folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Sprowadziłem informatyka,wyczyścił i zainstalował i chodzi,swietny program ale jeden feler ma ,chodzi o czerwony kolor,niestety nie jest on czerwony raczej ceglasty :-/ ,coś da się z tym zrobic.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Jeśli ustawiasz profil dla K-7 i tak jest to chyba nic nie da się zrobić.
W CO zauważam w dużych powiększeniach czarne kropki na całym obszarze zdjęcia.
Znikają po zupełnym wyłączeniu wyostrzania.
W Silkypix te samo zdjęcie nie ma takich kropek nawet przy mega-powiększeniach..

Czy u Was też tak jest ?

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
Markus napisał/a:
Jeśli ustawiasz profil dla K-7 i tak jest to chyba nic nie da się zrobić.

Ja ustawiam albo Neutral i podciągam ciut nasycenie, albo profil K-7 i zmniejszam nasycenie - i wtedy jest ok.
Markus napisał/a:
W CO zauważam w dużych powiększeniach czarne kropki na całym obszarze zdjęcia.

Kurde, rzeczywiście - widać je w powiększeniu 200% i zostają na zdjęciu nawet po zapisie do TIFF-a. Lipa :-/

Napiszcie do supportu niech coś zrobią z tymi czarnymi kropkami na zdjęciach.

Ja napisałem ale odpisali że mój GX-20 is not supported i w taki wypadku problem dla nich nie istnieje...

Jak ktoś ma możliwość to niech sprawdzi czy tak samo dzieje się w przypadku K10, K20, K200 czy innych aparatów supported.

Z moich testów wynika że dopiero wyłączenie wyostrzania (disable sharpening) rozwiązuje ten problem i czarne kropki znikają ze zdjęcia...

Markus napisał/a:
Napiszcie do supportu niech coś zrobią z tymi czarnymi kropkami na zdjęciach.

Ok, napiszę do nich.

I jaką dostałeś odpowiedź?

Jest to błąd aplikacji czy nie?

Markus nie wysłałem im jeszcze maila. W sumie nie wiem czy te kropki to błąd, czy efekt wyostrzania szumu (fotki bez szumu praktycznie tych kropek nie mają). Muszę jeszcze sprawdzić jak to jest w innych programach.

A możesz pokazać, jak te kropki wygladają u ciebie? Porównam sobie.

Niestety ale skasowałem pliki z porównaniem.
Mam za to pliczki wyjściowe jpg (jak znajdę czas to podeśle w pełnym wymiarze).
Wszystkie jpg z Silkypix czy SRC są bez tych kropek.
A z CO mają zawsze mniej lub więcej.
Kropki znikają jak się wyłączy zupełnie wyostrzanie.
Zdjęcia z CO dzięki tym kropkom sprawiają wrażenie bardziej ostrych i może o to programistom chodziło...

[ Dodano: 2009-10-16, 21:46 ]
Link do pliku z CO (czarne kropki)
http://odsiebie.com/pokaz/6190432---b022.html

Link do pliku z SRC (bez kropek)
http://odsiebie.com/pokaz/6190607---4616.html

Ten sam plik wejściowy DNG z GX-20.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
No cóż, czekałem już tak bardziej dla sportu, czy do Capture One zostanie dodana obsługa Samsunga, ale się nie doczekałem. Wyszła właśnie wersja 5, a do tej już nie mogę sobie uaktualnić (tzn. mogę za opłatą 299$ do wersji PRO albo zakupić za 129$ wersję zwykłą, co nie zmieni faktu, że wsparcia i tak nie będzie :-> ).

Ja próbowałem przekonać ich do wprowadzenia chociaż obsługi GX-20 ale nic z tego nie wyszło..
Co 1-2 lata wypuszczają program o nowym numerze i kasuję znów za licencje.
Najbardziej wnerwia mnie brak sensownej reakcji na prośbę o dodanie obsługi Samsungów.
Takie sprawy powinny być priorytetowo rozwiązywane a nie tłumaczone brakiem chęci współpracy firmy Samsung w wprowadzeniu obsługi Samsungowych DSLR.
Niby jest format DNG ale co z tego jak program nie korzysta z osadzonego profilu koloru a te z K20D czy K7 nie dają super efektów.

ultorx  Dołączył: 05 Kwi 2008
Mam wersję 4.5.1 tego programu;problem taki, że PEF z K7 nie jest rozpoznawany. Nie mam zamiaru robić upgrade o 4.8-chciałbym tylko zaimplementować obsługę K7 czyli dograć pliczki profilu i zainstalować je w odpowiednich katalogach. Czy wie kto gdzie owe pliczki można dorwać. B o w Supporcie CA ni cholery znależć nie mogę;są to najprawdopodobniej te same co w wersji 4.8;jako że nie są to programy, a tylko ustawienia do wykorzystania przez biblioteki programu. Wdzięczny za pomoc będę bardzo :-B , bo program lubię, a po zmianie z K20 na K7 ino RAW THERAPEE mi pozostało :cry:

jitt  Dołączył: 07 Mar 2008
ultorx napisał/a:
no RAW THERAPEE mi pozostało

albo nowa beta LIghtroom 3 do testów do wiosny, do końca kwietnia za darmo

W wersji 5.0 Capture One obsługuje nawet Pentaxa K-x :-)

[ Dodano: 2009-11-03, 08:56 ]
Ultrox zainstaluj sobie na dowolnym komputerku Triala CO 5.0 i będziesz miał wszystkie pliczki...

ultorx  Dołączył: 05 Kwi 2008
Znalazłszy już 5.0 używalne; dzięki :-)

Odkryłem "amerykę" - trzeba czytać instrukcję ;-) Okazuje się, że C1 nieźle obsługuje puszki Pentaksowe (K-x też), ale...
Cytat
Capture One 5.0.1 DB supports RAW files from the following digital backs/cameras:

Pentax: K20D, K10D, K7, KX, K200D, K110D, K100D Super, K100D, K2000/K-m, *istDL2, *istDL, *istD, *istDS2, *istDS
(Only PEF files supported)

Adobe: DNG (raw DNG support only). The DNG support is not optimized for specific cameras.

Wytłuszczenie moje. Czyli, że jeśli chcemy, aby C1 poprawnie obsługiwał RAW-y Pentaksa trzeba używać formatu PEF :!:

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
andrusz napisał/a:
Wytłuszczenie moje. Czyli, że jeśli chcemy, aby C1 poprawnie obsługiwał RAW-y Pentaksa trzeba używać formatu PEF :!:

U mnie z pef-em to samo co z raw-em.
Jak chce to moge Ci wyslac :)

grabber napisał/a:
andrusz napisał/a:

U mnie z pef-em to samo co z raw-em.
Jak chce to moge Ci wyslac :)

U mnie kolosalna róźnica na zdjęciach z K-7. To dawaj swojego PEF-a - sprawdzę go.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Tak sobie myślę, że skoro już jakiś czas temu wyszedł Capture One w wersji 6, to powiniennem się przypomnieć panom/paniom z supportu w sprawie obsługi Samsungów przez ich program :mrgreen:

Szkoda czasu i tak Cię oleją :-)

Ja chyba z okazji 5 się przypomniałem i nic z tego nie wynikło.

Trochę dziwne olewać świadomie użytkowników aparatów Samsung których globalnie jest trochę...
Tym bardziej że system Samsung NX to już chyba jeden z większych systemów mikro.

Na pocieszenie można uznać fakt że K-5 też nie obsługuje :-)

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
Jest juz CO 6,1 z obsługą K-5 i k-r :mrgreen:
Suuuper

Skocz do: