cyfranka+analogów kilka+szkiełek przeróżnych mnóstwo. Czyli Pentaxy, Canony, Minolty i pewnie coś jeszcze dokupię
Tylko trzeba wiedziec na co mierzyc.gezaj napisał/a:albo naświetlać na punktowym bez korekty.
pozdrawiam,
dzerrry
modern art = i could do that + yes, but you didn't
wiedziałem, że nie jest lekko ale żeby aż tak?dzerry napisał/a:Generalnie nie polecam.
jak wyżowa pogoda to raczej powinno być słonecznie, więc światła jeszcze więcej ??dzerry napisał/a:Generalnie, na sniegu warto robic zdjeciu tylko przy wyzowej pogodzie
rozumiem, że na ciemne partie kadru?dzerry napisał/a:Tylko trzeba wiedziec na co mierzyc.
cyfranka+analogów kilka+szkiełek przeróżnych mnóstwo. Czyli Pentaxy, Canony, Minolty i pewnie coś jeszcze dokupię
Drogi mej nie wytyczy
Ni głos werbla, ni cytry,
Póki starczy mi siły,
Idę po pół litry . . . . Kuszelas
Rzepnica←≈→Bytów
W sloncu cos sie zaczyna dziac. Snieg pokazuje strukture, masz kontrasty, masz swiatla, niebo, ktore jest znacznie ciemniejsze od sniegu.gezaj napisał/a:jak wyżowa pogoda to raczej powinno być słonecznie, więc światła jeszcze więcej ??
Jesli chcesz miec przesiwtlone zdjecie, to jak najbardziej. Poczytaj sobie o pomiarze tak w ogole, a potem o punktowym.gezaj napisał/a:rozumiem, że na ciemne partie kadru?
pozdrawiam,
dzerrry
no i całkiem ok, mnie się podoba. A jakby było bez filtra pomarańczowego to ...?Kuszelas napisał/a:Mnie wyszło coś takiego:
To blekit nieba bylby jasniejszy. A teraz wyobraz sobie to zdhecie bez tego przesmyku slonca.gezaj napisał/a:A jakby było bez filtra pomarańczowego to ...?
pozdrawiam,
dzerrry
Drogi mej nie wytyczy
Ni głos werbla, ni cytry,
Póki starczy mi siły,
Idę po pół litry . . . . Kuszelas
Rzepnica←≈→Bytów
pozdrawiam,
dzerrry
nie wygląda to dobrze, rzeczywiściedzerry napisał/a:A tak wychodza cz-b zdjecia (to jest akurat trix) przy grubej warstwie chmur
CytatSzara kupa
CytatPomarańczowy... przyciemnia błękit nieba
dobra, mniejsza o to, mam filtr pomarańczowy - sam sprawdzęCytatTo blekit nieba bylby jasniejszy
A wystarczy pamietac swoje wlasne pytanie. Moze troche szacunku dla rozmowcow? Jesli nie potrafisz czytac uwaznie, to lepiej nie zawracaj glowy. Przeciez napisalismy to samo. Ja napisalem, ze pomaranczowy przyciemnia niebo, a Kuszelas, wprost odpowiadajac na twoje pytanie, ze BEZ filtra niebo byloby jasniejsze. Nie ma sensu uczyc sie na pamiec filtrow - lepiej nauczyc sie barw przeciwnych i samemu wyciagac wnioski. Czerwony prawie calkiem blokuje niebieski, dlatego niebo jest praktycznie czarne. Pomaranczowy czesciowo blokuje niebieski, dlatego blekit jest ciemniejszy, ale nie tak jak przy czerwonym. Oczywiscie nie dotyczy to nieba zachmurzonego, tylko blekitu nieba.gezaj napisał/a:dobra, mniejsza o to, mam filtr pomarańczowy
pozdrawiam,
dzerrry
gezaj napisał/a:no i całkiem ok, mnie się podoba. A jakby było bez filtra pomarańczowego to ...?Kuszelas napisał/a:Mnie wyszło coś takiego:
dzerry napisał/a:A tak wychodza cz-b zdjecia (to jest akurat trix) przy grubej warstwie chmur - naprawde nic wiecej nie da sie zrobic. Ewidentnie brakuje struktury powierzchni, gry swiatel i cieni. Szara kupa.
pozdrawiam,
dzerrry
dzerry napisał/a:No chyba, ze cos takiego, ale to jest wlasnie ten element graficzny, o ktorym mowilem:
Nie odpowiadam na pytania techniczne na PW i w tematach
dzerry napisał/a:zdjecie z psem po prostu mi sie nie podoba
generalnie tak, ale to wszystko zależy od oświetlenia - jak jasny będzie śnieg; te 2EV to bym dodał gdy jest bardzo jasno. Ale jest kilka innych czynników - np. gdzie kierujesz ten światłomierz. Wystarczy tylko sobie wyobrażać, że światłomierz stara się odczytać pomiar jak z szarej karty kodaka, więc jak skierujesz na śnieg 2x jaśniejszy od niej (w sensie 2EV), to wiadome dlaczego trzeba skorygować o te 2EV; ale jak na przykład masz wieczór lub bardzo zachmurzone, to to białe nie będzie już 2x jaśniejsze..gezaj napisał/a:trzeba by skompensować o jakieś + 1,5-2 EV przy pomiarze matrycowym
gezaj napisał/a:albo naświetlać na punktowym bez korekty
"Available light is any damn light that is available..." W.E. Smith
blog | 4x5" 6x6 6x7 24x36 | soczewki & pinhole | iPh