Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
berpa, skoryguj to. Chyba, że skali brakuje.

berpa  Dołączył: 01 Lis 2010
dzięki, już z tym walczę ( chwilowo zostawiłem na +5 czyli na połowie skali regulacji ). ale żeby ocenić skuteczność regulacji potrzebuje trochę więcej światła do zdjęć testowych w warunkach bojowych ( a to może potrwać kilka miesięcy ). z uszczelnionym kitem to chyba jeszcze ujdzie w lekkim deszczu ale życia stałki nie będę ryzykował ( chyba to był bezsens z tym zakupem stałki bez uszczelnienia ).

szatek0000  Dołączył: 23 Gru 2008
panowie a co powiecie na :

http://allegro.pl/kalibra...1399784637.html

przydatne???

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Za 5 zł. nie zrobisz sam czegoś podobnego?

plwk napisał/a:
nie zrobisz sam czegoś podobnego?

pewnie mozna :-D

a czy posiada ktos kalibratory do wydruku??

Jaki to ma związek z tematem wątku?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007

[/b]piotr_luk dzieki :-B

ozar  Dołączył: 10 Cze 2010
z ciekawości spytam - czy z lustrzankami na film też były problemy z bf/ ff?

pool80  Dołączył: 03 Sie 2010
Troche jestem na bakier z ang. Mógłby ktoś opisać jak sprawdzić AF w trybie LV w tym tescie? http://www.komar.org/faq/camera/auto-focus-test/

I bez LV w tym? http://www.sendspace.pl/file/Q4ad0n2z/

ps. Szablon wyciąłem, wersja z celownikami i wgrałem debug mode. Przestawiać AF w korpusie umiem. Chodzi mi tylko o sposób testowania. Chyba w 1 i 2 trzeba ostrzyć z 40x ogniskowa na pełnej dziurce. W szablonie mam celować prostopadle w środkowy pkt. Po co są boczne? I czy o czymś jeszcze należy pamiętać?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
ozar napisał/a:
czy z lustrzankami na film też były problemy z bf/ ff?

Pewnie tak ale:
1. Dokładność produkcji była większa niż obecnie.
2. Większość użytkowników używała ciemnych obiektywów.
3. A najważniejsze, nikt nie oglądał cropów 100% i więcej.

chmm
nie mam jasnych obiektywów, ale 40x ogniskowa jakoś mi się nie sprawdza. Czym blizej tym lepiej. Te boczne ułatwiają i tak nie prostą sprawę bo K-X ma bardzo duży centralny pkt . I z tego co posprawdzałem to chyba wszystko w porządku.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
pool80 napisał/a:
chyba wszystko w porządku.

Pilnuj jakiegoś spotkania w Krakowie, ludzie maja różne szkła, a jeszcze więcej doświadczenia i wiedzy. Pójdziesz na takie spotkanie i wszystkiego się dowiesz, na miejscu, bez tablic testowych sprawdzą Ci czy korpus poprawnie ostrzy.

pool80 napisał/a:
ale 40x ogniskowa jakoś mi się nie sprawdza

Tak reguluje Sigma. Osobiście sprawdzam z odległości trochę większa niż minimalna oraz z kilkudziesięciu metrów. W ten sposób udało mi się wyregulować Sigmy, że są ostre również na duże odległości. Obie, mimo regulacji fabrycznej, potrzebowały -2, -3 w menu bo na kilkadziesiąt metrów nie ostrzyły poprawnie.

Oczywiście potem sprawdzam cały zakres od minimum do kilkudziesięciu metrów.

dzięki zobaczę z kilkudziesięciu. Ale będzie ubaw przed blokiem jak sasiedzi zobaczą. :mrgreen:

[ Dodano: 2011-01-20, 13:29 ]
Ale jak jest z tym mierzeniem w LV to z monitora. Jak ostro to mają mienić się takie kolorowe kułeczka na lcd?? I co dalej?

Robinson  Dołączył: 07 Kwi 2008
Tylko dlaczego BF/FF wystepuje tez w szklach manualnych to tego zrozumiec nie moge?? Kiedys nei wiedzialem co to jest dopoki nie kupilem kiedys pentaxa-M 50 1.4 , i zostalem zaszokowany ze ostrzyl gdzies centymetry dalej. TO jak z tym jest ?

Może masz źle ustawioną matówkę. Czy jak ostrzy AF to punkt ostrzenia zgadza się z ostrością na matówce?

Robinson  Dołączył: 07 Kwi 2008
Pipka potwierdzenie ostrosci na matówce, tzn ze dobrze ustawialem. Ale mialem to na starym Dsie , a niedawno przyuwazylem taki problem z K-7 i szklem pentax-A 1.7 . Skorygowalem dopiero w kalibracji i jest ok

To ma dosyć dużą bezwładność i na sam wskaźnik ostrości ciężko trafić.

W zasadzie na małym F tylko tryb LV i powiększenie. no albo matówka z rastrem....Przy f6-8 i więcej to można zaufać potwierdzeniu ostrości tzn pipce. :mrgreen:

Skocz do: