marekb  Dołączył: 10 Lut 2007
Dylemat Sigma 105 czy coś większego
Witam mam dylemat co wybrać sigme 105 czy 150 a może coś innego ale nie o mniejszym zakresie niż 100. Czy warto jest dać więcej ksy prawie 800 zł za sigme 150 czy to ma jakiś sens. Czy 105 macro sigmy wystarczy na fotografowanie owadów. Może macie jakieś swoje zdjęcia macro owadów. Proszę o rade

daro  Dołączył: 19 Kwi 2006
od prawie roku się Sigmą 105/2.8 bawię i....dobrze mi z tym.
Co mozna nią zrobić znajdziesz tutaj:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=4589
Jeden warunek - lampa + dyfuzor są niezbędne, ze statywem na owady raczej nie ma co podchodzić....
105 jest bardzo wygodna, lekka poręczna...niestety zeby mieć odwzorowanie 1:1 trzeba ją mocno wyciągnąć, przez co staje się ...dłuższa od 150, która ma system IF. Ale 150 jest dwa razy cięższa więc jej utrzymanie ręku może nie być łatwe....

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
marekb, zobacz jeszcze na Pentax DFA 100mm - dla mnie to szkło perfekcyjne, lżejsze i mniejsze od Sigmy i Tamrona (co ma znaczenie, bo nadgarstek boli od kilkugodzinnych sesji w trawie). Przykłady owadów masz u mnie na stronie - robione właśnie tym szkłem.

Dzięki za podpowiedz teraz już mam naswietlone co zrobic moze macie jeszcze jakies metody fotografowania robaczków. Teraz tylko jaka lampa do 1000 zł działająca z k10

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
marekb napisał/a:
Teraz tylko jaka lampa do 1000 zł działająca z k10
Pentax 360 FGZ lub Sigma DG 500 Super. Ale o tym już było wielokrotnie na forum. Warto poszukać.

kafciok  Dołączył: 24 Lut 2007
marekb, Sigma 150 mm F2.8 EX DG nie ma mocowania do Pentaxa :-/

Często w sklepach podają że sigma 150 jest z mocowaniem Pentaxa faktycznie na stronie sigmy w specyfikacji nie ma info o mocowaniu Pentaxa. Dzwonilem po sklepach i podawano mi informację że w tej chwil brak ale ogólnie są dostepne.

Faktycznie, sprawdziłem w pierwszym lepszym sklepie i znalazłem TU "potwierdzenie", że jest z mocowaniem do pentaxa... ale ni chuchu nie ma takowej informacji na stronie Sigmy. Bez sensu.

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
nie ma tej Sigmy z mocowaniem "K", to jest blad, patrzcie na strone producenta:
http://www.sigma-photo.co...acro/150_28.htm
Ona jest tylko w wersji z silnikiem HSM, wiec moze jak Pentaxy z bagnetem obslugujacym SDM sie rozpowszechnia to powstanie i wersja dla nas...

sylwiusz napisał/a:
nie ma tej Sigmy z mocowaniem "K", to jest blad,

Dokładnie tak to odbieram. A swoją drogą podawanie przez sprzedawców takiej informacji nie jest zbyt profesjonalne. Ale to ich problem.

lukasz b  Dołączył: 22 Maj 2007
a czy ktos ma Sigme 150mm/2.8 ???

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
lukasz spytaj na forum C i N

lukasz b  Dołączył: 22 Maj 2007
ttb.. ? C i N czyli Canon i Nikon? ale mi chodzilo czy ktos ma ten obiektyw na mocowanie Pentax-a ? bo jakos Canon i Nikon mnie nie interesuje ;-) ja wole Pentax-a ;-)

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
lukasz b, to jeszcze raz przeczytaj dokładnie wątek:-)

Skocz do: