alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Ja bralbym od razu.

karmazyniello  Dołączył: 05 Lut 2008
Tak też zrobiłem :mrgreen:

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
karmazyniello napisał/a:
Tak też zrobiłem :mrgreen:

tak na marginesie - C ze skrótu C.E oznacza color, co oznacza, że jest zoptymalizowany pod odbijanie koloru. A największy wypas to jak masz -X za Rokkor w nazwie ;-)

Przyjdzie taki i z punktu człowieka zdołuje :evil:
No i co ja mam teraz zrobić, chyba tylko kupować tego Dursta Neonona 50/2.8

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
karmazyniello napisał/a:
No i co ja mam teraz zrobić, chyba tylko kupować tego Dursta Neonona 50/2.8

Ni, ni! Skoro jest pod kolor to znaczy, że jeszcze ładniej odbija BW + ma powłoki ;-) Poza tym szkła C.E. cieszą się opinią jednych z najlepszych szkieł powiększalnikowych w ogóle, na równi z Nikkorami i Rodagonami i tak dalej :) Też polowałem sobie na Rokkora (czuję straszną mięte do nazewnictwa Minoltowych szkieł :-P ) ale wpadł mi nikkor...

Cytat

No co ty, to taki maly odpowiednik APO w nikkorze ;-) To i tak za duzo dla BW.

Jak widzicie, mnie w kwestiach technicznych można strzyc pod włos, bo dopóki czegoś namacalnie nie sprawdzę to ciężko mi się poruszać :-|

Dzięki za poranną dawkę melisy :-D

krzychu128  Dołączył: 05 Lut 2008
Pora na odświeżenie tematu dla potomnych.
Otóż po wykonaniu kilkudziesięciu odbitek można stwierdzić że obiektyw od aparatu zakręcony do powiększalnika ani nie rozklei się, ani nie będzie doskwierać korekcja dla sfery nie płaszczyzny.
O ile ostrość heliosa w porównaniu z mikarem jest lepsza, ziarno jest ostrzejsze zarówno w centrum jak i na rogach przy tych samych przysłonach to głównym problemem jest jednak:
alkos napisał/a:
Tak. Slabe powloki nie dzialaja tez przy swietle prostopadlym...

Czyli kontrast, a ten leży. Ziarno z heliosa owszem jest ostre, ale szare w porównaniu z mikarem.
Kolejny problem który się pojawia to rozjeżdżanie ostrości w czesie. Jeżeli obiektyw aparatowy odwrócony jest mordką do dołu, bardzo powoli opada soczewka i odjeżdża w kierunku nieskończoności.

Reasumując, wcześniej czy później i tak trzeba kupić coś normalnego :-)

krzychu128 napisał/a:
Jeżeli obiektyw aparatowy odwrócony jest mordką do dołu, bardzo powoli opada soczewka i odjeżdża w kierunku nieskończoności.

Przykrec go tak, aby juz dalej nie mogl wyjezdzac i regulu ostrosc mieszkiem powiekszalnika :-)

alkos napisał/a:
Przykrec go tak, aby juz dalej nie mogl wyjezdzac i regulu ostrosc mieszkiem powiekszalnika :-)

Też tak robiłem :-) Jednak to nie ma sensu, co innego gdyby to był dobry obiektyw.
Zdaje się że kontrasty pod powiększalnikiem są duuuuuużo większe niż w naturze i helios leży.

Nie jestem pewien czy kontrasty, czy raczej intensywnosc swiatla, ale na jedno wychodzi :-)

Teraz narzuca się pytanie, gdzie szukać redukcji aby zakręcić obiektyw, np takiego schneidera z gwintem zdaje się 25mm do krokusa z gwintem 42?

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Tokarz , jak znajdziesz w okolicy to zamów 2 sztuki to jedną wezmę ;) Są czasem na serwisach aukcyjnych ale ceny lekko chore , mówię o m24-m39 , bo tokarz mógłby zrobic bezposrednią na m42 .

Czy ten gwint m24 aby przypadkiem nie jest taki sam jak C-mount w kamerach CCTV ?
http://en.wikipedia.org/wiki/C_mount
Średnica zewnętrzna takiego wynosi właśnie 25mm, wewnętrzna natomiast 24,5mm, skok gwintu jest mniejszy niż w m42.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Tu jest opisana redukcja m24/m39 http://www.temnakomora.cz...iewtopic&t=4136

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Nie spotkałem gorszego obiektywu powiększalnikowego jak mikar . Szkoda to podpinać do powiekszalnika . Na testach wypadł tak źle że wstyd było przyznać się że to krajowa produkcja . Co do Schneidera to licencja tej marki jest Meogon między innymi . Chcieli sprzedać licencje na powiekszlaniki i obiektywy schneidera Polakom . Jednak u nas jest po polsku . Po pół roku zniecierpliwieni zaproponowali licencje Czechom . Ci w dwa tygodnie podpisali i zarobili mnóstwo pieniędzy . W gazetach początku lat 90-tych było mnóstwo testów gdzie Czeski sprzęt optyczny wypadał super w konfrontacji z zachodnim . Minilaby były wypuszczane z obiektywami Meogon . Dursty były wypuszczane z obiektywami czeskimi . Te testy były robione w dobie zachłystywania się zachodem . Gdzie mogli rozszarpać za pochwałę jakiegokolwiek sprzętu rodem z demoludów . Dlatego wierzyć można obiektywizmowi tych testów

Zakupiłem wyżej opisywaną przejściówkę czyli M39->M23,5 oraz zanabyłem różnymi drogami dwa obiektywy o "podobnym" mocowaniu. Piszę "podobnym" bo te obiektywy Shneidera po prostu nie dają się wkręcić w M23,5. Ich średnica jest nieco większa i wynosi 25mm. Mają inny skok gwintu ale bardzo dobrze wkręcają się w mocowanie C-mount kamer CCTV. Teraz pytanie jak ten temat ugryźć? Czy są dostępne redukcje m39 -> m25? Redukcję m23,5 mogę przerobić na m25 ale powrotu już nie będzie.

[ Dodano: 2011-04-04, 19:35 ]
Z racji tego że redukcja M39->M25 w naturze nie występuje (albo jest to gatunek na wyginięciu) poradziłem sobie w sposób następujący:
Przejściówkę M23,5 oddałem do znajomego który co nieco potrafi wytoczyć. Problemem jest tutaj bardzo drobny gwint którego nie sposób wykonać na prostych urządzeniach. W związku z tym w tulejce wyfrezował mi większy otwór w który wprasowałem odpowiednio przyciętą redukcję C/CS (kto montuje kamery CCTV ma tego pod dostatkiem). Gwint jak już wcześniej wspominałem jest nie do końca ten, ale obiektyw się wkręca bez większego oporu.

Tak na marginesie, po dwóch miesiącach od ostatniej dyskusji krokus poszedł w odstawkę, mik :roll: ary i heliosy tak samo. A miałem nic nie kupować... :-) :roll:

Skocz do: