dd  Dołączył: 04 Lut 2007
polar B+W MRC czy Marumi DHG
Czy ktoś porównywał te filtry, właśnie zastanawiam się który wybrać.
Dwa z górnej półki cena podobna i jak dla mnie wysoka, więc chciałbym dobrze zainwestować.

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
dd, ja bym wzial B&W. A cena rzeczywiscie wysoka.

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Mysle, ze ostatnia generacja filtrow Marumi, tj. od wersji WPC, jest calkiem porowywalna z B+W, nawet jesli ciut gorsza optycznie, to nie sadze, zeby w praktyce ta roznica sie pokazywala. Zaleta Marumi - i to duza - jest filtr wyjsciowy pozwalajacy dokrecic drugi filtr, lub zalozyc zwykly dekielek od obiektywu, ten nakladany dodawany do B+W latwo zgubic. Pojawily sie tez tereaz ciekawe filtry Hoyi Pro1 D z nowymi powlokami itd., ale nie wiem jak z nimi w praktyce, marketingowy belkot jest tu:
http://www.hoyafilter.com...a/pro1d-01.html

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
Cytat
Zaleta Marumi - i to duza - jest filtr wyjsciowy pozwalajacy dokrecic drugi filtr, lub zalozyc zwykly dekielek od obiektywu, ten nakladany dodawany do B+W latwo zgubic.

tylko w przypadku slimma, ja mam B+W MRC z gwintem z przodu. pasuje zwykły dekiel i da sie dokręcić kolejny filtr.

vesper  Dołączyła: 19 Gru 2006
Z B+W nie miałam bliżej do czynienia, ale Marumi DHG mogę z czystym sumieniem polecić. Wart swojej ceny.

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
H.M. napisał/a:
tylko w przypadku slimma, ja mam B+W MRC z gwintem z przodu. pasuje zwykły dekiel i da się dokręcić kolejny filtr.

Nie dodalem tego jako, ze teraz moda na bycie "slim" :-D

dd  Dołączył: 04 Lut 2007
Udało mi się przetestować filtr Marumi i niewidzę jakiś strat na ostości obrazu, szkoda że niemam możliwości sprawdzić B+W ale z tego co piszecie to może być tylko lepiej :)

Skocz do: