Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
help - jaki szeroki kąt ???
Witam!

Otóż nadarza mi się okazja w niedługim czasie przywieźć coś zza oceanu.
Tym razem padło na jakieś szkiełko (DA, DC, Di) w szerokim kącie. To znaczy
jakiś odpowiednik 20mm dla małego obrazka. Bo miałem właśnie z analogiem taką ogniskową, a teraz mi jej brakuje czasami.

I tutaj znalazłem co następuje (na razie same zumowce):
- Sigma 10-20/4-5.6 EX DC
- Sigma 12-24/4.5-5.6 EX DG

- Tamron SP 11-18/4.5-5.6 Di LD

- Pentax DA 10-17/3.5-4.5 ED IF
- Pentax DA 12-24/4

Co ciekawe, DA 10-17 jest jakieś 200$ tańszy od 12-24 (???). Ja nie potrzebuję aż takiej ogniskowej, jak 10mm, raczej coś bliżej 14mm.

Kolejna sprawa jest taka, że mam upodobanie do jaśniejszych stałek bo: przykręcam sobie polara i focę krajobrazy. Ale jakoś nic nie znalazłem takiego stałoogniskowego o zbliżonej ogniskowej, chyba z wyjątkiem Sigmy 15mm, ale do cholery, to chyba trochę drogie szkło.

I teraz pytania: czy macie jakiegoś faworyta w tej kategorii, szczególnie interesuje mnie zoom gdzieś od 12mm, bądź stałka w okolicach 14-15mm. Acha i ma być budżetowa, a nie limitowa ;-)

A może wiecie po prostu, ile stoi w USA DA 14/2.8???

Pozdrawiam,

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Towarzyszu, temat był już dość dokładnie przewałkowany, ostatnio całkiem niedawno.
O tu: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=3640

Wcześniej też było.

[ Dodano: 2007-03-30, 15:46 ]
Lenin napisał/a:
A może wiecie po prostu, ile stoi w USA DA 14/2.8???

www.bhphoto.com
www.adorama.com
www.amazon.com
www.buydig.com
www.ebay.com

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Lenin, a podobno facet mial kiepele calkiem niezla...a i "szukac" umial.... :evilsmile:

Jarek Dabrowski napisał/a:
Towarzyszu, temat był już dość dokładnie przewałkowany, ostatnio całkiem niedawno.
O tu: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=3640

Wcześniej też było.

Czytałem. Napisałem raz jeszcze z premedytacją :-)

A do tego znalazłem taki kwiatek: SMCP-F 17-28/3.5-4.5 dla małego obrazka.
Czy ktokolwiek słyszał, czy warto w takie coś wchodzić???

Pozdrawiam,

[ Dodano: 2007-03-30, 22:05 ]
Fafniak napisał/a:
Lenin, a podobno facet mial kiepele calkiem niezla...

Wszystko jasne, ale co to jest kiepele???

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Jarosławie - zabrzmiałeś prawie tak, jak Trefcio. Ale bądźmy szczerzy, do miszcza jeszcze trochę Ci brakuje.
Pomijając to, że Tamron raczej nie występuje w naturze z z bagnetem K (chyba, że to efekt jakiś genetycznych eksperymentów), to osobiście brałbym... (tadam) Sigmę 12-24/4.5-5.6. Łaj? About kryje pełną klatę. I jest niezła optycznie.

Piotr  Dołączył: 24 Kwi 2006
polecam 12-24/4. Ostry od f4, ostry od końca obiektywu po nieskończoność :-) Bokeh nie istnieje. Do wnętrz i krajobrazów i d e a l n y. Bardzo dobrze robi pod słońce.
Wkręcam b+w c-pol slim - przy 12mm i 13mm jest lekkie winietowanie.
Mam też Half Gray marumi i bardzo ładnie działa.
Jeśli cena jest dla Cibie ok to się nie zastanawiaj.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Michu napisał/a:
Jarosławie - zabrzmiałeś prawie tak, jak Trefcio. Ale bądźmy szczerzy, do miszcza jeszcze trochę Ci brakuje.
Pewnie masz rację (jak zwykle). Chyba czas najwyższy się pożegnać.

Michu napisał/a:
osobiście brałbym... (tadam) Sigmę 12-24/4.5-5.6. Łaj? About kryje pełną klatę. I jest niezła optycznie.
Ale nie zostanie kasy na wynajęcie tragarza. Ten klocek waży 0.6kg.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
No, to tyle, ile mój klocek.
A z tym pożegnaniem. Cóż Ty możesz o tym wiedzieć? Ja właśnie wykryłem u siebie nowo wykluty guzek/buzek za prawym uchem. I teraz wyjścia są dwa: albo jest to jakiś nowotwór złośliwy, albo (pamiętając przesądy z lat młodzieńczych) symbol kobiecej cnoty. I pewnie znając swojego pecha, jest to to drugie...

Piotr napisał/a:
Jeśli cena jest dla Cibie ok to się nie zastanawiaj.

Ano właśnie. Jak zdążyłem znaleźć, to za ~500 baksów można mieć:
Sigmę 10-20/4-5.6 EX DC, lub Pentaksy DA 10-17/3.5-4.5 ED IF oraz DA 14/2.8 ED IF.

Za ~700$ baksów 12-14: Sigmy EX DG Asph., lub Pentaksa DA ED AL.

No i jeszcze 17-28/3.5-4.5 dla pełnej klatki za 380.

Te 700 to trochę za duży wydatek, więc chyba sobie odpowiedziałem na pytanie sam.
Skłaniam się w kierunku DA 14/2.8. Czy ktoś ma doświadczenia z tym szkłem i mocowaniem filtra do niego?

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
Lenin napisał/a:
No i jeszcze 17-28/3.5-4.5 dla pełnej klatki za 380.

to jest obiektyw typu fish eye, nie kupuj, no chyba, ze specjalnie zalezy ci na takim szkielku, inaczej bedziesz mial pozaginane brzegi. to samo z DA 10-17/3.5-4.5 ED IF , tez fish eye ale do cyfry.

za kolegami polecam ci DA 12-24/4

asklop napisał/a:

to jest obiektyw typu fish eye, nie kupuj, no chyba, ze specjalnie zalezy ci na takim szkielku, inaczej bedziesz mial pozaginane brzegi. to samo z DA 10-17/3.5-4.5 ED IF , tez fish eye ale do cyfry.

za kolegami polecam ci DA 12-24/4

No więc z tego wynika, że najlepiej mi pasuje DA 14mm - również cenowo.

mDziekan  Dołączył: 18 Lis 2008
Ostatnio byl tez moja temat o dwoch sigmach 10-20, i tak to rozkminilem
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=784927#784927

i dzis wlasnie przyszla zza wielkiej wody w me rece 'stara' sigma 10-20 razem z lampka 540 FGZ :)

ale gdybym kupowal w PL to raczej wzialbym tamrona, moim zdaniem uczciwa oferta za cene.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
mDziekan, temat jest sprzed prawie 4 lat :-P (ale, jak to mówią przygania kocioł garnkowi - też mi się ostatnio zdarzyło nieświadomie odkopać bardzo stary temat)

mDziekan  Dołączył: 18 Lis 2008
Ojejej, czuje się jakbym z teczki wyjął starą zieloną juz kanapkę z 2 klas wcześniej ;-) miałem 3 okna z forum otwarte łącznie z szukajką i z tego wszystkiego wpisałem gdzie nie trzeba potem patrzę gdzie mój post, nie ma... a on kotlet poszedł odmrażac stary, hehe sorry ;-)

Skocz do: