Mareq  Dołączył: 15 Mar 2010
Adobe Camera RAW 5.7 i problem z kolorem i nie tylko
Po wczytaniu pliku PEF (RAW z K-Xa) do pluginu Adobe Camera RAW i zapisaniu do pliku
tiff lub jpeg cos złego dzieje się z kolorami i ostroscią. Wszystko w ustawieniach ACR jest na default ,strategiczne suwaki stoją na pozycji 0 czyli nic nie powinno byc preztwarzane a tak nie jest.
Dla przykładu PEF otwarty w Irfanie i zapisany w nim do jpeg w niskiej kompresji jest praktycznie identyczny. Jakie ustawienie ACR powoduje taki problem ?

Dla przykładu - plik raw:

ten sam plik otwarty i zapisany przez ACR:

Patrząc w tej chwili na zdjecia jedno nad drugim wydaje się że oba są identyczne.
Dopiero po zapisaniu tych sampli na dysk i naprzemiennym otwieraniu widac problem.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Mareq, a nie przestawiły Ci się przypadkiem przestrzenie barw z sRGB na AdobeRGB ?

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Mareq napisał/a:
Dla przykładu PEF otwarty w Irfanie i zapisany w nim do jpeg w niskiej kompresji jest praktycznie identyczny.

Bo prawdopodobnie Irfan nie wyświetla wcale RAW-a, tylko zaszytego w nim jpg-a. Dlatego nic dziwnego, że po zapisie do jpg jest identyczny. Jeśli otwieranie "raw-ów" w tym programie nie trwa co najmniej kilkunastu sekund - program czyta jpg-i.

Po drugie - jeśli to, co wstawiłeś, to cropy 1:1 - nie ma tu problemów z ostrością. Różnice (subtelne), które widać, wynikają z innego algorytmu demozaikowania. Jak widać, ACR stara się wygenerować bardziej gładkie i pozbawione artefaktów przejścia na kontrastowych krawędziach, co może dać subiektywny efekt mniejszej ostrości, ale tylko mu się chwali.

Po trzecie - każdy z programów do wywoływania RAW da Ci inne kolory, ponieważ informacje o kolorze punktu nie są bezpośrednio zapisane w formacie RAW. Do wydobycia tej informacji potrzebna jest całkiem skomplikowana obróbka, oparta dodatkowo na profilu kolorów - a każdy program postępuje tu inaczej.

Mareq  Dołączył: 15 Mar 2010
bEEf napisał/a:
Bo prawdopodobnie Irfan nie wyświetla wcale RAW-a, tylko zaszytego w nim jpg-a.
Tego nie wiedziałem... :shock:
bEEf napisał/a:

Jeśli otwieranie "raw-ów" w tym programie nie trwa co najmniej kilkunastu sekund - program czyta jpg-i.

Dokładnie - zczytuje raw-y tak samo szybko jak jpg-i

Dzieki bEEf za wyczerpujące informacje. Uratowałeś mnie przed kolejnym dniem bezsensownych prób i testów ...
Czy zaszyty jpeg w PEF-ie jest tym samym jpegiem który puszka zapisuje osobno na karcie przy ustawieniu formatu RAW+ ?

Mareq napisał/a:
Dzieki bEEf za wyczerpujące informacje

Proszę bardzo :-)
Mareq napisał/a:
Czy zaszyty jpeg w PEF-ie jest tym samym jpegiem który puszka zapisuje osobno na karcie przy ustawieniu formatu RAW+

A tego nie wiem. Nie mam funkcji RAW+ w kasetce.

Michciu76  Dołączył: 08 Wrz 2010
Mam pytanie dotyczące programu Camera Raw. Zainstalowałem na próbę Adobe Photoshop Elements 9 i program robi dobre wrażenie i jest przystępny cenowo ale posiada dwa ograniczenia - brak krzywej i pełnej informacji EXIF.
Z krzywa poradziłem sobie ściągając wtyczkę ale mam nadal problem z uzyskaniem pełnego EXIFa - zwłaszcza w oknie Camera RAW. Mam podane informacje o ogniskowej, czasie i iso ale nie mogę nigdzie wyświetlić EV a dość często zmieniam kompensację podczas robienia zdjęć. Szukałem już wszędzie informacji ale nic nie mogę odnaleźć.
Programy (Elements i Camera Raw) zostały już uaktualnione.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Michciu76, IMO w EXIF-ach nie ma zapisanej korekty "EV" bo faktycznie ona zmienia wartość czasu albo przysłony. Vide: http://www.fotografuj.pl/...a_zdjecia/id/56

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
Aby Irfan czytał RAWa, a nie zaszytego JPGa, trzeba zajrzeć do ustawień Pluginów i odhaczyć odpowiednie okienko. Ale działa to strasznie wolno...

izbkp napisał/a:
Michciu76, IMO w EXIF-ach nie ma zapisanej korekty "EV" bo faktycznie ona zmienia wartość czasu albo przysłony. Vide: http://www.fotografuj.pl/...a_zdjecia/id/56

Chodzi mi o to, że nie wiem czy przeprowadzałem korektę czy nie i w jakim stopniu. Wcześniej używałem Raw Therapy lub Olympus Master i zawsze miałem informacje o korekcji EV w aparacie. Nie lubię niepotrzebnie przesuwać suwaka EV - nawet jeśli można rozjaśnić zdjęcie to ja i tak staram się zachować równowagę i przybliżyć zdjęcie maksymalnie do obrazu zastanego.

izbkp napisał/a:
IMO w EXIF-ach nie ma zapisanej korekty "EV"

Jest, przynajmniej FastStone pokazuje.

bEEf napisał/a:
izbkp napisał/a:
IMO w EXIF-ach nie ma zapisanej korekty "EV"

Jest, przynajmniej FastStone pokazuje.

Właśnie: Fast Stone, Bibble 5, Raw Therapy, Olympus Master, Pentax Digital Camera Utility 4 - wszystkie pokazują korektę EV a w Camera Raw nie mam o tym informacji. Może to szczegół ale z tej informacji korzystam często żeby oddać prawdziwy klimat zdjęcia.

Skocz do: