zy  Dołączył: 29 Lis 2006
Rysiek24, jesli chcesz pogorszyc obraz czy dodac dodatkowe odblaski to mozesz. No chyba, ze masz na mysli ekstremalne warunki (zakret na rajdzie po szutrze czy cos takiego ;-) )

Ewentualnie jakas oslona zeby uniknac uszkkodzien mechanicznych.

piotrlg  Dołączył: 23 Sie 2010
A po co? Obiektyw wart 250zł, dobry filtr UV, który nie zmarnuje jakości optycznej obiektywu to pewnie min 100zł. Opłaca się? Chyba nie.

P.

Rysiek24  Dołączył: 27 Wrz 2009
jak z ostroscia SMC-M 50 f1.7 na pelnej dziurze ? mam okazje zmienic na wersje A i sie zastanawiam czy warto , przyznam ze troszke mnie drazni M ka ....

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Rysiek24 napisał/a:
jak z ostroscia SMC-M 50 f1.7 na pelnej dziurze ?

A to nie możesz sprawdzić?
Rysiek24 napisał/a:
mam okazje zmienic na wersje A

To dobry pomysł jeśli używasz tego szkła do cyfry.

a co z tymi roznicami meidzy 50 1.7 M a A ? to to samo szklo + w wersji A dali styki , czy roznia sie jakosca ?

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Różnią się tylko stykami i nieco stylistyką obudowy. Budowa optyczna ta sama. Nie miałem jednak nigdy wersji A, więc subiektywnych ocen nie mam.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
Mając obie pięćdziesiątki 1.7 mogę tylko dodać, że M-ka ma obudowę metalową a A jest w plastiku.
Tak samo jest w moich 50/1.4.

a czy plalstik nie byl od wersji FA ?? mam stare szklo pentaxa 35-70 i jest cale metalowe.

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=2256#2256

[ Dodano: 2011-01-08, 09:47 ]
Historycznie ten wątek jest tu od "Adama i Ewy".
Może lepiej byłoby przesunąć go do Obiektywy i filtry?
Sam prawie zawsze go szukam.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
jorge.martinez napisał/a:
różnią się tylko stykami i nieco stylistyką obudowy.
Nie wiem co to stylistyka obudowy, ale mają różną szerokość i fakturę (wzorek) pierścienia ostrości, w innych kolorach ten bolec ułatwiający zamontowanie obiektywu w bagnecie przez niewidomych i jeszcze kilka podobnych różnic.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
matb napisał/a:
w innych kolorach ten bolec ułatwiający zamontowanie obiektywu w bagnecie przez niewidomych

masz COŚ do fotografujących niewidomych ???

piotro  Dołączył: 08 Cze 2009
Rysiek24 napisał/a:
a co z tymi roznicami meidzy 50 1.7 M a A ? to to samo szklo + w wersji A dali styki , czy roznia sie jakosca ?

Różnice to tylko pin i niestety plastik w -A, Optycznie obie są ostre i warte polecenia. Mam obie wersje jednak -A wiadomo wygodniejsze w użyciu.

piotro napisał/a:
Różnice to tylko pin i niestety plastik w -A
Różnic jest trochę więcej. Na przykład kolor tego bąbla służącego do mocowania obiektywu w bagnecie przez niewidomych i niedowidzących.

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
matb napisał/a:
Różnic jest trochę więcej. Na przykład kolor tego bąbla służącego do mocowania obiektywu

A to jest róznica znaczaca :!: :?:

O kurde, teraz dopiero zobaczyłem, że już w tym wątku o tych różnicach pisałem ;-) Ech, nie ma to jak się powtarzać z tym samym co dwa posty :-/

[ Dodano: 2011-05-23, 17:07 ]
:oops:

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
się dołączę... mam szkło 50mm 1,4 ale... nie wiem czy to K czy M (bo na pewno nie A)? ktoś wykastrował mój egzemplarz z pierścienia do wkręcania filtrów (łącznie z wszystkimi napisami). Jak odróżnić te szkła?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
pyciar napisał/a:
Jak odróżnić te szkła?

długość obiektywu i średnica filtra

http://pentax.org.pl/wiki/index.php/K_50/1.4
http://pentax.org.pl/wiki/index.php/M_50/1.4

no właśnie nie mam tej części do wkręcania filtra :-/ szukam innych znaków szczególnych :mrgreen:

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Pewnie da się poznać po przyjemniejszej pracy pierścienia ostrości :-) Mam 28mm/3.5 w wersji K i dwie 28mm/2.8 w wersji M, miałem też dwie M-ki 50mm/1.7 i mam 55mm/1.8, w tym wypadku również wersja K o wiele przyjemniej pracuje. Oczywiście 85mm/1.8 też działa w taki maślany sposób w przeciwieństwie do lekkiego, ale tańszego SMC-M 85mm/2, stąd wnioskuję (może zbyt pochopnie), że wszystkie obiektywy w wersji K jednak są lepiej wykonane (a może po prostu mam lepiej zachowane egzemplarze w wersjach K?).
A tak żeby było prościej, to patrząc na zdjęcia u Bojidara, to 50mm/1.4 w wersji K ma skalę ostrości kończącą się na 10m (później jest już nieskończoność), a SMC-M 50mm/1.4 na 15m. Dodatkowo choćby pierścienie przysłon inaczej wyglądają, numery przysłon w M-ce są przy samej krawędzi pierścienia przysłon.
Jest więcej takich różnic, ale nie mam tych obiektywów, więc wnioskuję jedynie na podstawie tych dwóch zdjęć:
http://kmp.bdimitrov.de/l...al/K50f1.4.html
http://kmp.bdimitrov.de/l...al/M50f1.4.html

już wiem - M ma węższy pierścień i brak "ząbków" w pobliżu, no i ta skala 10/15 itd... wynika z tego że mam M :) co to kultury pracy - złego słowa nie powiem ;-)

Skocz do: