porucznikx  Dołączył: 16 Maj 2007
No tak, tyle rzeczy od obczajenia. Zacznę od kita i później ew. coś o dłuższej ogniskowej i pewnie będzie to szkło dedykowane. Najpierw trzeba RTFM a później pójdzie z górki. Dzięki za rady panowie (i panie, jeśli takowe występują).
Pozdrawiam/

cadman  Dołączył: 19 Lis 2006
Popieram moich przedmówców. Wprawdzie nie posiadam "lustra", ale powoli dojrzewam do jego zakupu. W miarę upływu czasu, coraz mniej korzystam z zoomowania. Najlepsze foty wychodzą mi na szerokim kącie. Planuję zakup dobrej "puchy" i dobrych stałek. Porównując zdjęcia robione zoomami i stałkami, wszystko przemawia za tymi ostatnimi. Focę przeważnie pejzaże i przyrodę. Oczywiście nie neguję potrzeby używania tele (streetfoto i dzikie zwierzaki). Tutaj też "The Best" są stałki. Trochę to jednak kosztuje.
Pozdrawiam

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
W miarę upływu czasu, coraz mniej korzystam z zoomowania. Najlepsze foty wychodzą mi na szerokim kącie.

Właśnie to są dokładnie takie same wnioski do których ja dochodzą :-) Co ciekawe, zazwyczaj na początku myśli się dokładnie odwrotnie :mrgreen:

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Ja w ogole nie uzywam zooma. Zoom nie rozprasza i wymaga podjecia zbyt wielu decyzji na raz. No ale ja jestem z 'pokolenia 50mm' ;-)

dz.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
No ale ja jestem z 'pokolenia 50mm'
Ludzie tyle nie żyją.

mumonzan  Dołączył: 23 Kwi 2007
oj, żyją, żyją.
choć ja się trochę spóźniłem i bardzo sobie cenię zooma:)

Skocz do: