Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
sszpila, wiem wiem, już działa, wielkie dzięki za pomoc. Okazało się że login do Windowsa jest inny niż login który chciała Vista. Nie wiem skąd wziął się ten inny, można go sprawdzić grzebiąc gdzieś w Systemie w Panelu Sterowania, najważniejsze że działa :-B

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
co by nie mnożyć tematów...
taki problem. sieć bezprzewodowa. przy łączeniu trzeba podać hasło. na jednym lapku się łączę bez problemu, bo hasło zapamiętane w systemie i w thinkpadowym programie access connections. dziś przyniosłem drugiego lapka. i klops. bo nie mam kartki z hasłem...
czy jest jakaś możliwość wyciągnięcia tego hasła z systemu, albo programu?
HELP!

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
masz możliwość wejść do jakiejś formatki gdzie to hasło jest wpisane (zagwiazdkowane :?: )

jeżeli tak, to pomoże niezawodny Snadboy Revelation v2

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
thx opiszon, :-B :mrgreen: wszystko cyra :!:

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
Pomocy.

Moja sieć wygląda tak:
Mam radiówkę, antena z AP i z niej sygnał idzie do routera z AP.
I teraz tak - zdaje mi się, że mam dwie możliwości popodłanczania tego:
1: kabelek od anteny wpinam do któregoś z portów lan i w komputerach ustawiam jako bramke IP AP anteny - tak mi teraz działa - ale nie mogę konfigurować firewalla w moim roterze (przekierowywać, otwierac, zamykać portów itp)
Czy mogę zrobić tak:
2: Kabelek od anteny do gniazdka WAN w routerze, na routerze ustawiam jako bramke IP anteny, a w komputerach ustawiam jako bramkę IP "mojego routera" i teraz mogę sobie konfigurować firewalla bez problemu. Tylko coś mi ktoś mówił o jakichś konfliktach IP, podsieciach itp. a tego nie rozumiem.
Tak też miałem podłączone i było OK. ale koleś z radiówki powiedział, że jest do dupy jak mi aktualizował oprogramowanie w nanostacji, mówił jeszcze sporo, ale nic z tego nie zrozumiałem...

Czy mogę prosić o pomoc - jak to skonfigurować i po podłączać żeby było OK. i żebym mógł sterować sprzętowym firewallem w tym "moim routerze"?

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Co to jest antena z AP i router z AP?
Router ma antenę i AP ma antenę ale router ma AP to jakiś skrót myślowy? AP -> Access Point.
Jeżeli masz AP z anteną i z niego idzie kabel typu skrętka a w nim internet to podepnij ten kabel pod router i jego port WAN. Ustaw sobie w routerze adresy ip na np. 10.0.0.X czy 192.168.10.X i konfliktów nie będzie. Bramę na IP Access Pointa a nie anteny bo antena to jest kawałek drutu i IP raczej mieć nie będzie.
Router niech będzie miał swoje IP od strony WAN ustawione na ip z sieci Access pointa, od strony LAN możesz mieć co chcesz z prywatnej puli adresów.

Antena - czyli cały zestaw - antena, z wbudowanym AP i tym wszystkim co potrzeba, żeby net był już w kabelku (to jest w sieci dostawcy jako AP.
To ma IP 192.168.1.20 - czyli to ustawiam jako bramke w "moim routerze"
a router ma dawać net na IP 10.0.0.x to sobie ustawie jako bramke i będzie OK?
A jak ustawić DHCP w ustawieniach lan routera? jako serwer?

Wpinasz kabel pod WAN a w ustawieniach ustawiasz DHCP na tym porcie i powinien sobie wszystko sam pobrać.
Co do LAN to ustawiasz serwer DHCP (coś innego niż dla WAN) i tam sobie chyba możesz ustawić swoją podsieć (piszę chyba bo widziałem takie routery gdzie można było zmienić tylko drugi i trzeci zakres dla sieci 192.168 ale takie w których mamy dowolność). Jeżeli masz ustawione DHCP dla WAN to serwer DHCP dla LAN sam sobie ustawi odpowiednie wpisy dla DNSów czy bramę i wszystko będzie działać ok. Jeżeli DHCP nie zadziała to ustawiasz IP pod router na WAN na 192.168.1.250 (taki wysoki numer bo nie wiem jak ma ustawione twój admin i czy inni w sieci nie mają też numerów ip z tej sieci 192.168.1.X, ten powinien być bezpieczny i wolny) bramę na ip AP, możesz też ustawić statyczne DNS, po stronie LAN tak jak wyżej i też powinno działać.

Dalej nic nie rozumiem.
Zrobiłem tak:

Dobrze jest? coś inaczej?

IP w komputerach ustawiam ręcznie, bo chce mieć kontrole ich na firewallu.

Internet mi w tej konf chodzi niby, ale jest to dobrze poustawiane?

Mariusz_CH  Dołączył: 30 Gru 2008
Kanał nie powinien być od 1-10? Czy nie ma to nic do rzeczy?

DeTe  Dołączył: 14 Maj 2008
może być 11, to jest kanał na jakim "nadaje" jego dostawca
bo rozumiem, że jest to screen z tego AP, tak?
chociaż... nie wiem, nie rozumiem tego konfigu :-/
ale jak działa to co się przejmujesz ;-)

to screen z routera/switcha/AP za pomocą którego ja sobie zrobiłem sieć w domu. On jest podłączony do AP od dostawcy.
to ja nadaje na 11.

No niby tak. Tylko chodzi mi o to czy przez taką konfiguracje nie mieszam coś na zewnątrz, czyli w sieci dostawcy netu.
A z dostawcą nie mogę się porozumieć, jego serwisant ma dar mówienia niesamowicie specjalistycznym językiem. Ja się gubię wśród tych podsieci, cyferek, itd.
A też przy okazji chce to trochę zrozumieć. Niby to zrobiłem, ale po omacku i na czuja... chce żeby było wszystko OK.

(sorry za bełkot, nie znam się, i nawet nie ogarniam nic po angielsku)

Jakie adresy ip sobie przydzielasz dla komputerów w sieci?

Od 172.1.1.1

DeTe  Dołączył: 14 Maj 2008
aha, czyli ip WAN masz ustawione na sztywno jako...1.100, brama jest na ...1.20 a swoją sieć LAN/WLAN masz w klasie 172... i takie adresy ip mają komputery w Twojej sieci
jeśli tak to wszystko jest ok, nic nie mieszasz u dostawcy

O! rewelka. wielkie dzięki.

To kiedy bym mieszał? ew. kiedy by wystąpił ten konflikt?

Konflikt byłby wtedy jak byś miał adresy ip takie jak w internecie :D np przydzieliłbyś sobie adres wp.pl czy onet.pl :D

No dobra, to już nie marudze ;)

Wszystkim dziękuje za pomoc.

Skocz do: