zy  Dołączył: 29 Lis 2006
gucio-59 napisał/a:
Za 4 godzin się dowiesz za ile poszedł...

szczegolnie, ze dzieki Twojemu postowi juz cale forum wie ;-)

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Miałem K 55 1.8 - jest to fajny obiektyw - warty ceny 180~200zł. Według mnie kompromis między M50 1.4 a M50 1.7. Na pełnej dziurze nieco mniej ostry od 50 1.7 ale ostrzejszy od 50 1.4 (po przymknięciu to jest wszystko prawie jeden pies ;-) ). Za to bokeh ma nie tak nerwowy jak 50 1.7, a bardziej budyniowy jak w 50 1.4. Używałem wszystkich trzech na analogu. Po podpięciu do korpusu cyfrowego może się bardziej uwidaczniać różnica ogniskowej ale do celów portretowych jest to raczej na plus dla 55mm, która uzyskuje kąt widzenia bardziej zbliżony do 85mm w analogu.

Anem  Dołączył: 21 Lis 2010
gucio-59 napisał/a:
Anem, Za 4 godzin się dowiesz za ile poszedł... Wyczekują do końca...

No właśnie nie jestem przekonany, bo to szkło wydaje mi się już raz było wystawione i nie poszło, no ale zobaczymy... na razie się wstrzymam :)

zy napisał/a:
szczegolnie, ze dzieki Twojemu postowi juz cale forum wie

Liczyłem się z takim niebezpieczeństwem ;-)

piotrecius napisał/a:
Miałem K 55 1.8 - jest to fajny obiektyw - warty ceny 180~200zł. Według mnie kompromis między M50 1.4 a M50 1.7. Na pełnej dziurze nieco mniej ostry od 50 1.7 ale ostrzejszy od 50 1.4 (po przymknięciu to jest wszystko prawie jeden pies ).

Czyli jak się ma M-kę 1,7 to nie ma wielkiej różnicy z tego wynika :)

O już się znalazł pierwszy licytant :)

A tak z innej beczki i trochę OT czy ktoś gdzieś na forum, albo w innym miejscu chwalił się wrażeniami z używania auto chinona 50 1,9?

Anem napisał/a:
Czyli jak się ma M-kę 1,7 to nie ma wielkiej różnicy z tego wynika :)

Optycznie różnica jest głównie w bokehu - dla niektórych to jest dość istotne. A w kwestiach używania - 55 jest większa gabarytowo (nawet od 50 1.4) - ale nadal mieści się do dedykowanego futerału ME-Super. Ma też gwint na filtry o średnicy 52mm (można mieć np jeden polarek na kita i 55 bez żadnych redukcji).

piotrecius napisał/a:
mieści się do dedykowanego futerału ME-Super

Poważnie :shock: jest 7 mm dłuższy i szerszy na końcu od M-ki 28 3,5, która mi ledwo wchodzi do takiego futerału...

Poważnie - na pewno się mieścił - nie pamiętam tylko czy wchodził również z nakręconym filtrem polaryzacyjnym :-P (Marumi slim)
Futerał mam taki:

piotrecius napisał/a:
Futerał mam taki:

Ja mam podobny ale szary (nie skórzany), ale chwilowo nie mogę zaprezentować, bo pojechał z puszką do serwisu... ale myślę, ze gabarytowo to chyba to samo :)

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
Anem napisał/a:
to miał być spontaniczny zakup taniego szkła do drugiego analoga, bo mam już M-kę 50 1.7
to po co dublować ogniskowe? ja mając jasną 50 szukał bym raczej czegoś z zakresu 28-35mm bo zakres 80-200 widzę masz obstawiony

pyciar napisał/a:
to po co dublować ogniskowe? ja mając jasną 50 szukał bym raczej czegoś z zakresu 28-35mm

Mam M-kę 28mm 3.5 ale niedopisaną do podpisu... a z tym dublowaniem, to chyba mnie dopadł syndrom kupowania ciągle nowych obiektywów... :roll:

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
to zbieraj na naleśniki ;-) :-P

Anem napisał/a:
to chyba mnie dopadł syndrom kupowania ciągle nowych obiektywów...

zdarza sie ;-) ma to tez swoje dobre strony

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
zy napisał/a:
ma to tez swoje dobre strony

LBA? Jakie?

jorge.martinez, ma sie duzo fajnych obiektywow ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
jorge.martinez napisał/a:
zy napisał/a:

LBA? Jakie?

uważasz może, że ebelbeb nie jest szczęśliwy :?:
8-)

zy napisał/a:

szkoda tylko że tak trudno się powstrzymać jak coś fajnego jest do kupienia, a budżet domowy podpowiada żeby go już bardziej nie nadwyrężać ;-) no i jak żonie wytłumaczyć po co n-ty obiektyw ;-)

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Cytat
no i jak żonie wytłumaczyć po co n-ty obiektyw ;-)
A kto powiedział, że fotografia to takie mało wymagające hobby?

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
A do tego jak wytłumaczyć, że prawie jedna trzecia z nich ma napisane 50mm...
A niech to! Przed chwilą kupiłem kolejny :mrgreen: Też 50 mm...

Skocz do: