kondrath  Dołączył: 31 Lip 2007
Problemy z BF/FF
Witam

Nie wiem czy to dobry pomysł wyskakiwać z nowym tematem dot. problemów z BF/FF.
Ale w isniejących tematach nie znalazłem takiego, który by mi pomógł.

O co mi chodzi po krótce opiszę.
Jestem (byłem) szczęśliwym użytkownikiem systemu Pentax. Póki miałem jeden obiektyw wszystko było w porządku.
Ale wiadomo człowiek sie rozwija i chcąc czy nie chcąc sprzętu przybywa.
Po kitowym obiektywie było kilka różnych pentaxowych szkieł. Aż w końcu przyszła pora na sigmę.
Sigma 10-20 po podpięciu do kx wykazywała delikatny BF.
Fakt to szkiełko głównie się przymyka więc tak bardzo mi to nie doskwierało. Kolejne szkło sigmy: 50mm1.4 i FF jak cholera.
Szkło wraz z body poszło do kalibracji i czekałem, czekałem i czekałem....
W końcu się doczekałem, FF praktycznie nie zauważalny. Myślę sobie a niech tak zostanie ileż można wysyłać i płacić i czekać.
Kolejny zakup to sigma 70-200 i kur.a znowu FF.i znów to samo.
Obecnie sigma 70-200 i 50 jest w miarę poprawnie skorygowana ale za to sigma 10-20 wykazuje BF.
Teraz stoję przed zakupem tamrona 28-75 i aż się boję co to będzie po podpięciu do body.
Zastanawiam się czy wszyscy mają takie przejścia ze szkłami. Jakby nie było obiektywy trochę kosztują i żeby były takie problemy.
Wiem ktoś powie najlepiej kupować szkła systemowe to nie będzie problemu. Tylko że co ja mogę kupić pentaxa? Albo nic nie ma albo ceny z kosmosu.
Zastanawiam się jak jest w innych systemach - czy też ludzie mają takie problemy z FF/BF?
Jest to niezmiernie wkur...ające jak po wydaniu 3000zl musisz jeszcze wysyłać szkło czasem wielokrotnie gdzieś tam i czekać po to tylko
żeby później okazało się ,że z tym szkłem jest wporzo ale za to z innym jest do dupy.
Ktoś zaraz powie - to idź seee po przymierzaj przed zakupem, sprawdź i dopiero kup. Tylko gdzie ja mam takie coś zrobić?
Co wejdę do sklepu na pytanie o bagnet Pentaxa robią wielkie oczy. I nie mam tu na myśli Kielc - bo to czarna dziura fotografii. Po prostu nie mam takiej opcji.

Ciekaw jestem jak to u Was wygląda - znaczy te problemy z BF/FF? Jak tu kupić kolejne szkło bez przymierzania. I jak to wygląda w innych systemach.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Z moich szkieł dwie Sigmy były korygowane w serwisie i i dodatkowo w body (tamta korekcja nie była wystarczająca) dwa Pentaksy mają korekcję w body.

andremobile  Dołączył: 27 Maj 2008
szkła pentaxa też mają ten problem, wiem z mojego doświadczenia

[ Dodano: 2010-12-12, 19:17 ]
dodam jako ciekawostkę - dzwoniłem do serwisu odnośnie korekcji stałki fa 35/2 i dowiedziałem się że stałek się nie koryguje (pozostaje tylko korekcja w body)

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
andremobile napisał/a:
szkła pentaxa też mają ten problem, wiem z mojego doświadczenia

Mają, ale jest tego mniejsze prawdopodobieństwo. I jesli już występuje, to jednakowy w całym zakresie (FF lub BF).

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Różnie bywa, mój ltd 43/1,8 ma taki BF, że ledwie skali kalibracyjnej w body starczyło. Z kolei o beznadziejnej współpracy Sigmy z Canonami to legendy krążą. Choć miałem przykłady idealnej współpracy.. Trzeba trochę szczęścia, trochę cierpliwości.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
rbucz napisał/a:
Różnie bywa, mój ltd 43/1,8 ma taki BF, że ledwie skali kalibracyjnej w body starczyło.

bo ta skala za krótka jest - powinna być chociaż 2 razy dłuższa

P.S.
43 f/1.9 ;-)

dAb  Dołączył: 10 Lis 2010
Wszędzie jest tak samo :-( Nikon, canon, czy każde inna lustrzanka. Masz szczęście lub pecha. Warto kupować body z mikroregulacją, ale i to czasami nie pomoże. Musisz to zaakceptować, albo poczekać do marca (być może), kiedy to pentax pokaże swojego EVIL-a. Sprzęt bez lustra (EVIL) z zasady pozbawiony jest problemów BF/FF. Oby tylko nie pojawił się inny.... powolny AF na kontraście.

Vera  Dołączyła: 24 Cze 2010
Wystarczy kupić Olka i nie ma kłopotów
:mrgreen:

Vera napisał/a:
Wystarczy kupić Olka i nie ma kłopotów

Albo N. ;-)

Meggido napisał/a:

Albo N. ;-)

ja bym tak nie żartował, bo jeszcze uwierzy, że gdzie indziej jest lepiej ;-)

dAb napisał/a:
bo jeszcze uwierzy

Może... :evilsmile:

kondrath  Dołączył: 31 Lip 2007
Hmmm... rozumiem, że te wszystkie "bolączki" które opisałem to rzecz "normalna" a zakup szkła to loteria.. Odnoszę wrażenie , że im droższe szkło tym więcej z nim problemów - co jest trochę dziwne. Może się mylę?

Rozumiem, że mając k-x i kilka szkieł za każdym razem gdy je zmieniam muszę w debug mode jeździć suwakiem odpowiednio do danego szkła, muszę też pamiętać ile zjechać w którym szkle. Najlepiej to chyba zapisywać na kartce i nosić ją w torbie. I jest to oczywiście rzecz "normalna".

Jest inne wyjście?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Tak, zmienić body na K20D, K-7 lub K-5 :-D

Janusz Gdula  Dołączył: 08 Gru 2008
kondrath napisał/a:
Jest inne wyjście?

Ostrzyć na matówkę manualnie ;)
Sam w DA70 muszę dać korektę, bo bez niej mam BF. Przyzwyczaiłem się :)

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
kondrath napisał/a:
I jest to oczywiście rzecz "normalna".

Nie jest to rzecz normalna albo ja mam wyjątkowe szczęście. Żaden mój korpus nie miał tej dolegliwości i wszystkie obiektywy jakie miałem ostrzyły poprawnie, te przypadkowo podpięte też.
Wyjątkiem były chyba dwie Sigmy.

kondrath napisał/a:
Hmmm... rozumiem, że te wszystkie "bolączki" które opisałem to rzecz "normalna" a zakup szkła to loteria..
Jest inne wyjście?
Niestety. W dodatku nie dotyczy to tylko sprzętu sprzedawanego w Polsce. Tak mają wszyscy. Jedni się z tym pogodzili, inni testują sprzęt na potęgę przed zakupem, jeszcze inni nie mają pojęcia, że mają BF/FF tylko sądzą, że albo AF jest do pupy, albo, że nie potrafią obsługiwać sprzętu. Tego problemu nie da się obejść. Nawet zmiana systemu nic tu nie da. Wszędzie jest podobnie. Co najwyżej można poczekać na EVILa od Pentaxa, lub przyjrzeć się innym EVILom dostępnym na rynku. Z natury rzeczy EVIL pozbawiony jest tej przypadłości. A że w przyrodzie nie ma nic za darmo, to EVIL ma inną... powoooolny AF kontrastowy (w stosunku do fazy). Ale że technika nie stoi w miejscu to zakładam, że za parę lat kontrastowy AF dogoni i nawet prześcignie AF oparte na fazie :-)
Aktualnie EVILe wypuścił wspomniany olympus/panasonic, ale matryca to 4/3 ze wszystkimi jej plusami i minusami; sony, ale jedynie trzy szkła mają jako taki AF, oraz samsung. Na wiosnę powinny pojawić się EVILe od Pentaxa i Nikona.

gregorisan  Dołączył: 10 Kwi 2009
Przecież nic nie zastąpi tego dreszczyku emocji przy podpinaniu i sprawdzaniu nowo nabytego szkiełka - szczególnie kupionego w "ciemno" bez możliwości sprawdzenia ;-)

Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
gregorisan, albo nowego body. Właśnie nabyłem kx-a i mam nadzieję, ze ta tablica co ją kiedyś wydrukpwałem do sprawdzenia k10d i gx10, nie przyśni mi się dzisiejszej nocy. Idę spać.

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Dziwne, że dopiero teraz wpadłem na ten temat :-P

Sprawa korekty wydawała mi się nie do ugryzienia z uwagi na dodatkowe różnice na co się ostrzy (kontrastowość i wyrazistość obiektu) oraz w jakim świetle :cry: Jakimś cudem udało mi się na tyle wyczuć temat, że nie będę wysyłał puszki do korekty. Po ustawieniu korekty w debuge mode pod 50/1.7 kit ma FF, ale szkoda zachodu, gdy ma się dwa szkła w zestawie, trza dokładniej wybierać w momencie zakupu, nie ma wyjścia :evilsmile:

berpa  Dołączył: 01 Lis 2010
pomijając jednego syfka na brzegu matrycy to w świeżo kupionym zestawie k-5/da 18-135 mam akceptowalny ff, ale POTWORNY bf na 35/2,0 :cry: . uwzględniając tragiczne warunki pogodowe chwilowo skutecznie zniechęcające mnie do zdjęć w plenerze ( mamy obecnie porę deszczową ) aż się trzęsę myśląc o ewentualnych dalszych znaleziskach i innych zasadzkach czających się w systemie. do wakacji jeszcze trochę czasu wiec może jeszcze czas odpuścić sobie fotografie i zająć się malarstwem???

Skocz do: