Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
tak - przynajmniej w D700

godojoshi  Dołączył: 22 Wrz 2009
no miostatnio też ten problem zaczyna doskwierać, bo minimalne 17mm niestety czasem nie wystarcza...Ale co do Samyanga/Falcona w dziedzinie "chałtury" (czemu tak obraźliwie? ;-) ) nie jestem pewny jego zastosowania z powodu tej sporej beczki. Wydaje mi się, że w przypadku ślubniaków (bądź podobnych) w tle często są ściany, zdjęcia w pomieszczeniach, etc...no a prostowanie zje nam kadr. Ktoś może widział gdzieś jakieś życiowe sample w podobnym zastosowaniu żeby popatrzeć? Ja póki co skłaniałbym się ku sigmie 10-20...jak szeroko to tak, żeby starczyło ;-) a też szkoda, że w Pentaxie nie ma takiego Tokinowego 11-16/2.8

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
godojoshi, starej sigmie czy nowej? dodam tylko ze taka sigma to prawie dwa razy wiecej kosztuje, nie mowiac juz o nowej sigmie.. wtedy wychodzi 2.5x

paradziqs, ja sobie zdaję sprawę, że stara sigma to jakies 2 tysie w plecy a nowa te 2.6 tys...zaś Samyang tylko 1.1 tys. Tylko ja nie dokońca jestem przekonany do tych 14mm, bo szeroki kąt byłby mi potrzebny do specyficznych zdjęć, a nie takich w których mając 17mm można odejść kilka kroków uzyskując szerzej kadr. Do tego, jeżeli jest szansa, że szkło się zwróci to może nie warto inwestować w półśrodki...tak patrzę po swoim przykładzie, gdzie wersja totalnie ekonomiczna powoli zaczyna mi doskwierać i utrudniać znacząco życie. Oczywiście zależy kto co chce z tym wszystkim robić. A co do Sigmy to w sumie stara wersja nie jest zła(patrząc na światło nowszej), jeżeli komuś zależy na krótszym końcu.

godojoshi, a tamrona calkowicie "wyeliminowales" ?

paradziqs, chyba po prostu o sigmie piszą lepiej...więc nie zwróciłem uwagi - może mój błąd? ;-)

AChmiel  Dołączył: 14 Lis 2009
paradziqs na spotkaniach pentaksiarzy w Szczecinie bywają tacy, co mogą na chwilę dac potrzymać taką sigmę 10-20 (starą) patrz piszący. Jeśli Cię interesuje to pisz.
Pozdrawiam

AChmiel, ostatnio spotkalem sie z SeizeThePicture na miescie, podpialem pod swoje body nowa sigme 10-20 i dopiero wtedy zobaczylem ze 18mm na kicie to nie bylo szeroko ;)
poki co w planach mam jedno wesele znajomej, i tylko i wylacznie na ta impreze bede potrzebowal szkielko, nigdy mnie nie pociagalo do krajobrazow, chociaz pewno czasami przy jakims portreciku, fashion tez mozna by bylo uzyc szeroki kat... narazie wybor jest jeden ze kupie samyanga 14mm, podobno swietny optycznie, swietna rozdzielczosc, minus to falista dystorsja, no i brak AF , chociaz przy ten ogniskowej to podobno nie problem...

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
paradziqs, Jeśli myślisz, że Sigma na brzegach nie zniekształca, to źle myślisz.
paradziqs napisał/a:
pewno czasami przy jakims portreciku, fashion tez mozna by bylo uzyc szeroki kat...
Moim zdaniem zniekształcenia są zbyt duże do takich celów w każdym hiperszerokim szkle. Na Twoim miejscu sprawdziłbym najpierw jak to będzie wyglądać.

Dada, ale na sesji slubnej zastosowanie takiego szerszego planu moze byc chyba ciekawe...
chodzi o takie efekty (znalezione na szybko)
http://fotopracownia.com/...wkrakowie01.jpg
http://fotopracownia.com/...wkrakowie03.jpg
http://fotopracownia.com/...na-krakow10.jpg

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Owszem, ale trzeba pamiętać, że im dalej od centrum tym będą większe zniekształcenia, nawet wręcz karykaturalne.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Rzecz gustu MZ. Zobacz na zdjęciu z trzeciego linka jaki gość ma kształt głowy i plecy :evilsmile: To już do takich zdjęć poszedłbym na całość i fiśaja użył. :-P

Dada, tak jak mowisz, rzecz gustu...

AChmiel  Dołączył: 14 Lis 2009
Skoro potrzebujesz tylko na taką imprezę to czy warto zanabyć?
Jesli zmienisz zdanie to masz dwie sigmy w ofercie.

AChmiel, dziekuje, juz pisalem wczesniej, stres samego robienia zdjec na takiej uroczystosci + stres zwiazany z tym, ze ma sie pozyczone szklo warto blisko 2k... bliezej czerwca sie okaze na co padlo ;)

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
AChmiel, paradziqs po prostu uważa, że "dobry zwyczaj - nie pożyczaj" działa w obie strony.

paradziqs, sie poprostu boi :evilsmile:

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Zauważyłem...

SeizeThePicture, uwazaj bo w czerwcu sie do Ciebie odezwe po caly zestaw kx + ta sigme :) backup jakis musze miec przeciez.. ;P

[ Dodano: 2010-12-29, 22:07 ]
ps. chociaz z ta matryca kx pewno moze robic jako glowne body...

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
paradziqs napisał/a:
ps. chociaz z ta matryca kx pewno moze robic jako glowne body...

No, szybszy AF z K7 nie potrzebny - dlatego zostawiłem sobie K100D do tamrona 10-24 :evilsmile:

[ Dodano: 2010-12-29, 22:12 ]
Wyższe ISO w sumie też nie bardzo, podobnie jak SR...

Skocz do: