motoko  Dołączył: 20 Maj 2007
Czym "pentaksiarze" zastępują kit-a?
Tak się powoli przymierzam do "kasetki" (aktualnie Oly E-300) i nurtuje mnie pytanie: czym użytkownicy Pentaxów zastępują kitowy obiektyw? Większość firm posiada jakieś szkło którego zakup dla wielu jest pierwszym krokiem po przygodzie z "zatyczką" którą jest kit. W moim olympusowym przypadku ZD 14-45 3.5-4.5 ustąpiło miejsca ZD14-54 2.8-3.5 Jaki miałbym wybór w przypadku Pentaxa? Tylko proszę nie proponować zestawu stałek!

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Kit Pentaxa nie jest taki zły, moim zdaniem nie ma dużego sensu zamieniać go na 16-45/4, lepiej na da*16-50/2.8, pod warunkiem że będzie taki dobry jak zapowiadają, ale to okaże się dopiero za jakieś pół roku.

No cóż, 14-45 Olympusa też uchodzi za jeden z lepszych przedstawicieli "kitów" a jednak zmieniłem go. Dostałem większy zakres ogniskowych (28-90 a 28-108 dla 35mm), lepszą jakość wykonania i optyczną a do tego nowy obiektyw jest o działkę jaśniejszy na obu końcach.
Chodzi mi o odpowiednik takiego ruchu w systemie Pentaxa. Sigma? Tamron?

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
16-50/2.8
Tokina
Pentax

tylko nie wiem jak to odnieść do zamiany kita, bo cenowo to niebo i ziemia

[polecam przeszukanie forum pod kątem 16-50, 16-45 oraz kita. Było bardzo wiele]
np.: LINK

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Tokiny 16-50 nie będzie na nasz bagnet.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
no ale będzie da, czyli coś się tam da wnioskować [choć z przymrużeniem oka]

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
tylko pytanie czy po wydaniu 900$ na body bedzie sie mialo od reki 800$ na DA*

Widzę propozycje szkieł które są na razie w planach produkcyjnych, czyli niewiele wiadomo o ich jakości i cenach. Chodzi mi o konkretne propozycje tego co leży na półkach na dzień dzisiejszy.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
motoko napisał/a:
Chodzi mi o konkretne propozycje tego co leży na półkach na dzień dzisiejszy.
To drażliwy temat na tym forum ;-)
Oferta jest taka, jak w powyższych postach plus plany (dość konkretne). Pozostają jeszcze szkła producentów niezaleznych (głównie Sigma, Tamron 17-50/2.8 nie występuje z bagnetem K).

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
pentax lezy na polkach :shock: Tak to tylko w Erze :roll:

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
motoko, jest jeszcze w planach 17-70, ten zakres pewnie by ci podpasil. No ale jego dlugo jeszcze nie bedzie.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Kheyyy Motoko.
Jeśli mogę coś Ci doradzić - choć będzie to jak zwykle rada zgwałconego świeczką - to zastanów się nad zakupem Samsunga GX10. To jak Kadyszka, tylko że za 2.800PLN.
Druga wersja, to wstrzymaj się choć chwilęz zakupem - jeśli zalezy Ci jednak na tradycji i nie chcesz focić kuchenką mikrofalową. Raz, że szkła nowe już wejdą - i to ciekawe bardzo - dwa, Pentax na jesieni obiecał pokazać 2-3 nowe puszki. A jak sam napisałeś, na razie masz czym focić. Chyba, że wolałbyś mieć puchę już na wakacje. Wówczas nie mamy o czym pisać.

Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
Michu napisał/a:
Kheyyy Motoko.
Jeśli mogę coś Ci doradzić - choć będzie to jak zwykle rada zgwałconego świeczką - to zastanów się nad zakupem Samsunga GX10. To jak Kadyszka, tylko że za 2.800PLN.
Druga wersja, to wstrzymaj się choć chwilęz zakupem - jeśli zalezy Ci jednak na tradycji i nie chcesz focić kuchenką mikrofalową.

Kuchenką mikrofalową? :roll: :mrgreen:
Eta vsio Tajwan* !!!

A Samsung robi tez koparki... Wiesz? :-P

* Armagedon

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Tok'Ra napisał/a:
A Samsung robi tez koparki... Wiesz?

...i statki oraz czołgi!

daro  Dołączył: 19 Kwi 2006
już to wiele razy pisałem ale że sprzęt bardzo dobry to napiszę raz jeszcze - Sigma 17-70/2.8 - 4.5 Macro. Zakres dla 35mm 27-105, czyli taki jaki miałeś w Olku. Dość jasny, solidnie wykonany, macro 1:2.3, wewnętrzne ogniskowanie (polarek) - ja tam zdecydowanie go wolę od kita....

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Nie ma sensu kupować obecnie optyki do Pentaxa i ładować w nią kasę.Wchodzą obiektywy z silnikiem wewnętrznym jednocześnie mogące obsługiwać dawny śrubokręt jak go nazywają.Jeśli chodzi o jakość optyczną to niestety nie będzie to rewelacja.Dobry ale nie przewyższający jakością optyczna 16-45/4.Pamiętajcie o tym że to jasność 2,8 a trzeba probukować w miarę tanio.Nie ma jakiegoś przełomu i tutaj tez go nie będzie(optycznie).Natomiast mechanicznie jest sporo do zrobienia no i większa jasność a ponadto uszczelnienie aby sprawdzał się z K10.Pamiętam ile moich nadziei wzbudził w czasach analogowej fotografii 28-70/2,8.Niestety byłem zawiedziony po testach i porównaniu go optycznie (zaznaczam optycznie) z 28-70/4.Przepaść cenowa była przy tym ogromna.Jest inna kwestia brak lamp 540tek podobno końcem czerwca mają być ale czy to prawda?Zacząłem juz porównywać sigmę i stwierdzam że nie pracuje żle z moim DSem.Jest parę niedociągnieć jak winietowanie ale od czego rozpraszacz.Natomiast firma Pentax ma gdzieś klienta to niestety fakty.Pozdrawiam

Canin  Dołączył: 19 Kwi 2006
Moim zdaniem przed wymianą kita trzeba sobie zadać pytanie "do czego" i "co mi przeszkadza w kicie" bo wybór jednak jest
- spacer zoom do wszystkiego - sigma 17-70/f2,8-4,5
- jasności mi dajcie - sigma 18-50/f2,8
- ostrości więcej - pentax 16-45/f4
- szerokości - pentax 12-24/f4 (strasznie mi się spodobał na PPD)
...
- sam nie wiem - to zostań przy kicie aż ci się potrzeby wyklarują

kivirovi  Dołączył: 25 Kwi 2006
O co tu chodzi :-/

Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
Cześ napisał/a:
Tok'Ra napisał/a:
A Samsung robi tez koparki... Wiesz?

...i statki oraz czołgi!

:mrgreen:
Bo taki Pentax, to tylko jako sprzet medyczny jest znany. Szczegolnie, w dziedzinie endo i gastroskopii - http://www.pentaxmedical.com/products.asp
:mrgreen:

Lecisz sobie z Pentaxem na szyi... no i spotyka cie pacjent.... Pewnie pomysli: "ze szpitala ukradl", albo ze ma przenosna aparature medyczna :mrgreen: Ale skojarzenia....
To tak w zemscie, za ta kuchenke mikrofalowa... :lol:

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
motoko napisał/a:
czym użytkownicy Pentaxów zastępują kitowy obiektyw?

Rasowi pentaxiarze to pewnie tym: :-B :-B :-B :-B :-B :-B

Skocz do: