matthew  Dołączył: 04 Mar 2007
dłuższe manualne tele (nadające się do makro)
Witam!
Jam tu nowy, to najsampierw -> Honor! :)
Wakacje tuż, tuż, a więc i potrzeby nowe. Jakoż, że mam niestety wykształcenie poniekąd biologiczne to interesuje się fotografią makro, niestety KIT z k100 się do tego za bardzo nie nadaje. Budżet niestety mam niezrównoważony, przez co wystepuje dość spory deficyt finansowy :/
Do rzeczy- szukam dłuższego tele (70-300, czy coś koło), taniego(~150 zł), koniecznie na bagnet K (przejściówki na M42 mnie już irytują), osiągalnego (!), najlepiej ostrego, niekoniecznie jasnego (focić będę w jasnym, dziennym świetle). Szukałem jakiś postów, ale za dużo tu tego :P Wybaczcie więc jak już coś podobnego było.
Pozdro!

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Hej,

tak to tylko w Erze. Od dłuższego czasu szukam makro o podobnych parametrach. Zgadzam się dodatkowo na m42. I lipa.

Może ktoś jeszcze podpowie czego szukać...

Tomek

daro  Dołączył: 19 Kwi 2006
matthew napisał/a:
Jakoż, że mam niestety wykształcenie poniekąd biologiczne to interesuje się fotografią makro, niestety KIT z k100 się do tego za bardzo nie nadaje.

za niewielkie pieniądze to tylko bym radził pierścienie pośrednie + jakaś stałka ...
Bawiłem się ostatnio takim zestawem i całkiem dobre efekty miałem....ale czy się w 150PLN zmieścisz to wątpię....same pierścienie tę kwotę wyczerpią....

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
http://www.allegro.pl/ite...m_pentax_k.html

mi to coś przypomina... jeśli idzie o macro, to chyba nic lepszego nie trafisz\za te pieniądze ;)

o to,to...do tego pierścienie i fotki makro gotowe....
później wrzucę co można takim zestawem ustrzlić....

paoollo  Dołączył: 17 Wrz 2006
i dyfuzor na lampę, bo dziurkę trzeba by przymknąć ;)

no dobra, ale słyszałem że z pierścieniami uzyskuje się GO wielkości łebka od szpilki... A na krawędziach ostrość prawie nie istnieje. Może coś na ebay? (mam możliwość sciągnąc ze stanów). Podbijmy troche budzet jak trzeba :P
ps. daro - miałem okazję pobawic się tą sigmą 105mm/2.8 co masz w stopce, baaardzo przyjemne szkiełko, ale swoje już kosztuje :/

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
matthew napisał/a:
słyszałem że z pierścieniami uzyskuje się GO wielkości łebka od szpilki... A na krawędziach ostrość prawie nie istnieje.

przesadzasz. Zalezy jaka przeslone ustawisz, ale tak czy siak GO nie bedzie oszalamiajaco duze. Takie sa po prostu zalety i wady macro. Nawet super drogi obiektyw macro da ci mala GO.
Co do strosci na krawedziach to raczej te ciemniejsze stalki f/1,7-2 beda w tym przypadku lepsze od f/1,2-1,4

[ Dodano: 2007-05-22, 07:02 ]
w tym dziale nyl z miesiac temu watek o Cosinie 100/3,5 macro. poszukaj. Jest niedroga a daje skale 1:2, a z dodatkowa soczewka skale 1:1. To chyba wystarczy.

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
espresso napisał/a:
bardzo przyzwoite szkło, jeden z kolegów (uprawia macro) który przesiadł się z 100/3,5 na nowego tamrona 90/2,8 stwierdził nawet ze nie widzi specjalnej róznicy

w fotkach moze i roznicy nie ma, choc byc powinna, poniewaz Cosina potrzebuje dodatkowej soczewki aby uzyskac skale 1:1, ale to tym bardziej dobrze swiadczy o Cosinie. Procz tego Tamron jednak deczko jasniejszy i troszke bardziej uniwersalny. Zato drozszy. Cos za cos. Ale dla amatora Cosina w zupelnosci wystarczy.

no ta Cosina mnie zaciekawiła, nie ukrywam :) Teraz w gwoli wyjaśnienia - występuje ona też pod "markami" Vivitar, Phoenix i Soligor? różnią się czymś one? Coś tam wyczytałem że jest również w wersji AF, mnie interesuje tańsze - manualne :P Dobra, a teraz gdzie można takie wyrwać i na oko ile jest warte?
Acha - dodatkowa soczewka do tego obiektywu jest w zestawie?

matthew napisał/a:
no dobra, ale słyszałem że z pierścieniami uzyskuje się GO wielkości łebka od szpilki

To stwierdzenie to lekka przesada - aż tak źle to nie jest...
Bawiłem się ostatnio zestawem M50/1.4 + pierścienie pośrednie 65mm) i całkiem całkiem to wychodziło.
tu masz examplum:
tylko M50/1.4

M50/1.4 i pierścienie:

a to crop z tego ostatniego:

ja uważam, że to całkiem dobre rezultaty...oczywiscie 50 trzeba było przymknąć do f16 i dołozyć błysk lampą z dyfuzorkiem....

tak po zastanowieniu najbardziej pasuje mi Cosina 100mm, tylko jakoś srednio mi podchodzą stałki (nie zawsze jest możliwość przyblizenia/oddalenia sie od obiektu, a kadrowanie pozniej na kompie srednio mi sie usmiecha).
Ale mimo to do macro za ta cene nic lepszego nie znajde :D
Tylko powiedzcie mi prosze gdzie ustrzele ten obiektywik? I dużo bardziej wole tansza wersje MF (!), nie potrzebny mi AF, który i tak w tym obiektywie podobno działa skrajnie tragicznie. Ile na oko jest taki MF wart na rynku wtórnym, żebym tam nie przepłacil :P

Skocz do: