Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
Cobretti napisał/a:
motoko napisał/a:
czym użytkownicy Pentaxów zastępują kitowy obiektyw?

Rasowi pentaxiarze to pewnie tym: :-B :-B :-B :-B :-B :-B

Dobry pilot to i na drzwiach poleci, to rasowy pentaxian to i ze sloika po majonezie fote zrobi - w dodatku z wymiatajacym bokehem :mrgreen:

motoko  Dołączył: 20 Maj 2007
asklop napisał/a:
motoko, jest jeszcze w planach 17-70, ten zakres pewnie by ci podpasil. No ale jego dlugo jeszcze nie bedzie.

No właśnie sobie oglądam roadmap Pentaxa i nie ma przy nim ani daty ani żadnych dokładniejszych parametrów. A byłby tak jak piszesz idealnym zastępcą kit-a.
Co do Sigmy 17-70 i innych szkieł tego producenta, to nieco powstrzymują mnie przewalające się opinie o kiepskiej powtarzalności - trzeba kilka sztuk spróbować aby wybrać tą (prawie)idealną. A ja ze względu na koszty kupuję w necie i procedury zwrotów/wymian są czaso- i kaso- chłonne.

Wracając do roadmapu: mamy koniec maja, niektóre obiektywy mają przewidywana datę wypuszczenia na rynek XII/2007, inne "near future". Czy to "near future" oznacza wcześniej niż grudzień?

W sumie jak widzę to sytuacja jak u Olka: wszyscy narzekają na własne i chwalą cudze :)

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
Sigma wcale nie jest taka zła... a 17-70 to moim zdaniem świene szkiełko. robiłem głównie nim pikczersy produktów na stronę. Niestety przeskalowane to wszystkie wyglądają pięknie więc się nie pochwalę, a zrobić jakiegoś nie mogę teraz bo to jedno ze szkieł, które nam ukradli...

Ale może ktoś inny ma... i może na stanie mamy to jak będe miał czas to coś pstryknę... choć nic nie obiecuję bo obiecywałem juz porównanie 70-300 i nie miałem czasu na to...

Co ciekawe, chociaż sprzedajemy Sigmy masę, nie przypominam sobie żeby ktoś na te obiektywy narzekał. i ludzie zwykle przychodzą, pstrykają kilka zdjęć i biorą obiektyw. Nie sprawdzają kilku kolejnych tylko ten który dostaną im pasuje. Oczywiście negatywne opinie skądś się muszą brać. Nie mam takiego doświadczenia zeby im kategorycznie zaprzeczyć.

Artooro  Dołączył: 11 Sty 2007
pytanie w odpowiedzi na pytanie zawarte w temacie:

a iluz to Pentaksiarzy zastapilo kita ?

paru sie znajdzie z pewnoscia ale co tym zyskujesz ?
kupujesz cos o zblizonym zakresie ogniskowych,wydajesz jedynie kase (czesc sie zwroci po sprzedaniu kita) bo chcac cos lepszego trzeba dolozyc, jakosc cos tam sie poprawi ale to i tak bedzie zoom wiec cudow nie da
teraz i ja zbocze ... z tematu ;-) :
osobiscie wole miec wiekszy wybor szkiel w zakresie przyzwoitej jakosci niz jedno lepsze ale stracic na uniwersalnosci zestawu
bawilem sie jakas Sigma przypieta do Nikosia d50 o zakresie zblizonym do naszego kita z lepszym swiatlem (od 2.8 do 3.5 bylo) nie pamietam jednak pelnej nazwy modelu ale Apo srapo itp mu nie brakowalo Roznica w cenie ~1000 pln roznica w jakosci zauwazalna ale nie kolosalna
A ten ~1000 tak milo lezy w kieszeni ;-)
Ale jakbym sie z kasa nie liczyl to kit by polecial (nie mam do mojego zaufania!)

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Jakoś nie myślę o zastąpieniu kita. Wraz z DLem tworzą miłą parę. I to właśnie jego a nie Sigmę 28-70/2.8 mam podpiętego do body. Raz, że szeroki koniec, a dwa kompaktowe wymiary.
Z jakości zdjęć jestem zadowolony, jak do tej pory mnie nie zawiódł. A kupiłem go jako używkę, bez osłony p.słonecznej (której i tak pewnie bym się pozbył - SMC - OK).

cadman  Dołączył: 19 Lis 2006
motoko, nie rozumiem dlaczego chcesz zmienić system. Masz bardzo dobre olkowe szkło, wkrótce pojawi się E-510. Myślę, że taniej Ci wyjdzie zakup tylko nowej puszki. Chyba, że chcesz koniecznie uciec z E-Systemu.
Pozdrawiam

cadman napisał/a:
motoko, nie rozumiem dlaczego chcesz zmienić system. Masz bardzo dobre olkowe szkło, wkrótce pojawi się E-510. Myślę, że taniej Ci wyjdzie zakup tylko nowej puszki. Chyba, że chcesz koniecznie uciec z E-Systemu.
Pozdrawiam

Szczerze mówiąc żadnej decyzji nie podjąłem jeszcze, aczkolwiek przedwczoraj "obmacałem" w Jessopsie K100D, przyniosłem zresztą kartę i nieco popstrykałem w sklepie. Chcieli mi go nawet dać "na wynos" za małą kaucją, ale nie za bardzo miałem czas. Całkiem przyjemna maszynka, ciut za mała, ale i tak dużo lepiej niż Canon 350D. Zdecydowałem jednak że "kasetka" to jednak nie to. K10D ani Samsungowego odpowiednika niestety nie było.

Masz rację co do olkowego szkła, jest niezłe i kosztowało ładnych parę funtów i zmiana systemu może być nieco utrudniona po takiej inwestycji. W dodatku moja małżonka zechciała pewnego razu pokazać się koleżankom z czymś większym niż jej kompaktowy Nikon i szkiełko wróciło z rysą na przedniej soczewce. Na jakości fotek nie odbiło się to wcale, na wartości rynkowej obiektywu znacznie.

Tak jak prawie każdy użytkownik ja również najbardziej psioczę na własną firmę. Nie jestem fanem zmian dokonywanych przez Olympusa w nowych modelach. Nie kręci mnie LiveView (szczególnie bez uchylanego monitorka), brak statusowego LCD, dwóch rolek i gripa w E-510. O jakość obrazu większość ludzi jest raczej spokojna (zwłaszcza po ciepłym przyjęciu E-410), ale to nie wszystko, ergonomia też ważna rzecz. Niestety osoby na decyzyjnych stanowiskach w koncernach fotograficznych nie mają w zwyczaju słuchać próśb użytkowników tudzież są zniewoleni przez własnych księgowych.

Cytat
pytanie w odpowiedzi na pytanie zawarte w temacie:

a iluz to Pentaksiarzy zastapilo kita ?

paru się znajdzie z pewnoscia ale co tym zyskujesz ?
kupujesz cos o zblizonym zakresie ogniskowych,wydajesz jedynie kase (czesc się zwroci po sprzedaniu kita) bo chcac cos lepszego trzeba dolozyc, jakosc cos tam się poprawi ale to i tak bedzie zoom wiec cudow nie da

Jakość się ZNACZNIE poprawi. Olkowy kit 14-45 jest chwalony, ale nie umywa się do 14-54. Dla mnie podejście jak powyżej jest niezrozumiałe. Jakość (techniczna) to najpierw obiektyw a w drugiej kolejności body. W czasach filmu body nie decydowało w żadnym stopniu o jakości fotki, chodziło wyłącznie o szkło.

Zauważ - być może miało to związek z premierą Olkowych puszek - znaczny spadek cen puszek Samiego i teraz, pomalutku również Kadyszki.
Miło by nam było, jakbyś do nas dołączył.

Michu, napiszę coś więcej jak sobie dokładniej poprzeglądam forum i poczytam o planach Pentaxa w sprawie nowych puszek i fuzji z Hoyą.

Loozik (lub jak niektózy to czytają lodzik). Najważniejsze, byś to Ty był zadowolony.

Skocz do: