jurand  Dołączył: 06 Cze 2010
Jakiś czas temu zakupiłem kilka sztuk lampek Nixie (LC-516, czyli takich, które świecą górą a nie bokiem). Skompletowałem także większość pozostałych komponentów (procek, multipleksery i taka tam drobnica). Najbardziej jednak mi brakuje czasu, żeby na spokojnie, z przyjemnością zabrać się za konstrukcję... :-/ Jak jeszcze miałem dość zapału to na szybko skleciłem tylko blok zasilacza, żeby można było choć przetestować lampki. ;-)
W planie jest czterocyfrowa wersja (GG.MM) z kropką migającą jako sekundnik.
Hmmm....
Może jednak się za to w miarę szybko zabiorę..........

peterK  Dołączył: 03 Sty 2009
jurand79, to zrób komiks "DIY" dla zainteresowanych ;-)

peterK napisał/a:
jurand79, to zrób komiks "DIY" dla zainteresowanych ;-)

Oj co to to nie! :-P
Będę samolubem i w końcu SOBIE zrobię :mrgreen:
No ale jak już zrobię, to pokażę jak wygląda.

[ Dodano: 2011-03-30, 21:22 ]
Po kawałku, po malutku....
A teraz po forfiterowemu: "Widzisz jak je?" :-D czyli laminat w kąpieli...

No i druga płyteczka gotowa. A lampki mam takie:

Teraz czekam na przesyłkę z wiertareczką i w weekend składamy do kupy. Coś tam jeszcze będzie brakowało, ale wyjdzie w praniu. Muszę jeszcze zwalczyć problem z programatorkiem do procka. Jak już skończę to oczywiście odbędzie się sesja foto! :mrgreen:

[ Dodano: 2011-04-03, 01:21 ]
...stan na dziś:

Widać, że oddycha - świeci się neonóweczka po środku. Cyfry jeszcze martwe, bo brakuje mi tranzystorków wysokonapięciowych (kwarca zresztą także). Procek wkrótce się zaprogramuje i będzie działać! :mrgreen:

tref napisał/a:
Odświeżam.

Dzięki tref :-B

Zegarek śmiga - jak na razie bez obudowy, ale i na to przyjdzie czas... Planuję ubrać go w drewnianą, wiszącą skrzynkę, w kolorze czarnym z efektem lakieru fortepianowego (na wysoki połysk). Będzie wisieć w sypialni, na czerwonej ścianie! :-D

A banieczki świecą tak:

Jeśli ktoś nie boi się lutownicy to polecam TEN LINK - bazowałem dokładnie na tym projekcie i udało się uruchomić bez żadnego problemu. Jedyny mankament to jakiś błąd we wsadzie do procka (nie migają kropki w lampkach, które można by przerzucić na środkową neonówkę) - nie rozkminiałem tego jednak...
Kolejny będę robić już troszkę inaczej, na płytkach własnego projektu, chyba na innym procku. Chodzi mi po głowie jeszcze bezprzewodowy odczyt temperatury z czujnika wyrzuconego za okno i wyświetlanie jej przez 2 sekundy co ćwierć minuty... ;-)

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
Odkopuję, aby powiedzieć: Nixie jak nixie, ale to dopiero czad! LINK

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Wow, faktycznie wygląda wyjątkowo.

Skocz do: