kooliz  Dołączył: 31 Maj 2008
ME Super - klejenie okleiny
Witam wszystkich forumowiczów.
Niestety w trakcie reanimacji puszeczki byłem zmuszony odkleić skórzaną okleinę po bokach mocowania obiektywu.
Po wszystkim próbowałem ją ponownie nakleić z pomocą starej warstwy kleju - pomimo że zaleca się nałożenie nowej. I wszystko byłoby fajnie z tym, że niestety lekko odstaje na rogach i tuż przy tylnych drzwiczkach.

Wracając do setna, chciałem zapytać co to za rodzaj kleju tam zastosowali? Może ktoś już go wymieniał?

Fajnie by było by również tak ładnie dało się odkleić tę okleinę w przyszłości, w razie dalszych problemów ze sprzętem.

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
Ja użyłem do p30 butaprenu. Elastyczne mocowanie, więc jeżeli mocniej pociągniesz to powinno puścić.

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Odnawiam wątek, gdzie można dostać ogólnie okleiny takie ? samoprzylepne ? np. jak na kalendarze, znalazłem w internecie jedną stronę, lecz bez odzewu, ogólnie mam pomysł, żeby remontować stare puszki i szkła, odnawiać okleiny i malowania, mam już pewny zarys tego, pozostałą kwestią jest to jak wypełniać literki grawerowane na puszkach lub szkłach ? czy kalkomanie można drukować na zwykłej drukarce laserowej ? Może ktoś ma jakieś doświadczenia lub natknął się na jakieś informacje ? jedno szkło kiedyś pomalowałem, wyszło fajnie, ale trochę na partyzanta było to robione.

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
Okleina to można spróbować dociąć zwykłą dermę/skaj i przykleić albo na taśmę dwustronną, albo butaprenem, albo lepiej klejem polimerowym- działa jak butapren, ale mniej śmierdzi i nie rozpuszcza plastiku. To wszystko dostaniesz w marketach budowlanych. Kalkomanii nie polecam, bo słabo się trzymają, a do wypełniania rowków nie nadają się zupełnie. Tu raczej bym użył olejnej emalii modelarskiej, na przykład Humbrol. Rozcieńczasz to nieco terpentyną i napuszczasz w rowki przy użyciu małego pędzla retuszerskiego, najlepiej 00 (kupisz w empiku albo sklepie modelarskim). Jak farba rozleje się poza rowek, to lekko mokrą można usunąć gumką do ścierania.

barto125  Dołączył: 11 Lut 2010
A jak sprawa z malowaniem samego korpusu? :)

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
weiss77, kalkomanie jako napisy potem na to by szedł lakier, nie chodzi tu o wypełnianie rowków.

barto125, mam w planach stosowanie takich zabiegów ;]

barto125  Dołączył: 11 Lut 2010
Ja w sumie też, bo moj mesuper ma dość mocno już poobcieraną srebrną farbę i tak myślę, żeby zeszlifować i na czarno go dać.

Skocz do: