Anem  Dołączył: 21 Lis 2010
Błędy w naświetlaniu a błędy w wołaniu
Witam

Na razie krótkie pytanko, a jak odpowiedź będzie pozytywna, to dalszy ciąg. Czy mając skany na których nic albo niewiele widać da się ocenić, czy to kwestia błędów w naświetlaniu, czy błędów w wołaniu - dostałem wywołany film i jestem lekko zirytowany bo niewiele wyszło (zdjęcia są strasznie ciemne) i zastanawiam się, czy to ja je źle naświetliłem (mimo, ze aparat wskazywał dobrze) czy źle wywołano film.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Anem, może tu znajdziesz coś: http://pentax.org.pl/view...neg%2A+niedo%2A

Zbyszek W.  Dołączył: 04 Cze 2008
Jeżeli aparat dobrze wskazywał a film jest bardzo ciemny to znaczy, że został mocno przewołany. Można to sprawdzić patrząc na czarną końcówkę pod źródło światła (najlepiej gołą żarówkę). Jeżeli końcówka jest tak czarna, że nic nie widać to znaczy że film jest przewołany. Jeżeli widać przez końcówkę żarnik żarówki to jest OK. Jeżeli końcówka jest szara to film został niedowołany.

Zbyszek W. napisał/a:
Można to sprawdzić patrząc na czarną końcówkę

Nie mogę, bo została odcięta zaraz za ostatnią naświetloną klatką.

Parę ujęć tak jak zostały zeskanowane, bez obróbki:

1. wewnątrz (światło może nie było intensywne, ale aparat pokazywał że jest ok)

2. Na zewnątrz (było rano więc ze światłem nie powinno być problemu)

Mam poza tym wrażenie, że jakieś strasznie duże ziarno tez jest... aha film to Neopan 1600 naświetlany na 1600.

Macie jakieś przemyślenia?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Pokaz surowe skany, nieodwrocone; po obrobce ciezko powiedziec - chociaz dla mnie te 3 pierwsze na 99% sa niedoswietlone.

(szczegolnie ze tak wysrubowany material jak neo1600 ma b. mala tolerancje na niedoswietlenie)

ulro  Dołączył: 14 Lip 2009
Biorąc pod uwagę pomiar światła z me supera (zgaduję, że tym robiłeś te zdjęcia), masz niedoświetlone foty. Z me superem, robiąc na auto, trzeba uważać na jakiekolwiek mocniejsze źródła światła w kadrze, bo wtedy mocno skraca czas. Tak masz na pierwszych zdjęciach. Dwa ostatnie masz dobrze naświetlone, co by potwierdzało tę teorię.

alkos napisał/a:
Pokaz surowe skany, nieodwrocone

Mam tylko takie jak dostałem z labu... mogę tylko odwrócić "programowo" :-)

alkos napisał/a:
chociaz dla mnie te 3 pierwsze na 99% sa niedoswietlone.

ulro napisał/a:
Biorąc pod uwagę pomiar światła z me supera (zgaduję, że tym robiłeś te zdjęcia), masz niedoświetlone foty.

Dzięki za opinie...

ulro napisał/a:
Z me superem, robiąc na auto, trzeba uważać na jakiekolwiek mocniejsze źródła światła w kadrze, bo wtedy mocno skraca czas

Trzeba pamiętać, żeby zmienić na manuala i przejść na o działkę dłuższy czas. Czy to rozwiąże problem? Choć wtedy to źródło światła wtedy tak doświetli, że będzie dokładnie w drugą stronę. :-)

spirit  Dołączył: 21 Lip 2007
Anem napisał/a:

Trzeba pamiętać, żeby zmienić na manuala i przejść na o działkę dłuższy czas. Czy to rozwiąże problem? Choć wtedy to źródło światła wtedy tak doświetli, że będzie dokładnie w drugą stronę. :-)

Nie bedzie jak odpowiednio skrocisz czas wywolywania.
1EV wiecej moze byc za malo albo za duzo, musisz wyczuc jak dziala automatyka albo przejsc na M i mierzyc cienie/swiatla osobno.

spirit napisał/a:
przejsc na M i mierzyc cienie/swiatla osobno.

Rozumiem, że w takim przypadku trzeba uśrednić dobrane czasy?

Tylko czy biorąc pod uwagę że MEs ma pomiar centralnie ważony, to mierzenie osobno coś da? bo przecież za każdym razem będzie mierzył światło dla innego kadru niż ten, który ostatecznie będzie robiony?

krzychu128  Dołączył: 05 Lut 2008
Jak zmierzysz na manualu w cieniach, przekadrujesz to światłomierz wskaże prześwietlenie. Nie przejmujesz się tym tylko robisz zdjęcie. Gorzej jeśli cienie są ... zupełnie czarne.

Anem, ile rolek zrobiłeś dotąd ME Super?

gezaj  Dołączył: 11 Mar 2008
Zrobiłem Neopana 1600@1600 na PZ-1p co prawda i głównie na pomiarze "matrycowym" ale też miałem niedoświetlony film, może nie aż tak jak Twoje pierwsze 3 zdjęcia ale tak cirkaebałt o 1-2 EV.
Anem napisał/a:
jakieś strasznie duże ziarno tez jest
chyba to już taka jego uroda tzn Neopana,
A w czym wołałeś?

lobo  Dołączył: 30 Kwi 2009
ulro napisał/a:
Z me superem, robiąc na auto, trzeba uważać na jakiekolwiek mocniejsze źródła światła w kadrze, bo wtedy mocno skraca czas. Tak masz na pierwszych zdjęciach.

Też bym to podejrzewał. Mam wrażenie że miałem pewnego razu podobne warunki jak na pierwszym zdjęciu z podanych:

Swoją drogą to też jest na 1600, ale jeśli dobrze pamiętam to pchane Legacy 400.

jorge.martinez napisał/a:
Anem, ile rolek zrobiłeś dotąd ME Super?

Mało... hmmm... 3 chyba ale pozostałe 2 wyszły ok, przynajmniej jak na moje nieprofesjonalne oko.

Ale żadna z nich nie był to neopan 1600 tylko różne ilfordy 400. Doszedłem do wniosku, że dopóki nie zacznę sam wołać, to popróbuję różne filmy BW żeby zobaczyć jak wychodzą. Mam w lodówce jeszcze jednego neopana 1600 to go przestrzelam z uwzględnieniem Waszych uwag i wskazówek

gezaj napisał/a:
A w czym wołałeś?

Lab wołał

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Oj.

Me super jest tragiczny z jakimkolwiek zrodlem swiatla w kadrze.

Do tego Neo1600, trudny material.

Do tego lab wolal.

Wez 400tke, beltnij sam, naswietl na manualu albo czyms z sensownym pomiarem, bo sie zrazisz... I nie kombinuj z prze/niedoswietlaniem i prze/niedowolaniem na poczatek, bo sie zrazisz jeszcze bardziej.

alkos napisał/a:

A jakie (jakiego typu?) manualne body są pod względem "wybaczania błędów" lepsze od MEs'a?

alkos napisał/a:
Wez 400tke, beltnij sam, naswietl na manualu albo czyms z sensownym pomiarem, bo sie zrazisz... I nie kombinuj z prze/niedoswietlaniem i prze/niedowolaniem na poczatek, bo sie zrazisz jeszcze bardzie

Mam zamiar właśnie już niedługo zacząć wołać sam. Zrazić się na razie nie zraziłem :-) ale faktycznie wolałbym mieć większą kontrolę nad dalszym po zrobieniu zdjęcia procesem prowadzącym do ostatecznych rezultatów :-) Tak jak dostaję zdjęcia z labu i mi nie pasują, to nie jestem w stanie stwierdzić co spowodowało pewne efekty, które mi się nie koniecznie podobają.

gezaj  Dołączył: 11 Mar 2008
alkos napisał/a:
a czy to samo jest z SuperA?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
alkos napisał/a:
:shock: Cholercia ! Z 10 lat używam (no może nie codziennie), a tego nie zauważyłem. Nawet przy slajdach. Kolejna porażka i dramat Pentaksa ?

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
Anem napisał/a:
Nie mogę, bo została odcięta zaraz za ostatnią naświetloną klatką.

Lepiej patrzeć na brzeg filmu, tam gdzie są napisy jaki to typ itp. Jak ma się trochę doświadczenia to po tym nieźle poznać czy film był przewołany czy nie, bo fabryka naświetla napisy prawidłowo.

alkos napisał/a:

Kurde, aż wezmę odkopię go i zrobię rolkę :-)

Anem napisał/a:
mieć większą kontrolę

No właśnie. W tym ME Super Ci nie przeszkodzi. Alkos Ci zdradzi, jak szybko i skutecznie używać tego aparatu w trybie M :-)

Skocz do: