rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
problem z RAW z K-5 oraz Digital Camera Utility
Problem pierwszy.
Po kilkunastu dniach normalnego działania, wywalił mi się program Pentax Digital Camera Utility ver. 4.30 (dostałem go z K-5), przy uruchamianiu wyświetla obrazek:

i na tym jego praca się kończy. W komputerze nic się nie zmieniło... Ponowna instalacja nie pomogła, aktualizacja do ver. 4.31 także. Odinstalowanie i ponowne zainstalowanie też... System Win XP. Ktoś miał taki problem lub wie jak go rozwiązać?

Problem drugi.
Ponieważ DCU przestał działać, odgrzebałem RawTherapy, UfRaw i XnView. Żaden z tych programów nie czyta PEF-ów - wyświetla czerwony ekran lub malownicze mazaje.

Z DNG jest lepiej, ale nie do końca - otwierane są tak jak na obrazku - na krótszym boku jest pasek kolorowych mazajów - niestety, konwertuje się do jpg. Mazaje jak tu:

Te same pliki, otwierane w DCU wyglądały poprawnie.
W czym zatem wywoływać rawy z K-5 jak to cholerstwo (DCU) przestało działać? RT ver. 2.3, XnView ver. 1.97.8, ufRaw ver. 0.17
Proszę o radę.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Może XP sobie coś zaktualizował.

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
rbucz, odnośnie DCU4 zerknij tu :) http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=32618
a ten drugi problem to może być to http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=31485 co prawda dotyczy to k-x ale w tym wypadku nie ma to chyba znaczenia :)

pszczołowaty, wielkie dzięki. To ten plik .ini. Obłęd jakiś... A z tym paskiem widzę trzeba się pogodzić.
Co jeszcze czyta PEF-y?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
rbucz napisał/a:
Co jeszcze czyta PEF-y?
Najnowszy Lightroom / ACR.

może wyjdzie wreszcie nowa wersja Raw Therapee 3, na razie jest w bardzo wczesnej fazie pełna błędów, ale zdecydowanie szybsza od starszej wersji

pszczołowaty napisał/a:
może wyjdzie wreszcie nowa wersja Raw Therapee 3, na razie jest w bardzo wczesnej fazie pełna błędów, ale zdecydowanie szybsza od starszej wersji

tak, "3" wiesza się co i rusz...

rbucz, zauważyłem na swoim staruszku ;) że nie lubi pefów, nawet tych które są w tym samym folderze co dng które, chcę wywołać, odmawia jakiejkolwiek wspólpracy :-?

micopat  Dołączył: 24 Lip 2009
rbucz, nie wiem jak zaradzić na pierwszy problem z softem. Miałem kiedyś podobny problem z innym programem - taki sam błąd mi wyskakiwał i nic nie mogłem poradzić.
Co do Raw-ów - zdjęcia w K5 zapisywałem w DNG. Do obróbki używam Photoshopa CS3 - nowych PEF-ów mój stary PS nie czyta (póki co). Kiedy pierwszy raz odpaliłem DNG w Picasie miałem taki sam widok jak na Twoim zdjęciu - przestraszyłem się że z aparatem coś nie tak. Z aparatem jest ok. Najpewniej jednak chodzi tu o oprogramowanie. Program który poprawnie mi wyświetla DNG to IrfanViev - http://www.irfanview.com/ Zainstaluj sobie też dostępne na stronie wtyczki. Z wyświetlaniem już nie powinno być problemu więc może na razie zapisuj zdjęcia w uniwersalnym formacie DNG.
Co obróbki: najnowszy Lightroom będzie ok. Lub PS CS3 do DNG.

micopat, wyświetlanie to pikuś. Chodzi o obróbkę. Format jest mi obojętny, ale ten pasek mnie drażni. Darmowy soft byłby mile widziany... chyba, że w końcu w LR zainwestuję... Bo ten Pentaksowy wykwit programistyczny niespecjalnie mi leży.

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
a próbowałeś ostatnich buildów RT
np ta
rawtherapee_win32_std_NoOMP_gtk2.16_2010-11-29_release-3.0-a1+503
nie robi mi tych pasków

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
rbucz napisał/a:
chyba, że w końcu w LR zainwestuję
albo Photoshop Elements :?:
też powinien chyba mieć obsługę k-5 z najnowszym ACR

caroos  Dołączył: 11 Maj 2010
Wg mnie najładniejsze JPEGi z PEFów wychodzą z Silkypixa. Jest już najnowsza wersja z obsługą PEFów z K-5 i K-r ver. 4.1.42.1

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
rbucz napisał/a:
Co jeszcze czyta PEF-y?
Silkypix

Skocz do: