miromat  Dołączył: 21 Sty 2009
Dada napisał/a:
JackDeJack,no i właściwie to już tylko panienki na plaży zostają (jak się nie ruszają i po mordzie nie dostaniemy)

He He mi się udało nie dostać :lol:

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Koledzy bo zrobiła sie dyskusja o QC.
18-125 to szkiełko na spacerki, wakacje i dla tych co nie chcą ciągać za sobą torby szkieł.
Nie jest może zbyt jasne ale KIT też ma 5.6 na długim końcu - tyle że sigma ma tam 125mm a kit 55mm - niby nic a jednak.

Da się nim robić zdjęcia nie tylko na plaży - wiem bo miałem to szkło przez jakiś czas i fotki generuje bardzo przyjemne (jak się odepnę z pracy to może coś wrzucę).

olo21  Dołączył: 20 Cze 2009
JackDeJack napisał/a:
Da się nim robić zdjęcia nie tylko na plaży - wiem bo miałem to szkło przez jakiś czas i fotki generuje bardzo przyjemne (jak się odepnę z pracy to może coś wrzucę).

a zdjęcia są ostrzejsze w porównaniu z Kitem I?

KITem I zrobiłem kilkadziesiąt fotek i nigdy nie konfrontowałem go bezpośrednio z sigmą. Ale przesiadałem się kolejno na T28-80 3.5-5.6 > P28-105 3.2-4.5 > S18-125 3.5-5.6 > S24-135 2.8-4.5 i o ile pierwszy Tamron był porównywalny z KITem to kolejne szkło zawsze wypadało lepiej od poprzedniego ;-)

a kto mi wyjaśni czemu obiektyw ten z mocowaniem Nikon oraz Pentax kosztują tyle samo?
Skoro do pentaxa nie trzeba już dawać stabilizacji a do Nikon trzeba? Gdzie tu sens i argument kupowania aparatu z wbudowaną stabilizacją w korpus?
Uważam, że lepiej nie mieć stabilizacji w korpusie bo się "zestarzeje" na pewnym poziomie a nowe obiektywy będą mieć coraz to lepszą stabilizację i się zostanie w tyle:(
I jeszcze czy mógłby ktoś wrzucić fotkę w oryginale?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
olo21 napisał/a:
Gdzie tu sens i argument kupowania aparatu z wbudowaną stabilizacją w korpus?
Kupisz do Nikona jasną pięćdziesiątkę ze stabilizacją? Albo ultraszeroki zoom?
olo21 napisał/a:
Uważam, że lepiej nie mieć stabilizacji w korpusie bo się "zestarzeje" na pewnym poziomie
O.

[ Dodano: 2009-08-13, 15:08 ]
olo21 napisał/a:
i się zostanie w tyle:(
To straszne jest po prostu.

Jarek Dabrowski, :-B :mrgreen:

Jarek Dabrowski napisał/a:
Kupisz do Nikona jasną pięćdziesiątkę ze stabilizacją? Albo ultraszeroki zoom?

mowa jest o konkretnej sigmie.

Jarek Dabrowski napisał/a:
olo21 napisał/a:
i się zostanie w tyle:(
To straszne jest po prostu.

nie widzę w tym nic śmiesznego a chciałbym

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Cytat
mowa jest o konkretnej sigmie.

no własnie

a stabilizacja w matrycy działa dla dowolnego szkła
nawet dla słoika po marmoladzie, jeżeli określisz prawidłowo jego ogniskową
nie czujesz różnicy :?:

olo21 napisał/a:
nie widzę w tym nic śmiesznego a chciałbym

szkoda
więcej radości w życiu się przydaje

olo21, nie obrażaj się ale jak czytam takie teksty to zaczynam myśleć czy przypadkiem nie kupiłeś aparatu z niewłaściwym logo na obudowie. :-/

opiszon napisał/a:
a stabilizacja w matrycy działa dla dowolnego szkła
nawet dla słoika po marmoladzie, jeżeli określisz prawidłowo jego ogniskową
nie czujesz różnicy

owszem, ale za 2 lata my będziemy mieć tą samą stabilizację, która pewnie wtedy będzie jednąz gorszych.
opiszon napisał/a:
no własnie

??

olo21 napisał/a:
owszem, ale za 2 lata my będziemy mieć tą samą stabilizację, która pewnie wtedy będzie jednąz gorszych.
z tego co piszesz znaczy że masz jakieś informacje o spodziewanym pojawieniu się jakichś nowych wersji szkieł na gwint M42 z wbudowaną stablizacją :shock:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
olo21, teraz zadaj sobie pytanie - co będziesz zmieniał częściej - szkła czy korpusy
bo jeżeli szkła, to faktycznie Pentax to zły wybór

a jeżeli szkła bedziesz po prostu dokupywał, a raz na jakiś czas zmieniał korpus, to w coraz nowszym korpusie, będziesz miał tak samo coraz lepszą stabilizację, tak samo jak coraz lepsza stabilizacja wg ciebie będzie montowana w nowych modelach szkieł

co nie zmienia faktu, że do milionów istniejących na rynku egzemplarzy obiektywów nikt stabilizacji nie dołoży - do tego trzeba mieć korpus ze stabilizacją matrycy

dominicus  Dołączył: 01 Paź 2008
To co z tym obiektywem? Warto go kupić czy nie. No i jak się sprawuje napęd HSM?

ozar  Dołączył: 10 Cze 2010
mam ten obiektyw od pół roku i jest ... nieprzewidywalny. W zakresie do ok 60 mm jest ok na przesłonie od 5.6 do 8, natomiast na przesłonie 5.6 i przy większych ogniskowych zdjęcia potrafią być lekko "rozmydlone", ale nie ma reguły, lepiej używać przesłony 7.1 lub 8. napęd HSM jest bardzo cichy i w dobrych warunkach oświetleniowych pewnie łapie ostrość.

czy warto go kupić? a bo ja wiem - niby ma swoje wady ale tez i zalety: cichy i szybki silnik, uniwersalny zakres ogniskowych, kompaktowe wymiary i waga. Myślę że w tej cenie to dobry obiektyw :-|

gezaj  Dołączył: 11 Mar 2008
dominicus napisał/a:
To co z tym obiektywem? Warto go kupić czy nie. No i jak się sprawuje napęd HSM?
wiem, że post jest sprzed roku ale skoro ktoś go odświerzył.
Mam ten obiektyw od około roku i ja jestem bardzo zadowolony. świetne materiały i jakość wykonania, ostry w całym zakresie, czasem widoczne winietowanie ale tragedii nie ma, cichy, szybki i celny HSM. Od kiedy go mam jest to mój podstawowy zoom.

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
Dziś przetestowałem nowy nabytek, czyli S18-125 i muszę przyznać, że jestem bardzo miło zaskoczony tym szkłem, jest znacznie lepszy od "kitów", z którymi miałem do czynienia, nawet na 125mm daje radę. Kupiłem to na wycieczki, spływy kajakowe itp, czyli tam, gdzie przepinanie obiektywów nie wchodzi w grę a i w miarę niska masa też jest ważna. Obiektyw zostaje ze mną, gorąco polecam też innym zastanawiającym się nad jakimś niezłym spacerzoomem. Co ciekawe, w jednym ze sklepów internetowych dostałem informację, że ten obiektyw nie będzie już robiony w wersji do Pentaxa, ciekawe dlaczego...

Linki do kilku fotek ponizej:

- 125mm f8:

- 35mm f8:

- 18mm f8:

Jakby ktoś chciał zdjęcia full-size to zapraszam na priv, podeślę w mailu.

gezaj  Dołączył: 11 Mar 2008
dżizes, napisałem
Cytat
odświerzył
:oops:
żżżżż
chyba musiałem być pod wpływem :-B :-B :-B :-B

Skocz do: