dorota  Dołączyła: 11 Wrz 2010
nemo napisał/a:
Fotoedukacja w Katowicach, dwu letnia z egzaminem państwowym na koniec czyli to samo, kosztuje 800zł za semestr.

Ha ha ha ... i właśnie w tym momencie zaczynam się oswajać z perspektywą częstych podróży do Katowic ;-)

A znajomi zadowoleni ze szkoły ?

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Sam kończę właśnie tą szkołę. Opinie są różne, zależy czego się spodziewasz. Idealnie nie jest, egzaminów nie ma więc poziom jest przypadkowy, uzależniony od tego kto trafi do twojej grupy. Ja dużo się nauczyłem obróbki i obsługi światła w studiu. Na pewno sam bym się tego łatwo nie nauczył.
Są fajni wykładowcy z którymi zawsze możesz porozmawiać i wyciągnąć od nich to czego zabrakło na zajęciach w grupie.
Tak jak każda szkoła wieczorowa, daje tylko wskazówki do tego, czego masz się uczyć samemu.

dorota  Dołączyła: 11 Wrz 2010
nemo, dzięki za informacje. Jak nie znajdę nic podobnego cenowo w Krakowie to mocno się zastanowię nad tą szkołą.

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
nemo, a co to za szkoła foto ? ja u siebie gdzie obecnie mieszkam znalazłem jakaś gdzie chcą 3100 rok. a poziom raczej słaby. Myślę nad warszawską szkołą foto WSF, zaocznie od 5600 do 6400 za rok. 2 lata nauki + 3 jeżeli robi sie dyplom.

Hmmmmm, no porostu technikum. Przynajmniej tak by się to kiedyś nazywało.
Jest program wymagany do egzaminu na fototechnika.
Przez dwa lata uczysz się podstaw w ciemni, podstaw fotografii czyli tak naprawdę, trochę chemii, fizyki i co nieco o budowie sprzętu. Trochę historii fotografii, coś o kompozycji ale przede wszystkim zajęcia w fotoszopie, studiu i plenery z fotoreporterami.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
To ja równiez pozwolę sobie na ocenę tej szkoły.
Byłem tam 2 semestry, pod koniec drugiego semestru zrezygnowałem.
Szkoła oferuje 2 tryby kształcenia: 2 semestry lub 4 semestry (ten drugi tryb kończy się uzyskaniem dyplomu technika). Jest to policealka.

Poziom mniej więcej taki, że często nauczyciele pytali mnie o rozwiązanie problemu na zajęciach.
Na pracowni Photoshopa miałem szóstkę, pomimo tego że poznawałem niemal wszystko na bieżąco (ale też dlatego że to był czas kiedy intensywnie siedziałem na Szopie w pracy).
Podobno teraz jest nowy nauczyciel Szopa, jakiś wymiatacz.

Naprawdę nie chciałbym zbytnio oczerniać szkoły, no ale tak wlasnie jest. Kolejny przyklad.
Moja wiedza o fotografii studyjnej sprowadzała się do tego, że kiedyś Fafniak na spotkaniu na Pustyni Błędowskiej poprowadził bardzo krótkie warsztaty studyjne.
Kilka lat później byłem na dwudniowym kursie 'studio w pigułce' zorganizowanym na forum nikon.org.pl (obecnie nikoniarze.pl). Kurs prowadził Jacek Ziółkowski, człowiek o ogromnej wiedzy teoretycznej i doświadczeniu praktycznym. Zresztą, pewnie Michu potwierdzi, zna osobiście ;-)
Nie pamiętam ile płaciłem za ten kurs, coś pomiędzy 200 a 400 zł.

Z tego drugiego kursu dowiedziałem się więcej o pracy w studio, aniżeli z dwóch semestrów nauki w Fotoedukacji.
Powstaje więc pytanie: czy warto płacić za 1 semestr 800zł, skoro można załapać się gdzieś na porządny kurs za połowę tego i poświęcić weekendy na porządne zaoczne studia a nie jakąś policealkę?
Tutaj kazdy moze wybrac sam jak jest mu wygodnie.
Na pewno Fotoedukacja ma to do siebie, że poznaje się świetnych ludzi.
Moim zdaniem jednak, jeśli na forum zebrałaby się konkretna grupa ludzi, zdecydowana na to zeby zapłacić Fafniakowi za warsztaty studyjne, byłoby to o wiele lepszym wyjściem niż szukanie gdzieś 'po kątach'.

Słyszałem również, że dużo więcej wiedzy można wynieść z krótkich kursów i warsztatów prowadzonych przez Fotoedukację co jakiś czas, aniżeli z normalnego trybu szkoły policealnej.

Jestem zawiedziony poziomem, niestety miałem również dużo większe oczekiwania na "Podstawach kompozycji krajobrazu", ponieważ słyszałem że w poprzednich latach był to naprawdę ciężki przedmiot.
U nas polegało to na tym że pani prowadząca zajęcia puszczała nam filmy o fotografach...a potem mówiła "zróbcie coś na ten schemat jak dzisiejszy bohater".
Helmut Newton, Lebovitz, Tomaszewski...
i tak przebiegały całe zajecia :roll:

nemo napisał/a:
plenery z fotoreporterami.

oj Łukasz Łukasz :-D Niezła reklama :-D
Jeden fotoreporter z prawdziwego zdarzenia ;-)
Poza tym, Tomek ma tak mocno wyjechane na tą szkołę jak każdy inny wykładowca oprócz trójki właścicieli/dyrektorów.
Z całym szacunkiem dla nich, ale nie wierzę że Arek Ławrywianiec albo Przemek Jendroska to ludzie którzy potrafią przekazać wiedzę.
Są dobrymi strzelcami i na tym się kończy.

nemo napisał/a:
Przez dwa lata uczysz się podstaw w ciemni

na jednym wieczorze u znajomego dowiedziałem się więcej o pracy w ciemni niż tam przez dwa semestry.
No ale podejście Pana Szymańskiego, który bardzo rzadko lub po prostu wcale nie uczestniczy na zajęciach, skutecznie odstrasza od ciemni.
"Macie i róbcie". :roll:

Natomiast jeśli ktoś naprawdę nie miał nigdy z tym styczności, to naprawdę nie jest tak że całkowicie tą szkołę odradzam.
Na pewno jeśli zaczynasz swoją przygodę z fotografią, to wybór tej szkoły może okazać się strzałem w dziesiątkę.

Jako podsumowanie, filmik z prezentacji szkoły :mrgreen:

http://www.fotoedukacja.e...szkoly,535.html

Cytat
kupiłam lustrzankę i nie potrafiłam jej obsługiwać

A zamiast płacić szkole, wystarczyło przeczytać instrukcję obsługi....

;-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
perl napisał/a:
konkretna grupa ludzi, zdecydowana na to zeby zapłacić Fafniakowi za warsztaty studyjne
Faf, kuj żeliwo póki się nie kruszy. (Czy jakoś tak ;-) )

Oj Przemek Przemek, Ty wieczny malkontencie :-D

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
Pentagram napisał/a:
kuj żeliwo póki się nie kruszy. (Czy jakoś tak )

Wieź żeliwo, poki dobra cena w skupie :-P

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
perl, filmik bajerancki ;-) .

Co do warsztatów ja byłbym bardzo za zwłaszcza w odniesieniu do portretu w studiu oraz techniki oświetleniowej. Pozostaje kwestia kto to poprowadzi, perl można podpytać Fafniaka , lub kogoś innego, jednakże synergia grupy mogła by podnieść wiedzę i umiejętności wszystkich obecnych. Takie warsztatowe PPD ? ;-) .

nemo napisał/a:
Oj Przemek Przemek, Ty wieczny malkontencie :-D
no i co ja na to poradze :-)

Obiecuje, że od tego roku będę więcej palił. :mrgreen:

perl napisał/a:
dobra, możemy palić razem :evilsmile:

A tak wracając do tematu. Czy ktokolwiek słyszał o jakiejkolwiek uczelni wyższej (podkreślam wyższej!!!) na terenie naszego pięknego kraju kształcącej fotografów. Oczywiście pomijając ASP w Poznaniu i filmówkę w Łodzi bo to oczywistości :->

M.W  Dołączył: 20 Sie 2008
Cytat
A tak wracając do tematu. Czy ktokolwiek słyszał o jakiejkolwiek uczelni wyższej (podkreślam wyższej!!!) na terenie naszego pięknego kraju kształcącej fotografów. Oczywiście pomijając ASP w Poznaniu i filmówkę w Łodzi bo to oczywistości

Akademia Sztuk Pięknych w Gdańsku REALIZACJA OBRAZU FILMOWEGO, TELEWIZYJNEGO I FOTOGRAFIA (3.5 letnie)
Ale to już przeszłość.
http://jureckifoto.blogsp...ansku-luty.html

Cytat
FOTOGRAFIA I MULTIMEDIA: niestacjonarne studia I stopnia: - zaoczne
3 letnie
Kierownik: prof. Wiesław Gołuch

Studia Fotografia i Multimedia kładą główny nacisk na wykształcenie absolwenta świadomego roli fotografii i współczesnych mediów elektronicznych, przystosowanego do funkcjonowania w obszarze działań związanych z użytkowym wykorzystaniem obrazu fotograficznego i jego przełożeniem multimedialnym. Absolwent uzyskuje: umiejętność kreowania obrazu fotograficznego, umiejętność stosowania obrazu fotograficznego, umiejętność tworzenia i zapisu obrazu ruchomego, umiejętność montażu i przekształceń obrazu ruchomego, umiejętność transpozycji i wykorzystania obrazu fotograficznego w produktach edytorskich (wydawniczych) i multimedialnych (CD-R interaktywne). Absolwent otrzymuje wiedzę humanistyczną i artystyczną odpowiednią dla studiów wyższych. Absolwent otrzymuje tytuł licencjata na kierunku grafika w specjalizacji multimedia i fotografia. Powyższe umiejętności pozwalają absolwentowi wykonywać samodzielnie zawód fotografika i grafika użytkowego jak również podejmować pracę w wydawnictwach, agencjach fotograficznych i agencjach reklamowych.

Studia trwają 3 lata (6 semestrów). Student po zaliczeniu 6 semestrów i obronie pracy dyplomowej otrzymuje tytuł zawodowy: licencjat w zakresie fotografii i multimediów. Studia realizowane są w systemie zaocznym - zajęcia w dniach weekendowych (piątek godz. popołudniowe, sobota, niedziela - w cyklu dwutygodniowym) w/g siatki godzin i planu organizacji zajęć.
Egzamin dyplomowy składa się z części praktycznej w formie prezentacji prac, których zakres określony został w temacie dyplomowym oraz z części teoretycznej w formie pisemnej. Warunkiem dopuszczenia do egzaminu dyplomowego jest uzyskanie absolutorium po zaliczeniu wszystkich obowiązujących przedmiotów.

L
I rok - wpłata jednorazowa, roczna: 5700 zł
II rok - wpłata semestralna: 2800 zł, wpłata jednorazowa, roczna: 5400 zł
III rok - wpłata semestralna: 2700 zł, wpłata jednorazowa, roczna: 5200 zł

M
I rok: 2800 zł - opłata semestralna lub 5400 zł jednorazowa wpłata roczna.
II rok: 2800 zł - opłata semestralna lub 5400 zł jednorazowa wpłata roczna.
http://www.asp.wroc.pl/?m...uki+Medi%C3%B3w

http://foto.id.uw.edu.pl/
http://www.wssip.edu.pl/rekrutacja.php
http://www.writv.us.edu.p...studia-kierunki
http://www.ziolek.pl/szkoly/lodz.htm

Cytat
Oczywiście pomijając ASP w Poznaniu i filmówkę w Łodzi bo to oczywistości

To są chyba najlepsze uczelnie, z dobrym zapleczem, dobrą kadrą, tradycją (fotografia na Asp w Poznaniu zawitała w 1990 roku, na PWSFTViT w 1992 roku).

nemo napisał/a:
A tak wracając do tematu. Czy ktokolwiek słyszał o jakiejkolwiek uczelni wyższej (podkreślam wyższej!!!) na terenie naszego pięknego kraju kształcącej fotografów
A w Krakowie na ASP ? przecież Majka tam studiowała ;-)

wuzet napisał/a:
A w Krakowie na ASP ? przecież Majka tam studiowała
hehe, ja wiem, że rozmawiamy w wirtualnym świecie ale rozmawiajmy o realnym :lol:

nemo napisał/a:
perl napisał/a:
dobra, możemy palić razem :evilsmile:

ale ja palę chyba co innego.

perl napisał/a:
ale ja palę chyba co innego.
chyba myślimy o tym samym :->

M.W  Dołączył: 20 Sie 2008
Cytat
Zarty zartami ... ale teraz na serio
W Krakowie

Fotografia na Asp w Krakowie to tylko dodatek do grafiki.

gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
I jak, ktoś z Was studiuje fotografię na wyższej uczelni?
Jak wrażenia? Czy studiowanie dało Wam kopa w górę czy odwrotnie - podcięło skrzydła? Jestem ciekaw opinii.

Skocz do: