grub  Dołączył: 22 Mar 2006
zapis dng a ACR
witam
czy wybor dng jako formatu zapisu rawa w puchach ktore to potrafia eliminuje problemy z odwzorowaniem kolorow w ACR? innymi slowy, czy jezeli zapisze rawa jako dng to bedzie on w domyslnych ustawieniach ACR wygladal jak domyslny jpg z aparatu?

k200d rozwiazuje wiekszosc moich zarzutow do k100d, ale jesli dalej bede musial walczyc z kolorami to pomysle nad jakas inna pucha...

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
grub napisał/a:
czy jezeli zapisze rawa jako dng to bedzie on w domyslnych ustawieniach ACR wygladal jak domyslny jpg z aparatu?
Nie.

W dużej mierze problem z kolorami rozwiązuje profil kolorów "Adobe standard" ustawiony w zakładce "Calibration" - tak jest w LR, więc przypuszczam, że w ACR jest podobnie.

mhm, w duzej mierze. ale mimo to to nie to samo. a probowales moze tworzyc wlasny profil do lr/acr (przy uzyciu wzornika makbeta albo jakos inaczej?)

grub napisał/a:
probowales moze tworzyc wlasny profil do lr/acr
Nie. Na moje potrzeby LR wypluwa takie kolory, jakie chcę.
grub napisał/a:
przy uzyciu wzornika makbeta
A nie Hamleta?

a masz jakies suwaczki poprzestawiane w kalibracji/hue/saturation/lightness, czy tylko ewentualnie dla kazdego zdjecia HSL a domyslnie adobe standard Ci pasuje?

Adobe standard jest punktem wyjściowym. Każde zdjęcie traktuję oddzielnie.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
grub napisał/a:
jesli dalej bede musial walczyc z kolorami to pomysle nad jakas inna pucha

może pomyśl nad zmianą softu? Wg zeznań świadków naocznych, SilkyPix daje takie kolory jak silnik aparatu i soft Pentaksa.

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
l_uka napisał/a:
grub napisał/a:
jesli dalej bede musial walczyc z kolorami to pomysle nad jakas inna pucha

może pomyśl nad zmianą softu? Wg zeznań świadków naocznych, SilkyPix daje takie kolory jak silnik aparatu i soft Pentaksa.

Mi ani w AdobeRAW, ani w SilkyPix 4.1 nie udaje się uzyskać tego, co w PDCU. Chociaż nie jest tak źle i w AdobeRAW można się całkiem nieźle do tego ideału zbliżyć ;-)

andrusz napisał/a:
AdobeRAW można się całkiem nieźle do tego ideału zbliżyć

no wlasnie mi sie to udaje nawet dosc czesto - tylko ze po miesiacu jak patrze na te ustawienia to jednak okazuje sie ze to nie to i kombinuje od nowa ;)

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
grub znam to ;-)

Możesz spróbować jeszcze z DxO Optics Pro:
http://www.dxo.com/intl/photo/dxo_optics_pro

On ma wbudowane profile dla konkretnych korpusów - może akurat będzie najlepszy pod względem kolorystyki? Ja czekam, aż dodadzą obsługę K-7 - mam nadzieję, że wkrótce.

jacula  Dołączył: 03 Lut 2011
Witam pentaksiarzy:) Podczepię się do tego wątku.
Jarek Dabrowski napisał/a:
grub napisał/a:
czy jezeli zapisze rawa jako dng to bedzie on w domyslnych ustawieniach ACR wygladal jak domyslny jpg z aparatu?
Nie.

W dużej mierze problem z kolorami rozwiązuje profil kolorów "Adobe standard" ustawiony w zakładce "Calibration" - tak jest w LR, więc przypuszczam, że w ACR jest podobnie.

Czy stosując zapis dng, mamy mniej problemów w acr/lightroom z kolorami (profil "adobe standard") niż w przypadku pefa? Czy może pef i dng wyglądają tak samo? A może w zakładce "camera calibration" jest jakiś profil "pentax" (bo do nikona i canona są takowe, udostepnione przez adobe), powodujący, że pef/dng otwarty w acr wygląda dokładnie tak, jak jpg? Taki chyba miał być sens włożenia opcji zapisu dng w aparacie...

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Moim zdaniem mając najnowszy soft i starą puszkę DNG włączać nie trzeba.
Odwrotnie niż w przypadku najnowszego sprzętu i starego softu.

Skocz do: