asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
Alek, ta 85/1,4 wychodzi ok. 4200zl. w przeliczeniu. Wiem, ze drogawo, ale chyba 77/1,8 nie znajdziesz za 2100 zl, no chyba, ze uzywany.

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
To nie jest drogawo, tylko to normalna cena za 85/1.4. Ja kupilem za okolo 3000 zl, ale to byla po prostu okazja. W zadnym systemie chyba 85/1.4 nie schodzi jakos ponizej 4000 zl. A Alek pewnie pisal o cenach w USA, ale nie kazdy ma mozliwosc sprowadzenia szkiel stamtad bez cla i VAT-u...

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
asklop napisał/a:
Alek, ta 85/1,4 wychodzi ok. 4200zl. w przeliczeniu. Wiem, ze drogawo, ale chyba 77/1,8 nie znajdziesz za 2100 zl, no chyba, ze uzywany.

Znajdziesz w USA, sa rabaty na ten obiektyw, wciaz te 100$ mniej a dolar stoi b nisko. To sie tyczy wszystkich trzech Limited analogowych, piekna jest 43Lt, super mala i czarna..

Rabaty - jeszcze gorzej, bo trzeba miec kogos, kto jest zameldowany w USA ;-)

sylwiusz napisał/a:
To nie jest drogawo, tylko to normalna cena za 85/1.4. Ja kupilem za okolo 3000 zl, ale to byla po prostu okazja. W zadnym systemie chyba 85/1.4 nie schodzi jakos ponizej 4000 zl. A Alek pewnie pisal o cenach w USA, ale nie kazdy ma mozliwosc sprowadzenia szkiel stamtad bez cla i VAT-u...

Ano wlasnie, pisalem o cenach z USA, bo w Europie to chore sa ceny. Szkoda ze nikt nie ma ze znajomych w kraju (najlepiej w Krakowie) 31Lt, b jestem ciekaw vs mojej FA35mm 2.0. Nawet myslalem zakupic 31 kosztem sprzedazy w kraju FA 35mm i 50mm i moze 28 albo 30mm i tyle ale jakos te min 1600zl wiecej za 31 vs 35mm mnie skutecznie odciaga....sam nie wiem, duza kasa.

sylwiusz, a napisz prosze jeszcze, jak z manualnym ostrzeniem w tej 85/1,4. Bo nie trzymalem jeszcze w rece gwiazdek i po prostu nie mam pojecia.

PS. Nie orientujecie sie moze jakie jest clo przy wysylaniu sprzetu do Anglii z USA.
Ile mozna na tym zaoszczedzic w porownaniu do cla polskiego (jezeli wogole mozna)?

sylwiusz napisał/a:
Rabaty - jeszcze gorzej, bo trzeba miec kogos, kto jest zameldowany w USA ;-)

Dokladnie tak jest i sie czeka z 2 miechy na zwrot kasy. Nie dosc ze w wartosciach bezwzglednych ceny tych szkiel sa niemal 2x nizsze od polskich (patrz 43 i 77), to do zarobkow tym bardziej nie jest to wydatek znaczacy. Ja musze treaz troche pofocic 43mm, bardzo jestem ciekaw charakteru zdjec vs FA 50mm 1.4, zarowno rozdzielczosci, jak i oddania barw, bokeh i 3D efektu. Do slajdzika jest to jak dla mnie ulubiona ogniskowa stad decyzja o zakupie. Na takiej zasadzie wlasnei 31 jest idealny na APS C. Widzac nadejscie 12M aparatow z matryca b mala , wydaje sie ze przy dalszym postepie w technologi matryc, byc moze zmniejszenia pradow itd, biorac pod uwage APS C, spoko da rade upchac tam ze 20M przy wciaz dobrych ASA 400. Z SR , w zasadzie moglaby sie dla mnie skonczyc na tym czulosc. I tym samym FF bylby zbedny, chyba ze ktos juz oczekuje okolo 30M, co zapewne jest kwestia czasu na FF, tyle ze jakos np szkiel ala 28 i 24mm Canona na FF zapewne niie pozwola z tego skorzystac, stad zapewne taka DA 21mm na APS jest przy okolo 20M bedzie znacznie lepszym rozwiazaniem niz 28-24mm na FF.

Alek napisał/a:
stad zapewne taka DA 21mm na APS jest przy okolo 20M bedzie znacznie lepszym rozwiazaniem niz 28-24mm na FF.

ponoc DA 21 nie jest jakims cudem techniki w wykonaniu Pentaxa.

asklop napisał/a:
sylwiusz, a napisz prosze jeszcze, jak z manualnym ostrzeniem w tej 85/1,4. Bo nie trzymalem jeszcze w rece gwiazdek i po prostu nie mam pojecia.

Moze byc, ale bez szalu, tj. gorzej niz w 77 Ltd, ale na pewno lepiej niz w typowych zoomach FA :-) W FA* 24/2 bylo znacznie lepiej, moze wiec tez to troche kwestia egzemplarza? Za to AF smiga ladnie dzieki IF (dokladnie RF) - zauwazalnie lepiej niz z FA 77.

Cytat
PS. Nie orientujecie się moze jakie jest clo przy wysylaniu sprzetu do Anglii z USA.
Ile mozna na tym zaoszczedzic w porownaniu do cla polskiego (jezeli wogole mozna)?

Clo jest takie samo w calej UE niestety... czyli okolo 5% o ile pamietam. Roznica moze byc w VACie, ktory jest rozny w roznych krajach.

sylwiusz napisał/a:
Clo jest takie samo w calej UE niestety... czyli okolo 5% o ile pamietam. Roznica moze byc w VACie, ktory jest rozny w roznych krajach.

czy VAT zawsze naliczaja, czy mozna to w jakis szczwany sposob obejsc. Rozumiem, ze 22%

asklop napisał/a:
czy VAT zawsze naliczaja, czy mozna to w jakis szczwany sposob obejsc. Rozumiem, ze 22%

Niestety nie da sie tego obejsc, chyba ze masz firme, wowczas po prostu sobie ten VAT odliczasz.

no ale VAT naliczaja przeciez od ceny zakupu. jezeli firma/osoba od ktorej kupilismy cos wpisze mniejsza kwote zakupu zaplacimy mniejsza kwote. Czy tak?

VAT sie nalicza od calosci: cena zakupu+clo+wysylka - tak wiec faktycznie, jesli ktos Ci wpisze mniejsza cene to spoko, ale nie liczylbym na to, ze cos takiego zrobi firma, osoby prywatne predzej, ale lepiej przed zakonczeniem aukcji sie dogadac, zeby potem nie bylo wpadki ;-)

asklop napisał/a:
Alek napisał/a:
stad zapewne taka DA 21mm na APS jest przy okolo 20M bedzie znacznie lepszym rozwiazaniem niz 28-24mm na FF.

ponoc DA 21 nie jest jakims cudem techniki w wykonaniu Pentaxa.

Moze i nie jest ale czy Canona albo Nikona 28mm sa lepsze nawet na APS?Zapewne nie wiec na FF tym bardziej. Przydalby sie jakis porzadny test 21mm wlasnie z uwagi na rozne opinie, albo moze co poniektorzy mieli za wysokie wymagania wobec niego, nei wiem. Trzeba pamietac, ze i w C/N 20mm sa nie takie znow rewelacyjne wiec...

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
Alek napisał/a:
jakis ... test 21mm

Może ten? Link

sylwiusz napisał/a:
VAT się nalicza od calosci: cena zakupu+clo+wysylka - tak wiec faktycznie, jesli ktos Ci wpisze mniejsza cene to spoko, ale nie liczylbym na to, ze cos takiego zrobi firma, osoby prywatne predzej, ale lepiej przed zakonczeniem aukcji się dogadac, zeby potem nie bylo wpadki ;-)

Tak, te wszystkie podatki i cla sa dobijajace. Nieraz sie zastanawialem, czy w przypadku np zmniejszenia tego wszystkiego i skuszenie ludzi do zakupu w Europie, i tak by nie byli do przodu, taka pazernosc byc moze wcale nie daje im zarobku a wrecz zmusza co patrzenia za Wielka Wode. Czy to nie chore?w NY jest 8,5% podatku i koniec, a nawet jak chyba sie mieszka/placi podatki ]w NJ, to juz mozna kupowac bez tych 8.5%...Czy nie jest to normalne i wszyscy zadowoleni?Chyba tak a i tak firmy zarabiaja na obrocie itd. No ale w p....nej Eurokomunie musi byc przedstawiciel na Europe, juz zarabia , potem krajowy, zarabia i skklep i tez zarabia plus placic trzeba VAT jescze "jedynie" 22%....wiec sam towar jest tani ale posrednicy zabieraja ogromna kase po drodze. Nie wspominam juz jak sioe to ma jeszcze do realnych zarobkow tu i tam....Tak samo jest z paliwem.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
To, że musi być przedstawiciel na Europę i kraj, to akurat nie zależy od, cytuję, "p...ner Eurokomuny", tylko od struktury organizacji firm i sieci sprzedaży. A że w Europie jest drogo, to prawda.

dickkett napisał/a:
Alek napisał/a:
jakis ... test 21mm

Może ten? Link

Znam, dzieki. Ale co mnie w tych testach zastanawiia, to np b dobre wyniki kita Sony , czy w ogole kita Pentaxa nie mowiac o DA 16 45 /4. Cos mi sie wydaje, ze po prostu 10M jest za malo, zeby te najlepsze obiektywy oceniach pod wzgledem rozdzielczosci i ze one na maxa wykorzystuja sensory 10M.
Alek

Alek, ja troszke teraz z innej beczki. Interesuje sie jeszcze wedkarstwem, i zachcialem sobie ostatnio spining podarowac na przyszle urodziny. I znalazlem Shimano za 100$. Ale szukalem dalej i przypadkiem trafilem na strone tej samej firmy, ale przeznaczona dla odbiorcow hurtowych. Cena juz 55$ za ta sama wedke. A gdzie w tym clo i VAT jeszcze. To mnie zastanawia ile wynosi koszt produkcji takiego wedziska. ??? Moze z 10 $ . reszta to zarobek posrednikow i podatki. Oszalamiajace. Ze sprzetem foto musi byc podobnie.

PiotrR napisał/a:
To, że musi być przedstawiciel na Europę i kraj, to akurat nie zależy od, cytuję, "p...ner Eurokomuny", tylko od struktury organizacji firm i sieci sprzedaży. A że w Europie jest drogo, to prawda.

Nie, no rozumiem, tylko ze to wlasnie generuje takie ceny, plus vat jest b wysoki itd. Wiec ofekt koncowy jest taki, ze w USA za 43 nowy czarny placisz okolo 50% ceny w Polsce za srebny...Odniesmy to do zarobkow, to jest mocno zakrecone. wiec zapewne konczy sie na tym, ze w POlsce nikt poza zakupem na firme nei wyda 2500zl za cos takiego, nie mowiac o drozszych obiektywach... Wiec jaka maja sprzedaz takich szkiel?Podejrzewam ze niemal zerowa. Wiec czy to wlasnie o to chodzi...?chyba nie...No ale ja nigdy nie moglem zrozumie oficjalnych przedstawiciele w Polsce czy to Pentaxa/Canona czy innych wiec znajac ich podejscie , mam ich gdzies za stosunek do klienta. Mialem "ptzyjemnosc " zakupu za gotowke Canoan 100mm makro USM w firmowym sklepie i wiem jak sie to odbywalo....naprawde nikomu w tym kraju nie zalezy na dobrej relacji z klientem?Zwlaszcza jak to jest przedstawicielstwo a nie prywatna firma?Dlaczego jak pisze do BH mam niemal zaraz czy za jaki czas odpowiedzi, od drogich szkiel po slajdy?A nie mieszkam w NY. tak samo jak do pracy kupowalem miernik prom. UV z USA (i kupilem wlasnie z USA)a nie moglem sie dogadac z pacanami z Katowic, cos nieprawdopodobnego, jak to rodacy prowadza biznes w Polsce.

[ Dodano: 2007-05-23, 15:40 ]
asklop napisał/a:
Alek, ja troszke teraz z innej beczki. Interesuje się jeszcze wedkarstwem, i zachcialem sobie ostatnio spining podarowac na przyszle urodziny. I znalazlem Shimano za 100$. Ale szukalem dalej i przypadkiem trafilem na strone tej samej firmy, ale przeznaczona dla odbiorcow hurtowych. Cena juz 55$ za ta sama wedke. A gdzie w tym clo i VAT jeszcze. To mnie zastanawia ile wynosi koszt produkcji takiego wedziska. ??? Moze z 10 $ . reszta to zarobek posrednikow i podatki. Oszalamiajace. Ze sprzetem foto musi byc podobnie.

Oczywiscie ze tak jest, pomysl, w USA sa rabaty, i jeszcze na tym sie zarabia.....Tak jest z plyta CD np, koszt zarobku artysty i wytworni ( reklama, tloczenie) sa b niskei vs wlasnei posrednikow, widzialem kiedys taki diagram na CD plycie, caly koszt niemal to posrednicy itd. Zobacz po ile sa np w USA DVD filmy a u nas....ten sam film. Chore a i sprzredawca nei zarabia tak malo jak u nas wiec tym bardziej to jest jeszzcze bardziej zakrecone.

Skocz do: