timor  Dołączył: 16 Kwi 2010
Które kasety lepsze ?
Panowie, z Waszego doświadczenia, które kasety wielokrotnego użytku są lepsze; plastik czy metal ?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Bardziej istotny jest raczej producent, niż materiał. Używam i takie i takie. Ważne, żeby aksamit na uszczelnieniu był dobrej jakości i dobrze przyklejony (bez krawędzi mogących porysować film), oraz dobrze się zamykała.

Ja tutaj nie mam zbyt dużego wyboru, jeśli chodzi o producenta, ale, jakich byś sugerował ?

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Witam
Moje plastikowe Kaiser zaświetlały filmy i to na tyle perfidnie, że dopiero po kilku rolkach zorientowałem się o co chodzi. Co ciekawe z 5-ciu 2 były raczej ok, ale nie chciało mi się ich testować. Metalowe za to podobno potrafią rysować, ale tego nie sprawdzałem. Najlepsze są te jednorazowe, doklejam końcówki i git. Poprosiłem i w labie dali mi ich całą reklamówkę, tylko się pytali do czego to.
Pozdrawiam
Piotr

Jednorazowe masz na myśli kupowane razem z filmem ?

Z rozbieralnych najlepsze wg mnie są stare, fotonowskie (metalowe, malowane na żółto), potem stare Agfy (mam i używam jeszcze od Isopna FF, czyli z lat 60-ych :mrgreen: ). Doskonałe są też rosyjskie metalowe, które były sprzedawane razem z niektórymi aparatami ( nie te otwierane wewnątrz od Zorek i Kijewów). Nie używam żadnych Kaiserów i wspólczesnych. Doklejanie jest tylko wtedy dobre, jeśli z kasetki wystaje odpowiednio dużo starego filmu. Szybciej idzie mi otwarcie kasetki i złapanie filmu do szpuli przyklejoną odpowiednio na stałe do niej taśmą. Także nawijanie na szpulę jest szybsze, niż do kasetki (nie używam nawijarki) i nie grozi porysowaniem filmu przy wwijaniu go do kasetki.

Witam
Dokładnie, idziesz do labu pytasz się czy nie mają zbędnych, jak jakaś pani za kontuarem to ładnie się uśmiechasz no i masz :) Do tego taśma malarska, no i po problemie. Jeżeli kasetki chcesz używać powtórnie to warto podklejać film do końcówki dwustronnie. Acha i polecam mimo wszystko przy ładowaniu filmu do szpulki zaokrąglanie filmu na końcu, łatwiej się wyciągarką wtedy wyjmuje.

No i ostatnia sprawa, bez względu na kasetki, film potrafi się przy ładowaniu czasami delikatnie porysować, taki urok tej zabawy.

Pozdrawiam
Piotr

No tak. Dzięki. To są wszystko cenne uwagi, niestety nie do zastosowania dla mnie. Mam z przeszlości dobre doświadczenia z fotonowskimi (z lat 80-tych) kasetami rozbieralnymi. Niestety, tu gdzie żyję nie ma takich kaset. Otwieranie fabrycznej kasty równa się jej destrukcji. Jedynie dostępne są kasety wielokrotnego użytku w dwóch formach : metal i plastik. Kosztują to samo, ale zdania co do jakości są podzielone. Więcej dobrych opinii ma plastik, jako że te kasety są mniej podatne na przecieki światła i drapanie filmu, ale w mojej opinii są paskudne do załadowania filmu, proces, który może spowodować uszkodzenie aksamitu. Tak że szukam opinii, które by mi pozwoliły zdecydować się w w którąś stronę przy zakupie.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
timor napisał/a:
Otwieranie fabrycznej kasty równa się jej destrukcji.
Nie otwierasz! W labie zostawiają uciętą końcówkę na wierzchu - do tego doklejasz film i zwijasz przez aksamitną dziurkę.

No, to jest jakiś sposób. Wypróbuję.
Ok. Dzięki.

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
timor napisał/a:
No, to jest jakiś sposób. Wypróbuję.
Ok. Dzięki.

I dziala. Uzywalem wielorazowek Barfen ale raz ze 'futro' sie zuzywa, kasetke latwo przypadkowo otworzyc i po filmie. A labowe uzywam raz i wywalam. No i sa za darmo.

Choc to fakt, nie wiem czemu ale film sie czasem delikatnie rysuje. Ladowarka?

radekone napisał/a:
Choc to fakt, nie wiem czemu ale film sie czasem delikatnie rysuje. Ladowarka?

Witam
Raczej nie, mi się w tych plastikowych film raczej nie rysował, za to w metalowych już jakby więcej. Myślę, że to przez metal.
Pozdrawiam
Piotr

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
mam sporo rozbieralnych kaset od filmów ORWO - takich plastikowych z zatrzaskiem na wieczku. Jak ktoś chce to mogę sprezentować, koszt przesyłki wyrównamy rolką filmu. Będzie tego ze trzydzieści sztuk.

[ Dodano: 2011-01-23, 16:43 ]
po raz pierwszy- stuk, po raz drugi-puk, po raz trzeci.... stuk-puk, sprzedane!

noncyh  Dołączył: 05 Sie 2009
ja działam na plastikach i na metalowych - tylko mam dziwne wrażenie że metalowe z Adoramy trudniej się zamykają i puszczają czasami światło :-x - natomiast metalowe po Efkach są bezproblemowe :) - ja obstawiam plastik - kupiony w maco

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
tref napisał/a:
zwijasz przez aksamitną dziurkę

tę część fotografii uwielbiam... :-)

technik219 napisał/a:
mam sporo rozbieralnych kaset od filmów ORWO - takich plastikowych z zatrzaskiem na wieczku. Jak ktoś chce to mogę sprezentować, koszt przesyłki wyrównamy rolką filmu. Będzie tego ze trzydzieści sztuk.

[ Dodano: 2011-01-23, 16:43 ]
po raz pierwszy- stuk, po raz drugi-puk, po raz trzeci.... stuk-puk, sprzedane!

Dzięki Technik za propozycję, ale boję się, że odlagłość między nami jest zbyt duża, by mogłaby być wyrównana rolką filmu :-( I przepraszam za spóźnioną odpowiedź, ale kilkanaście moich ostatnich dni to pełne wariactwo.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
radekone napisał/a:
film sie czasem delikatnie rysuje. Ladowarka?

Może to futerko?

Zauważyłem że część puszek branych z labu (bo jakichś czarnych kodakach z żółtym napisem) ma bardziej włochatą szparkę. I stawiam na to, że to one rysują. Puszki z tych lepszych filmów nie robią tego.

Ale to może moja autosugestia.

jorge.martinez napisał/a:
ma bardziej włochatą szparkę.
Lubię to :mrgreen:

Kosmo lubi aksamitne dziurki, jorge i ja włochate szparki- Nie uważacie że to forum zbereźników się robi ? :-P

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
jorge.martinez napisał/a:
Zauważyłem że część puszek branych z labu (bo jakichś czarnych kodakach z żółtym napisem) ma bardziej włochatą szparkę. I stawiam na to, że to one rysują. Puszki z tych lepszych filmów nie robią tego.

Eee tam. Od półtora roku używam kasetek z labu (niektórych po kilka razy, bo mi się nie chce otwierać nowych) i jeszcze żadna mi nic ni porysowała. Nawet te żółte Kodaka są OK. Żeby zarysować suchy film, to musiało by być w tym futerku 8-) jakieś ziarenko piasku, czy jakieś inne ostre coś. Futerko samo z siebie nie zarysuje 8-) - filmy nie są aż tak delikatne. Inna sprawa, że kiedyś trafił mi się film zarysowany już w puszcze.

Skocz do: