krzysztof2297  Dołączył: 01 Sty 2011
automat wybiera czasy najdluzsze zeby jak najwiecej wpadlo swiatla zastanego , czyli w nikonie automat ustawi czas na 1/100 zeby zdjecia byly nieporuszone - ale w pentaxie ustawi 1/15 zeby wpadlo naturalne swiatlo i zdjecie mialo naturalne kolory , przy automacie mozesz miec pewnosc ze zdjecia beda poruszone ( w pentaxie )

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
322radzio napisał/a:
automat sam tak wybrał

Jeżeli automat aparatu wybrał czas dłuższy niż 1/30s to statyw musisz przykręcić manualnie niestety sam.

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
Zdano napisał/a:
Jeżeli automat aparatu wybrał czas dłuższy niż 1/30s to statyw musisz przykręcić manualnie niestety sam.

:-B
Szkoda że funkcja mocowania statywu nie została jeszcze wbudowana w aparat :evilsmile: Oczywiście mógłby jeszcze dzieci nakarmic, psa wyprowadzić itp. itd. :evilsmile:

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
322radzio napisał/a:
automat sam tak wybrał
to jest lustrzanka, nie małpka. Obsługa jej jest bardziej zaawansowana.
Z Exifa wynika ze stosujesz tryb do zdjęć fajerwerków (ten tryb wybierasz Ty, odsyłałem Cię do instrukcji) tryb ten charakteryzuje się długimi czasami naświetlania, automat zrobił to co mu kazałeś.
Wybieraj tryb tematyczny w zależności do potrzeb.
Dzieci łap sportowym.

Co to sięporobiło :) żebym polecał komuś tryby tematyczne

krzysztof2297, marka aparatu nie ma znaczenia, proszę nie siej dezinformacji

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
daśko napisał/a:
Oczywiście mógłby jeszcze dzieci nakarmic, psa wyprowadzić itp. itd.

To musi wykonać te 90% zestawu (czasem niestety mniej) przyczepione do wizjera.

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
plwk napisał/a:
To musi wykonać te 90% zestawu (czasem niestety mniej) przyczepione do wizjera.

nie , nie , nie . Jeszcze raz , w pentaxie automat w programach wybiera najdluzszy czas i przyslone w celu zachowania jak najwiecej swiatla zastanego ( czyli takiego z zawnatrz , okno czy cus ) . W nikonie np. lampa wali pelna moca blysku i nie przejmuje sie otoczeniem ( ale zdjecia sa zawsze ostre ) . Zeby w kx otrzymac ten sam efekt trzeba przestawic aparat w manual i ustawic czas na powiedzmy 1/100 i dobrac recznie przyslone ... ewentualnie w program sport ale wtedy kiks ustawia najwieksza przyslone :)

322radzio  Dołączył: 29 Sty 2011
Artiip napisał/a:

Z Exifa wynika ze stosujesz tryb do zdjęć fajerwerków

Właśnie to mnie trochę dziwi, dziś wstawione trzy zdjęcia robiłem w trybie auto pict
Zdjęcia nie było robione pod kątem użycia statywu, po prostu tryb auto plus lampa w trybie manualnym i z ręki, chodziło mi aby zademonstrować przykład. Zwykle takie zdjęcia robię bez lampy (zwiększam ISO i po sprawie).
krzysztof2297 napisał/a:
w pentaxie automat w programach wybiera najdluzszy czas i przyslone w celu zachowania jak najwiecej swiatla zastanego ( czyli takiego z zawnatrz , okno czy cus ) . W nikonie np. lampa wali pelna moca blysku i nie przejmuje sie otoczeniem ( ale zdjecia sa zawsze ostre )
Zaczynam się do tego skłaniać.

ale to juz bylo walkowane nie raz , juz nie jeden uzytkownik kx sie na tym naciol :)

[ Dodano: 2011-01-30, 21:25 ]
z lampa wbudowana tylko manual lob program sport ( w manualu sterowanie przyslona , w sporcie tylko najwieksza przyslona dostepna w obiektywie np . mi ustawial wiecznie 1/25 i 3.5 z kitem )

shaper  Dołączył: 01 Maj 2010
Tak jak przedmówcy piszą, ustaw k-x w trym m wybierz czas aby zdjęcie nie wyszło poruszone np. 1/80 lub więcej, przysłonę od oczekiwanego efektu a lampa błyśnie z odpowiednią mocą sama. A jak masz dużo światła w domu (najlepsze halogenowe :mrgreen: ) to nie używasz lampy tylko dajesz duże iso i efekt jest lepszy niż z lampą.

322radzio  Dołączył: 29 Sty 2011
krzysztof2297 napisał/a:
z lampa wbudowana tylko manual lob program sport

Wypróbowałem to na programie sport i rzeczywiście teraz jest dobrze!

jezeli ustawisz kx w M to bedziesz mial jeszcze mozliwosc regulacji glebi ostrosci , np - ustawiasz w manualu czas 1/100 i przyslone 3.5 to uzyskasz to co ustawia automat , ale jezeli ustawisz przyslone wieksza czyli 5.6/7czy nawet 8 ( w zaleznosci od odleglosci od obiektu ) to wykorzystasz maksimum wydajnosci obiektywu ktora zwykle oscyluje przy przyslonie 8 . Najwieksza rozdzielczosc i ostrosc :)

Skocz do: