Gunner  Dołączył: 16 Kwi 2010
Pentax DA 12-35mm f/3.5-4.5 AL WR SDM
optyczni zwymyslili takie cos

Pentax DA 12-35mm f/3.5-4.5 AL WR SDM
W japońskim urzędzie patentowym został złożony wniosek dotyczący zmiennoogniskowego, szerokokątnego obiektywu DA 12-35mm f/3.5-4.5 AL WR SDM. Obiektyw przeznaczony ma być dla aparatów wyposażonych w matryce formatu APS-C, będzie przystosowany do pracy w trudnych warunkach atmosferycznych (o czym informują litery WR w nazwie) oraz będzie wyposażony w cichy , ultradźwiękowy napęd AF SDM.

* Numer patentu: 2010-282230,
* Data publikacji patentu: 16.12.2010,
* Data złożenia wniosku: 10.09.2010,
* Zakres ogniskowych: 12.3 - 34.5 mm,
* Światłosiła: f/3.6 - f/4.5,
* Kąty widzenia: 101.2 - 44.0 stopni,
* Konstrukcja optyczna zawierająca 3 elementy asferyczne.

liggy  Dołączył: 29 Kwi 2009
Re: Pentax DA 12-35mm f/3.5-4.5 AL WR SDM
Gunner napisał/a:
Poniżej prezentujemy

Może wypadałoby, mimo wszystko, podać źródło?
Poza tym to rysunek i jeszcze plota, więc powinno być w plotach.

Yura  Dołączył: 03 Kwi 2010
http://www.optyczne.pl/35...o_tygodnia.html

Nie ma to tamto, parametrami zabójczy. :-o
Chyba go zaczynam chcieć. Żeby nie był tylko gorszy od 12-24, a może będzie miał mniejszy rozmiar filtra? Przednia soczewka na rysunku wcale nie jest taka duża.

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
Właśnie zobaczyłem, ile i jakich soczewek tam nawkładali. Nawet jeśli się pojawi, to przez porównanie do 12-24 można szacować, że będą za niego śpiewać ze 6 000 zł.

Yura  Dołączył: 03 Kwi 2010
MCsubi, 12-24 ma stałe światło i jest "Made in Japan", a ten nie. I nawet jeśli ma być standardowo-pentaksowo droższy, to będzie unikatem na rynku.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Dobrze, że rozszerza się gama szkieł z silnikiem ultradźwiękowym. Z tego by wynikało, że motor DC z 18-135 nie zastąpi SDM-a, a raczej będzie uzupełnieniem oferty.

Przecież to tylko patent, w którym najważniejszy jest układ optyczny, a nie silnik. Nie wiadomo co i czy wogóle wejdzie na rynek. A 12-24 jest od jakiegoś czasu wietnamski, bo Hoya skasowała zupełnie japońskie fabryki Pentaksa.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Mój 12-24 ma trzy i pół roku i jest już z Wietnamu.

peterK  Dołączył: 03 Sty 2009
Nie ma co kombinować, a poczekać co z tego wyjdzie. Pentax w szerokim zakresie jest wystarczająco mocny, mógłby pomyśleć o reinkarnacji paru dobrych szkieł serii FA* pod szyldem DA* DC WR bla bla bla, zamiast robić pojedyncze szkła raz na ruski rok. No ale o tym to już wiele tutaj powiedziano.

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Mnie martwi, że kolejny duży projekt nie na FF... Czyżby jednak Pentax nie planował FF w przewidywalnym czasie?

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Przecież jest 645D, po co robić coś pomiędzy?

Nie wiem, czy wogóle możliwe jest wyprodukowanie 12-35 na FF

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
romeoad napisał/a:
Przecież jest 645D, po co robić coś pomiędzy?
A czy szkła FF kryją całą matrycę w 645? Bo jeśli nie, to 645 jawi mi się jako zupełnie inny system.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
teta napisał/a:
A czy szkła FF kryją całą matrycę w 645?

Baaaardzo wątpliwe.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Gunner napisał/a:
optyczni zwymyslili takie cos

Przeceniasz optycznych:
http://translate.google.c...e.jp/2010-12-17

Jak dla mnie szkiełko do duetu z 50-150 jeszcze wygodniejsze niż 10-24 - fajnie, że jeszcze jakaś firma planuje coś na APS-C poza spacerzoomami.

renko  Dołączył: 25 Maj 2008
Eh, idealne szkiełko dla mnie by się wreszcie pokazało ;-) Może zdążą, zanim uzbieram na 12-24 + 35 (taki zestaw do tej pory uważałem za swój optymalny i docelowy) :mrgreen:

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
mcgyver napisał/a:
Mnie martwi, że kolejny duży projekt nie na FF... Czyżby jednak Pentax nie planował FF w przewidywalnym czasie?
a skąd taki wniosek, że spytam? Bo temat jest o szkle Pentaxa, a ta firma wręcz słynie z przewidywalnych i racjonalnych działań. Równie dobrze obiektyw ten może być zapowiedzią, że w pierwszym kwartale 2011 roku Pentax pokaże swoją puszkę FF :evilsmile: Wszak to Pentax

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Żaba napisał/a:
Wszak to Pentax
Firma garażowa... Moce przerobowa mają ograniczone. Gdyby miała wyjść pełna klatka musialiby się skupić nad pracami nad 24-70, 70-200, 135? Nieprawdaż?
Wypuszczanie FF bez szklarni na której się zarobi nie ma sensu ekonomicznego... Dlatego trochę mnie to martwi.. Tak naprawdę kompletnie brak przecieków np. o takich szkłach i może się okazać, że FF będzie ale np. za 3 lata dopiero.. :-/

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
mcgyver napisał/a:
że FF będzie ale np. za 3 lata dopiero

Albo i w ogóle nie będzie.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
mcgyver napisał/a:
Gdyby miała wyjść pełna klatka musialiby się skupić nad pracami nad 24-70, 70-200, 135? Nieprawdaż?
że Pentax? Firma którą zwykł zaskakiwac popyt na ich sprżęt? Eee, wypuszczą korpus a potem to się zobaczy :evilsmile:

Skocz do: