Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
nie no ok. bardziej mi chodzi o podejście "do nowego hobby"

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
spoko, z wykrywaczem metali było podobnie, tyle że wykrywacz metali nie stwarzał ewentualnego niebezpieczeństwa dla osób postronnych

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Żaba, eee tam agresywnie, ja po prostu czytałem już poprzednie posty, wątki naszego kolegi i wiem czego się spodziewać.
O tu ująłeś to pięknie:
Żaba napisał/a:
Nie wiesz o czym piszesz.

opiszon, ja po prostu znam lokalizacje wieżowców w okolicy zamieszkania piotrka0000eins... :evilsmile:
Fafniak, wątek ciekawy, też bym chętnie się pobawił czymś takim... tylko że ja mam cholerka dwie córki. :oops:

piotrek0001  Dołączył: 05 Sty 2009
Żaba napisał/a:
piotrek0001 napisał/a:
ale co do mać takiego jest że nie moge sobie polatać na górkach ?
wiatr?

a te bezwietrzne dni ? często gęsto jestem na górkach i jakoś... nie zawsze wieje.. po za tym są tam .. jest tam taka dolina..

[ Dodano: 2010-12-10, 05:34 ]
Żaba napisał/a:
Chcesz się przekonać, kup heli za 100zł i poćwicz latanie, zobaczysz, że to niełatwe.

no kiedyś kupie..

jacekh  Dołączył: 08 Maj 2007
Fafniak napisał/a:
bardziej mi chodzi o podejście "do nowego hobby"

Wim co miałeś na myśli, tylko ja nie chciałem być złośliwy... ;-)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Co się porobiło, że Żaba robi za głos rozsądku, świat się kończy, pewnie wojna będzie :-(

piotrek0001 napisał/a:
no kiedyś kupie..
Panowie zapał wygasł jesteście bezpieczni nic z wieżowca nie spadnie :evilsmile:

[ Dodano: 2010-12-10, 09:13 ]
Arti napisał/a:
też bym chętnie się pobawił czymś takim... tylko że ja mam cholerka dwie córki.
co ma piernik do wiatraka. Wszak dzieci chodzą do szkoły do znajomych itd, a Ty wtedy możesz szaleć maszyną latającą po mieszkaniu :evilsmile:

Żaba napisał/a:
a Ty wtedy możesz szaleć maszyną latającą po mieszkaniu

Ale mi się już argumenty tłumaczące żonie kolejne wydatki skonczyły.... :cry: A tak to bym mógł wmówić, że to dla dzieci. A potem: spadaj gówniarzu, nie widzisz, że tata się bawi!?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Żaba, Artiemu chodzi o brak wymówki z tymi córkami. Jakby miał syna, to wytłumaczyłby, że to dla niego. :-P Ale, Arti nie przejmuj się. Moje wnuczki bardzo lubią bawić się i samochodzikiem RC i helikami też. A do opowieści przeszedł wyraz twarzy Asiora i stwierdzenie: Dziaaadek, ale ty masz strasznie dużo fajnych zabawek. Muszę do Ciebie częściej przyjeżdżac. :mrgreen:

piotrek0001 napisał/a:
często gęsto jestem na górkach i jakoś... nie zawsze wieje.. po za tym są tam .. jest tam taka dolina..

To, że na jednej z tych górek była kiedyś szkoła szybowcowa i dziś na niej jest taki malunek szybowców nie znaczy wcale, że wzniesiesz się od razu w przestworza...
Ta dolina to też ma dość charakterystyczną nazwę, co nie?

[ Dodano: 2010-12-10, 09:33 ]
Dada, jest nadzieja... Olę samochody też trochę kręcą ;-)

Arti,
Masz 2 wyjścia -
1- szybko zrobić chłopaka
2- zainteresować córki (buggy)
a to moja ten.... "stajnia" :evilsmile:

Kiedyś już podawałem różne linki i pisałem na ten temat (Fafniak się interesował helikiem). Powtórzę jeszcze raz.
Na początek najlepszy jest mały model helika na podczerwień do latania w mieszkaniu. Po to, aby sprawdzić, czy w ogóle mnie to będzie kręcić, czy nie, nauczyć się podstaw i złapać odruchy. Jakis Opal, Kyanite, lub cos w tym rodzaju
http://allegro.pl/opal-he...1349271106.html
http://www.helipad.pl/min...15_cm-2976.html
http://www.helipad.pl/min...model-2975.html

Jak stwierdzicie, że ta zabawa Wam odpowiada, to drugi model zdecydowanie większy, ale o podobnej stabilności, tylko z pełnym 4-kanałowym sterowaniem radiowym. Tu polecam wszystkie odmiany Lamy, a najlepiej Big Lamę.
http://www.helipad.pl/e_s...00146-2046.html
http://www.sklep.modelarn...-czerwona-e-sky
http://www.sklep.modelarn...lektryczny-esky
Tym można polatać na zewnętrz w większym ogródku, na boisku itp. Do małego mieszkania to już trochę za duży jest. Odradzam wszystkie dziwne, okazyjne i nietypowe wynalazki. Model musi być popularny i dostawca musi gwarantować pełną dostępnośc części zamiennych (łopat, głowicy, osi wirników, snapów, silników, akumulatora itd.) Przy nauce bez stłuczek i uszkodzeń się nie obejdzie. Jak ten model opanujecie i wykonacie 100 bezpiecznych lotów :mrgreen: to dalsze rady Wam nie są potrzebne i możecie przechodzić na jednowirnikowe normalne modele heli.

Arti taki duży a jak dziecko, Żonie kup, żonie! :evilsmile:

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Dada napisał/a:
Jak ten model opanujecie i wykonacie 100 bezpiecznych lotów to dalsze rady Wam nie są potrzebne i możecie przechodzić na jednowirnikowe normalne modele heli.

I to był chyba mój błąd, bo zacząłem od razu od jednowirnikowego.

[ Dodano: 2010-12-10, 11:26 ]
Przy okazji prywata - czy jest ktoś z Ursynowa, kto może mi pomóc posklejać mojego Easy Stara i dać pierwsze lekcje latania?

Heli z wirnikami przeciwbieżnymi (lub współosiowymi, jak kto woli) są duzo bardziej stabilniejsze od jednowirnikowych i w związku z tym lepsze dla początkujących. Efekt żyroskopowy jest większy, a reakcja od wirników lepiej skompensowana.

Ja jestem z ursynowa, ale latam tylko modelami kołowymi :evilsmile:

Dada taki rzeczy w piątek wygadywać nie wstyd ci? Jeszcze ktoś pomyśli, że go obrażasz.

Żaba, właściwie, to co masz na myśli ? :shock:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dada napisał/a:
lepsze dla początkujących
:evilsmile:

Dada no jak to co jest piątek lidzie o wekendzie myślą a ty u wyjeżdżasz z takimi wyrazami jak "wirniki przeciwbieżne" lub "współosiowe" nie wspominając już o "Efekcie żyroskopowym" i o "reakcji skompensowanej". No proszę cię, takie wyraz? W Piątek? To, to jest ciężko przeczytać a co dopiero zrozumieć. Z tym żyroskopowym to już przegiąłeś - wyraz 5 sylabowy?!

No właśnie ja też o łikendzie myślę. Żeby OT nie było, to mam zamiar przez weekend złozyć Lamę 4 w wersji full-alu-tuning-Extreme z budą od A300 - wiesz Żaba, tą niebieską :mrgreen: . Oprócz tego może dopasuję łopaty do Firefoxa i go kończyć zacznę. A jak będzie ładna pogoda, to może nawet na spacer pójdę i jakieś ładne zimowe zdjęcia Agfą Isolette zrobię. :roll: Chyba za krótki ten weekend :-/

Skocz do: