BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
szeroki kąt do chałtury
co byscie doradzili w tym temacie..
polowac na uzywane 15/4 , 14/2.8, nowa sigme 10-20/3.5 (ale chyba tylko glupiec chcialby je sprzedac w cenie do 1600zl max)
czy kupic nowego tamrona 10-24
zastosowanie obiektywu- tylko i wylacznie zdjecia z imprez typu urodzinki, spotkania pracownicze, sluby, wesela..
krajobrazow nie robie..

White  Dołączył: 31 Paź 2008

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
także polecam 14mm ciamcianga lub ew. falcona - to ta sama konstrukcja

balem sie o AF,. ale przeczytalem to: http://www.optyczne.pl//1...e_ostrości.html

cyt.: "Samyang 14 mm f/2.8 jest obiektywem manualnym. Czy brak autofokusa będzie nam mocno doskwierał? Raczej nie. Na D3x, nawet na przysłonie f/2.8, wystarczy ustawić skalę odległości na 2.4 metra by cieszyć się ostrym obrazem od odległości 1.2 metra do nieskończoności. Gdy chcemy pracować na najostrzejszej przysłonie f/5.6, ustawienie skali na 1.2 metra zapewni nam głębię rozciągającą się od odległości 0.6 metra do nieskończoności"

wiec tak naprawde mozna sie nim bawic tak jak z 8mm, stala wartosc ogleglosci i pstrykamy...

[ Dodano: 2010-12-25, 11:07 ]
ps. a to wyglada pieknie jak dla mnie...

[ Dodano: 2010-12-25, 11:08 ]
Fafniak, ale Ty chyba polecasz bardziej falcona tak? czytalem ze samyang troszke ci mydlil..

ale to ten jeden konkretny egzemplarz

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Ostatnio na All.. za ~1700zl został sprzedany DA 12-24 - dobra cena.
Mam Tamrona 10-24 i pomimo, iż to ideał nie jest - do fotografowania ludzi w sam raz się nadaje. Szczególnie w pomieszczeniach z podniesionym palnikiem lampy błyskowej.
Za 1200zl do dostania w używce. Do tego CPL też w znośnej cenie - w porównaniu z nową Sigmą.
Bawię się w pstrykanie na koncertach -większość fotek z Tamrona (+lampa) - exify zachowane TU

a swoją drogą proponuję nie odnosić tekstów dotyczących wspomagania ostrzenia na manualnych szkłach w nikonie do wspomagania w pentaksie. Niestety :roll:
[edit]
tzn. powyższe zdanie dotyczy korpusów do K20 włacznie :-)

Fafniak, wiec taki wspomniany wyzej zabieg nie bedzie mial zastosowania w przypadku pentaxa? nie wystarczy ze ustawie stala wartosc ogleglosci na 2.4 m, stane sobie w pewnej ogleglosci na sali i wszystko w przedziale od 1.2 metra do nieskończoności bede miec ostre?

[ Dodano: 2010-12-25, 11:23 ]
Blesso, no troszke tego napstrykales ;)

nie o to mi chodziło - na APS-C będizesz miał nawet troszkę lepiej
chodziło mi o piknięcia wspomagania systemu AF w przypadku trafienia w ostrość

Fafniak, :) ok, teraz rozumiem.. dziekuje za wszystkie informacje, rady, przyklady.. do czerwca 2011 bede musial podjac decyzje co kupic ;) wbieram sie wtedy na weselicho gdzie zostalem poproszony o robienie zdjec..

wallace  Dołączył: 08 Maj 2010
Hmm, chyba się przekonałem do tego "ciamcianga". Szkoda, że wcześniej nie brałem go pod uwagę. Oprócz mniejszej dystorsji i napisu "Pentax" nie widzę innych zalet DA14 dla mnie. Czy coś przeoczyłem?

ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
Ja bym się "podczepił" pod temat i zapytał o jakiś godny uwagi szeroki kąt ze staroci (AF mi nie potrzebny, ale zdecydowanie odpada M i M42)... :evilsmile:

White  Dołączył: 31 Paź 2008
ADestroyer napisał/a:
Ja bym się "podczepił" pod temat i zapytał o jakiś godny uwagi szeroki kąt ze staroci

Wydaje mi się, że ni ma. Najtaniej DA 16-45 potem 14 samyang/falcon. Na kliszaka dobrym wyborem jest FAJ 18-35.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Do slajdów używałem Flektogona 20mm f/4 i w porównaniu z moją obecną Cosiną 20mm f/3.8 wypadał raczej blado. Ponoć Voightlander 20mm Color Skopar jest lepszy, ale to też Cosina :-D

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
paradziqs napisał/a:
polowac na uzywane 15/4
powodzenia

nie to, że nie ma ich w rozsądnych cenach na rynku wtórnym
to szkło praktycznie nie istnieje "z drugiej ręki" - nikt go nie chce sprzedać :roll:

peterK  Dołączył: 03 Sty 2009
opiszon napisał/a:
nikt go nie chce sprzedać :roll:

Się dziwisz?

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Również polecam Tamrona 10-24 - wygony zakres na chałtury, przy 20 mm AF już się czasem przydaje, przy F4 trochę światła zastanego nałapiesz, a z lampą i F5,6 ostrość bez zarzutu.

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
paradziqs, godzina z Sigmą 10-20 i już Cię naszła ochota na szeroki kąt.
;-)
PS. Zawsze mogę pożyczyć swoją na jakiś czas.

SeizeThePicture, zobaczylem ze 35/2.4 to jednak dosc wasko jest.. :)
ps. wole uzywac swoje szkielka, nie dosc ze stres bo to slub to jeszcze dodatkowy stres ze szkielko pozyczone? nie dziekuje hehe.

piotrlg  Dołączył: 23 Sie 2010
Fafniak napisał/a:
nie o to mi chodziło - na APS-C będizesz miał nawet troszkę lepiej
chodziło mi o piknięcia wspomagania systemu AF w przypadku trafienia w ostrość

O co chodzi? Pentax marnie pika czy co? Fakt, że trochę to wspomaganie marne, zauważyłem, że przy K20D i A50/1.7 jakby spóźniał się z piknięciem, przez co zdążę już wyjechać z ostrością. W Nikonach to lepiej zrobione?

P.

Skocz do: