gezaj  Dołączył: 11 Mar 2008
jak najtaniej wysłać paczkę do UK?
Paczka malutka, waży ok. 500 g. Pocztą Polską kosztuje to minimum 56 zł. Czy jest jakaś tańsza możliwość?

Tak na marginesie to z UK do PL koszt wysyłki takiej samej paczki wynosi coś ok. 7 GBP czyli ok. 34 zł.

blackmoon  Dołączył: 16 Paź 2010
Ja wysyłałem obiektyw do UK, listem poleconym z potwierdzeniem odbioru (przesyłka mieściła się w przedziale wagowym 350g-500g) - nie pamiętam już dokładnie ile to kosztowało ale chyba około 20zł. Obiektyw doszedł bez problemu.

Krzychoo  Dołączył: 13 Wrz 2006
Chyba zależy jak wysyłasz paczkę. Wczoraj wysłałem do UK 2 paczki, 700 i 500 g, koszt wysyłki obu ok. 46 zł. Paczki szły Pocztą Polską jako zwykłe priorytety, bez polecenia. Nie musiałem nawet nic wypełniać czy wypisywać. Cena, którą podałeś, jest być może dla paczek wartościowych.

Krzychoo napisał/a:
Cena, którą podałeś, jest być może dla paczek wartościowych.

nie, zwykła paczka, ani priorytetowa ani wartościowa.
Skorzystałem z cennika PP na ich stronach i wychodzi, że tyle aż kosztuje wysłanie paczki
http://www.cennik.poczta....=menu/zagr.html
dużo taniej bedzie wysłac jako list ale to trochę ryzykowne.
Wysłac paczkę bez numeru nadania ??? nie wiedziałem że tak się da ! A jak zaginie ? to doopa blada !

j@m@l  Dołączył: 05 Lip 2010
Krzychoo, to co wysyłałeś to nie były paczki tylko zwykłe listy dlatego tak tanio.

gezaj, jest możliwość,tylko zależy co to jest jak np ciuch jakiś to zapakuj w kopertę taką mocniejszą i ślij :

listem zwykłym do 500 gram 11pln /21.30
listem priorytetowym do 500 gram 15.30 pln /29.30

lub

listem poleconym priorytetowym do 500 gram 20.60pln /34.60
listem poleconym ekonomicznym do 500 gram 16.30pln / 26.60

lub

listem wartościowym ekonomicznym o wartości 100 pln do 500gram 18.30 pln /28.60
listem wartościowym priorytetowym o wartości 100 pln do 500gram 22.60 pln / 36.60

po ukośniku cena gdyby przekroczyło 500 gram.

Pozdrawiam

j@m@l napisał/a:
Krzychoo, to co wysyłałeś to nie były paczki tylko zwykłe listy dlatego tak tanio.
no właśnie :!:
to obiektyw stałka 24 mm czyli raczej niewielki.
muszę go zwrócić bo mi przysłał z OM Olympusa (a twierdził że to do Pentaxa) no i kombinuję aby jak najtaniej wysłac co oznacza jak najmniej stracić, bo jak znam życie, to mi zwróci "full refund" ale już bez kosztu wysyłki z PL do UK mimo, że jego wina jest ewidentna.

gezaj napisał/a:

dużo taniej bedzie wysłac jako list ale to trochę ryzykowne.
Wysłac paczkę bez numeru nadania ??? nie wiedziałem że tak się da ! A jak zaginie ? to doopa blada !

to proponuję tą opcję :

Cytat
listem wartościowym ekonomicznym o wartości 100 pln do 500gram 18.30 pln /28.60
listem wartościowym priorytetowym o wartości 100 pln do 500gram 22.60 pln / 36.60

będziesz miał dowód nadania oraz numer przesyłka będzie rejestrowana i przekazywana z ręki do ręki razem z dokumentem ,inaczej mówiąc małe szanse na to że nie dojdzie a gdyby nie doszła to masz100 pln oddane , oczywiście wartość możesz sobie ustalić w pewnych granicach dowolną to się wiąże z troszkę wyższą opłatą ,ale pewnie nie dużo ,zresztą widzę że wiesz gdzie się sprawdza.

Pozdrawiam

tak zrobię, owinę grubo folią bąbelkową i nic nie powinno mu się stać, dzięki j@m@l, :-B

obiektyw ,hmm czyli wartość musiała by być raczej realna ,a to się może kwota mocno zmienić dlaczego realna ?? dlatego że jak zginie to dostaniesz tylko kwotę którą zadeklarujesz , nie wiem czy nie lepiej by było wysłać w tym wypadku listem poleconym ,też będzie dowód nadania i numer ,może nie taki jak przy przesyłce wartościowej ,ale jak zginie, to kiedyś zwracali x razy opłate jaką poniosłeś przy nadaniu ,nie wiem ile jest to x ,trzeba by się dowiedzieć.

na pewno obiektyw zapakujesz tak aby mu się nic nie stało kartonik w kartonik trochę papierów amortyzujących i powinno być ok .

jeszcze jedno jak nie musisz to nie wysyłaj przed świętami ,to taka dobra rada .

to "x" to chyba jest 10xkoszt wysyłki. Sam obiektyw kosztował 24 GBP, więc niewiele. Jakby się paczka zgubiła to byłoby nawet lepiej dla mnie. ;-)

czyli decyzja należy dla Ciebie ,z tego co wiem to paczki /przesyłki wartościowe raczej nie giną co może się zdarzyć choć nie powinno przy zwykłych listach /paczkach.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
gezaj, miałem podobne zdarzenie (przyszedł inny obiektyw) i też nie było mi na rękę wysyłać jako paczkę.Skleiłem więc tubus z tektury w który wsunąłem szkło owinięte w folię bąbelkową.Kupiłem odpowiedniej wielkości kopertę bąbelkową i wysłałem jako list.

andybond napisał/a:
i też nie było mi na rękę wysyłać jako paczkę
nic dziwnego skoro ceny za wysyłkę paczki zaczynają się od 56 zł.

DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
http://www.polskapaczka.co.uk/ - wysylalem ostatnio album slubny do UK.
Calosc zaganienia obsluguje DHL, ale na jakichs specjalnych zasadach przez co wychodzi tanio i szybko.

Skocz do: