jack  Dołączył: 25 Mar 2007
emem napisał/a:
Poza tym mam wrażenie jakby przy mniejszej prędkości działało to wszystko szybciej (paradakoks jak w przypadku biegunki :-D )
Jeżeli masz taką możliwość to obserwuj statystki łącza, szczególnie liczbę błędów i powtórzeń. Widocznie jednak TP S.A. Cię nie wkręcała.

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
Jeśli nie TPSA, to co?
Ale się zdrzaźniłem :-x
Najeździłem się, nazałatwiałem - i klops :evil:
Chciałem rodzicom załatwić internet.
Najpierw umowa z Netią - niestety tepsa nie dała "łącza" (warunków technicznych, cy cuś), więc Netia nie mogła uruchomić usługi. Wraz z umową na świadczenie usługi dostępu do internetu podpisany był aneks wydłużający istniejącą umowę na telefon i oczywiście fakt niemożności świadczenia usługi internetowej nie wpłynął na umowę telefoniczą :[, tak więc w efekcie mają Rodzice kolejne dwa lata umowy na telefon (całe szczęście, że dość korzystnej) i brak internetu (z Netii).
Polazłem więc do tepsy.
Zapewniali, że na pewno możliwości są, tylko zarezerwowane dla tepsy, dlatego nie dali możliwości netii.
Skoro tak zapewniali, podpisałem w imieniu Rodziców umowę. I wywaliłem kasę na router.
Jako, że router nie mógł się zsynchronizować, zadzwoniłem do tepsy, zgłaszając problem.
Po trzech dniach Mamuśka zadzwoniła i dowiedziała się, że niestety brak możliwości technicznych :evil: :evil:
Sami skurczybyki chyba by nawet nie zadzwonili.
Lekko licząc z tysiąc kilometrów natrzaskałem (do Rodziców i z powrotem, żeby im popodłączać, obsługę wyjaśnić...), kasę na router wywaliłem, a te palanciki nagle twierdzą, że z umowy nici :[
Szlag by trafił.
No i po przydługim "narzekającym wstępie" czas na właściwe pytanie: jakiego operatora polecicie? Jaki pomysł podsuniecie w temacie: "skąd internet"?
Mieliście styczność z usługami mobilnymi od Ery/Orange/Plusa/Playa?
Czy myślicie, że limit 4GB/miesiąc dla osoby słabiutko znającej komputer/internet (czyli nie będzie ściągać filmów, nie będzie śmigać po dziesiątkach stron www) powinien wystarczyć? (pytam o 4GB, bo któryś z operatorów miał takową ofertę w znośnej cenie). Podstawowa funkcjonalność to będzie poczta, skype, trochę gg. Nie wiem jak szybko zżera limit rozmowa video przez skype, a jak na złość chyba ów limit liczony jest jako transfer od i do...
No załamka :-(
Sprzęt (komputer, router) kupiony, a możliwości dostępu do sieci brak.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Jeszcze za moich przykrych TPieSa czasów limit 5GB stykało na stronki pocztę i nawet czasem zassanie jakiego wiekszego plika.
Jak nie będzie siedział ma YT i Skype 24h to spokojnie.

U mnie siedzenie przed kompem długimi godzinami i przeglądanie stron nie pozwalało na wyssanie tych 5GB.
Będąc 3 tygodnie w Niemczech na szkoleniu, kartę 1mies/10GB oddałem z chyba 2GB wolnego transferu - codziennie kilka godzin w sieci głównie WWW, ale YT i Skype też się nie obijały w pracy.

Bez ściągania filmów i ciągłego oglądania filmów online - 4GB styka spookojnie i z zapasem.

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Bez skype'a (bo nie wiem jak działa) i filmów 4gb na pewno wystarczy.

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
Play ma fajna promocje dla posiadaczy modemow - 45zl/miesiac, limit 10GB, umowa na rok.

zuka68  Dołączył: 31 Maj 2010
Robert K. - Miałem podobne przejścia do Twoich. Netia powiedziała, że może mi załatwić wolną radiówkę/WiFi, ale jak będę miał linię TPsa to oni uruchomią mi rakietę ;-) . Dzwonię do TPsa, ci mi mówią, ze nie będzie problemu bo dwóch sąsiadów ma linie, jeden Neostradę. Jestem zainteresowany, podaję dane i na tym się kontakt urywa. Dzwonię chyba po 2 tygodniach i się dowiaduję, że nie mają możliwości technicznych. Na moje pytanie "przecież sąsiedzi mają?", panienka odpowiada, że ona nie wie, ale się skontaktuje z osobą, która to ustaliła i ta oddzwoni. Pewnie już czekam z 8 miesięcy na oddzwonienie. Kupiłem sobie internet przez GSM i nie mogę narzekać bo nie mam alternatywy ;-) Jak się zdecydujesz na 4gb to zawsze możesz przejść na większy limit, ale w drugą stronę to nie pozwolą...

Gdyby limit 4GB dotyczył danych pobieranych, byłbym raczej optymistą. Ale operatorzy (nie wiem czy wszyscy - zaczynam przeglądać ich oferty) podają chyba zwykle limit jako tranfer w obie strony. Przy takim skypie (+video) to chyba szybko limit będzie zużywany...
Kurczę - nie wiem, co robić.
Byłem przed chwilą w punkcie polsatu - brak zasięgu :(

Ogólnie: podejście tepsy jest przerażające.
Po podpisaniu umowy i po zapewnieniach, że są warunki na podłączenie netu można się w niezłe koszty władować. Taki "klient" - a właściwie to KLIENT bez cudzysłowia, bo przecież umowę zawarł - mógłby na ten przykład kupić sobie komputer. Albo dogadać się z jakims pracodawcą na "pracę zdalną". A tu zonk - pierniczona tepsa mówi, że sobie żartowała :-x
No szlag mnie trafia :evil:

BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
Internet mam od zawsze:
niektórzy wiedzą co to oznacza :-P :-B
Zmian było,ze ho-ho
Na dziś:ORANGE
i sam jestem zdziwiony -działa sprawnie i transfer OK.
zakupiłem pakiet bussines ewryłere brutto 110 pln,
oparte na CDMA.Modem Anydata 635 wielosystemowy,wiec nie jestem przywiązany do miejsca.
Z pozimu software wybieram szybsze łącze HSDPA niż lepszy sygnał CDMA.
Ściąganie w nocy bez limitu ,najczęściej ok 200 kilo ,a bywa ok 380,wiec nieźle jak na radiówkę.SKYPE bez kamery- bez zarzutu,youtube bez szaleństwa-akceptacja,upload na serwer do 40 kilo.
HSDPA jest pewniejsze i szybsze niż CDMA , ale trzeba być bliżej większych miejscowości.
pzdro

Matti  Dołączył: 07 Kwi 2008
Po rewaloryzacji w UPC mam 25Mbit/s za 79zł z groszami, umowa na czas nieokreślony.

Awarii zero w ciągu prawie 2 lat.

emem  Dołączył: 19 Kwi 2010
Robert K., Podpisana umowa z tepsą obowiązuje przecież w obie strony; jeśli masz cierpliwość, czas i dobry system nerwowy... nie odpuszczaj. Niech robią tak, żeby zadziałałało, skoro przed podpisaniem umowy nie sprawdzili. Oni by Tobie nie odpuścili odstąpienia od umowy z Twojego powodu. No chyba, że jest fragment umowy napisany bardzo drobnym druczkiem w którym się zabezpieczyli na taką ewentualność.

cube007 napisał/a:
Play ma fajna promocje dla posiadaczy modemow - 45zl/miesiac, limit 10GB, umowa na rok.

Owszem ,ale tylko wybiórczo,a najczęściej w dużych miastach.Centrum Szczecina super sygnał ,ale juz 25 km dalej(w kierunku płd-wsch)-ZERO sygnału :-/

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Matti napisał/a:
Po rewaloryzacji w UPC

Maila o zmianie prędkości dostałem.. o takiej treści:
Cytat
Jeżeli podczas korzystania z internetu po 10 sierpnia nie odczujesz, że internet przyśpieszył, zrestartuj swój modem.

w zeszłym roku i po wielokrotnych resetach ich urządzenia mam tak:

To stan z przed chwili.

Awarie do listopada zdarzały się regularnie co miesiąc, z czego kiedyś usługa nie działała przez 72h non-stop (skrypt sprawdzał co 5 minut). Widocznie mam pecha.

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
zamach napisał/a:
cube007 napisał/a:

Owszem ,ale tylko wybiórczo,a najczęściej w dużych miastach.Centrum Szczecina super sygnał ,ale juz 25 km dalej(w kierunku płd-wsch)-ZERO sygnału :-/

Mysle ze bardzo mala czesc tego forum mieszka 25km na płd-wsch od Szczecina ;-)
Jesli ktos ma watpliwosci czy Play bedzie dzialac to za 19zl kupuje karte i ma 1GB transferu na testy...

Robert K. rozawazal Netie i tepse wiec mobilnosc netu nie byla brana pod uwage przy wyborze ISP.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
cube007 napisał/a:
Mysle ze bardzo mala czesc tego forum mieszka 25km na płd-wsch od Szczecina

problemem jest to, że Play Online działa tylko tam gdzie ma zasięg 3G

tu mapka zasięgu
http://internet.playmobile.pl/maps/map
należy wybrać "Play Online - internet mobilny"

Slava  Dołączył: 25 Kwi 2006
Najlepiej dorwać jakiegos znajomego z playem, erą czy innym mobilnym, pojechać i sprawdzic transfer na miejscu. Z mojego doswiadczenia wynika, że 4-5GB to całkiem sporo, jeśli nie ciągnie się filmów.

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
Play z operatorow gsm ma oferte najlepsza co do wad to tak jak opiszon napisał ta mobilność jest mało mobilna internet dziala albo w miare szybko jak jest zasieg 3g albo nie dziala wcale obecnie mam play, plus i w pracy neostrade
Co do tej ostatniej to owszem problemy bywaly nie raz jednak o obsludze technicznej zlego slowa powiedziec nie moge (zglaszalem awarie na drugi dzien lub tego samegoi byli technicy)

emem, oni oczywiście sprawdzili możliwości techniczne i było niby OK. Okazuje się jednak, że to było "wstępne" i w sumie nic nie daje...
Co do umowy: niestety w umowie oczywiście się zabezpieczyli. I to nie drobnym maczkiem, ale jako jeden z punktów umowy napisali, że rozpoczęcie usługi liczone jest od momentu rejestracji i istnienia warunków technicznych.
A więc nic im nie zrobię.
Wkurza jedynie to, że ZAPEWNIANO, że warunki techniczne są. Po takich zapewnieniach człek staje się naiwny ;) i czytając zapis o warunkach technicznych traktuje go jako mało istotną sztampę. Tym bardziej, że kilka dni wcześniej byłem w innym punkcie tepsy (w Zgorzelcu) i misiaczek jakiś twierdził, że NA PEWNO możliwości są, bo niedawno komuś w okolicy podłączał i śmigało aż miło...
Okazuje się jednak, że chyba każdemu mówią, że warunki są, żeby tylko podpisać umowę. A potem "się zobaczy" :evil:
cube007, wstępnie nie rozważałem operatorów GSM, bo oferty "liniowe" są szybsze i tańsze. Rodzice nie będą smigać po Polsce z laptopem - wystarczy router wifi.
Teraz jednak grzebię "głębiej" i szukam innych możliwości.
Okazuje się, że faktycznie oferta Play jest chyba całkiem niezła...
Lada dzień zamówię chyba na przetestowanie :-)
Dzięki wszystkim za sugestie!

emem  Dołączył: 19 Kwi 2010
Robert K.: Wiem coś na ten temat, bo mam z tepsą problem od listopada; wziąłem neostradę 20 mb/s (warunki techniczne były... tak stwierdzili). Zarejestrowałem się, ale ciągle zrywało połączenie, bo ponoć linia "za słaba" na tę prędkość, więc migracja do 10 mb/s i dalej zrywa. Pewnie dojdę do 512 kb/s i wtedy będzie stabilnie ;-) Mój system nerwowy pewnie też :-D

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
Robert K.,
ja jak brtałem to miałem na przetestowanie czy bangla zdaje sie tydzień czy dwa jeśli o play chodzi

Slava napisał/a:
Najlepiej dorwać jakiegos znajomego z playem, erą czy innym mobilnym, pojechać i sprawdzic transfer na miejscu. Z mojego doswiadczenia wynika, że 4-5GB to całkiem sporo, jeśli nie ciągnie się filmów.

Tez chciałbym mieć łącze ze świetlna szybkością ,
ale nie mam i na razie się nie zanosi ;-)

1/ nie wiem dlaczego play i play-pewnie reklama :-/
2/4-5GB to tylko czytanie forum,WP i innych śmieci,może jakieś śmieszne GG
3/filmy?byle jaki to 1,5 GB :-P
4/trzeba korzystać w ofert dających download bez limitu,a takie są ,sam z nich korzystam
przykład ORANGE-duze pokrycie kraju w sygnał,
zaleta jest mozliwość samodzielnej zmiany odbieranego sygnału a za tym prędkości,
teoretycznie CDMA szybkość 1-praktycznie 250
HSDPA szybkośc 7,2-praktycznie1500-2000
GSM -wiadomo -lipa
W porównaniu do szybkich łączy to lipa,ale działa stabilnie i lepsze to niz nic :-P

Skocz do: