno nie zaglądałam.
Chłopaki
Czy ktoś z was przerabiał Milenę?
Tzn. syntezator mowy (piszę dla przypadkowych zaglądaczy o co chodzi :mrgreen: )
Jak się za nią zabrać?

luckyluk  Dołączył: 27 Kwi 2007
Vera napisał/a:
Jak się za nią zabrać?

yyy...

wujek dobra rada ...

przy czym tekst trochę mało aktualny bo traktuje o mplayerze, który nie jest zbyt dobrze w ubuntu skonfigurowany, ale chyba napisy do filmów Ci nie są potrzebne ...

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Mam mały problem, nie mogę wydrukować prawidłowo zdjęcia bezpośrednio z komputera , drukując na papierze 10x15 zawsze coś obcina ,nie mogę wydrukować aby obrazek był na środku ,system to KDE4.5.3 .

sculptor  Dołączył: 20 Maj 2008
roket napisał/a:
Mam mały problem, nie mogę wydrukować prawidłowo zdjęcia bezpośrednio z komputera , drukując na papierze 10x15 zawsze coś obcina ,nie mogę wydrukować aby obrazek był na środku ,system to KDE4.5.3 .

W jakim programie otwierasz zdjęcie?

W każdym po kolei , np ShowFoto.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
roket napisał/a:
drukując na papierze 10x15 zawsze coś obcina
Proporcje zdjęcia 2:3?

Nie chodzi mi o zdjęcie ,chce coś drukować na takim papierze obrazek jest dużo mniejszy od papieru 10x15 a i tak obcina dużo .

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To jest kwestia ustawień wydruku w programie a nie systemu operacyjnego i jego środowiska graficznego.

W programie nie widzę takiej opcji ,jeśli nawet przestawię z A4 na 10x15 nic to nie zmienia.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jakieś opcje typu wielkość wydruku, wydruk wg dpi lub skala wydruku powinny być.

Mam ustawione aby drukowało na środku papieru.

DUG  Dołączył: 28 Lis 2010
roket napisał/a:

Sugeruję otwarcie zdjęcia w Gimpie i próba wydruku. Po kliknięciu Ctrl + P na górnym panelu masz wszelkie opcje od ustawienia zdjęcia na stronie do jakości wydruku.
Pozwalam sobie zaprosić na swoje forum linuxowe http://forum.dug.net.pl (jeśli niezgodne z regulaminem to proszę o usunięcie)
Pozdrawiam :)

DUG, To forum jest mi znane , co do Gimpa tu jest problem ponieważ wypluwa mi czysty papier czyli nic nie drukuje .

[ Dodano: 2010-12-07, 19:37 ]
Cytat
Po kliknięciu Ctrl + P
tego nie próbowałem zaraz przetestuje ,tylko powtarzam nie chodzi tutaj o zdjęcie.

Podaj jakie masz pakiety z gimpa zainstalowane w systemie.
Należy też zwrócić uwagę, że jest spora różnica między czystym Debianem, a Ubuntu (nie wiem, nie pytałem jaki masz system) :-)

--------edit---------
...i z cupsa :)

Mam Minta ,niby wszystko jest dobrze podgląd wydruku jest wporządku , co do pakietów Gimpa jest dużo nie chce mi się pisać.

OK :)
wklej wyniki poniższych poleceń:
Cytat
dpkg -l | grep gimp

Cytat
dpkg -l | grep cups

Cytat
||--|| *
tomi@tomi-desktop ~ $ dpkg -l | grep gimp
ii gimp 2.6.11-1~getdeb1 The GNU Image Manipulation Program
ii gimp-data 2.6.11-1~getdeb1 Data files for GIMP
ii gimp-ufraw 0.16-1build1 gimp importer for raw camera images
ii libgimp2.0 2.6.11-1~getdeb1 Libraries for the GNU Image Manipulation Program
tomi@tomi-desktop ~ $ dpkg -l | grep cups
ii bluez-cups 4.60-0ubuntu8 Bluetooth printer driver for CUPS
ii brother-cups-wrapper-common 1.0.0-10-0ubuntu5 Common files for Brother cups wrapper packages
ii brother-cups-wrapper-extra 1.2.1-0ubuntu3 Cups Wrapper drivers for extra brother printers
ii cups 1.4.3-1ubuntu1.3 Common UNIX Printing System(tm) - server
ii cups-bsd 1.4.3-1ubuntu1.3 Common UNIX Printing System(tm) - BSD commands
ii cups-client 1.4.3-1ubuntu1.3 Common UNIX Printing System(tm) - client programs (SysV)
ii cups-common 1.4.3-1ubuntu1.3 Common UNIX Printing System(tm) - common files
ii cups-driver-gutenprint 5.2.5-0ubuntu1.1 printer drivers for CUPS
ii cups-pdf 2.5.0-12 PDF printer for CUPS
ii ghostscript-cups 8.71.dfsg.1-0ubuntu5.3 The GPL Ghostscript PostScript/PDF interpreter - CUPS filters
ii libcups2 1.4.3-1ubuntu1.3 Common UNIX Printing System(tm) - Core library
ii libcupscgi1 1.4.3-1ubuntu1.3 Common UNIX Printing System(tm) - CGI library
ii libcupsdriver1 1.4.3-1ubuntu1.3 Common UNIX Printing System(tm) - Driver library
ii libcupsimage2 1.4.3-1ubuntu1.3 Common UNIX Printing System(tm) - Raster image library
ii libcupsmime1 1.4.3-1ubuntu1.3 Common UNIX Printing System(tm) - MIME library
ii libcupsppdc1 1.4.3-1ubuntu1.3 Common UNIX Printing System(tm) - PPD manipulation library
ii python-cups 1.9.49-0ubuntu1 Python bindings for CUPS
ii python-cupshelpers 1.2.0+20100408-0ubuntu5.2 Python modules for printer configuration with CUPS

Doinstaluj:
gimp-gap gimp-gmic gimp-gutenprint

resztę masz tak jak ja. Myślę że zadziała :)
Po zainstalowaniu gimp-gutenprint będziesz miał w opcjach gimpa możliwość drukowania ze sterownika gutenprint.
Plik -> Print with Gutenprint

Nie pamiętam / nie jestem pewien czy jest wymagany restar systemu (chyba nie) czy tylko restart X-ów (i Gimpa)
Pozdrawiam i powodzenia :)

Ok wypróbuje .

[ Dodano: 2010-12-07, 20:15 ]
DUG, Teraz jest ok wydrukowała tak jak ja chciałem ,oczywiście przez gutenprint ,dzieki za fachową pomoc. :-B

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Jasiek Matacz, a po co Ci odpowiednik, skoro oryginał - wersja Express Oracle-a jest za darmo?
Masz jedynie narzucone ograniczenia na pamięć RAM - 1GB, dane do 4GB i jeden procesor.
No jest jeszcze jedno "ograniczenie" - wersja Express jest dla bazy w wersji 10g, a najnowsza jest 11g. Pytanie jaki procent możliwości tej bazy potrzebujesz?

Skocz do: