krzychu128  Dołączył: 05 Lut 2008
Papier Fomabrom MATT N112
Kupiłem w miarę okazyjnie wyżej wymieniony papier, chciałem popróbować jak wyglądają odbitki na papierze matowym. Z tego co wyszło ciężko być zadowolonym, zdjęcia nie były zachwycające, nic szczególnego, jednak od papieru wymagałbym czegoś więcej. Czy to normalne że matowy baryt przypomina zdjęcia z gazety?
Papier suszył się emulsją do góry, później na dwa dni wrzucony do sprasowania w książki, według opisu znalezionego w sieci.
Czego można spodziewać się po takim papierze? Jakie macie doświadczenia?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
krzychu128 napisał/a:
że matowy baryt przypomina zdjęcia z gazety?

Tak :-) :->

spirit  Dołączył: 21 Lip 2007
Re: Papier Fomabrom MATT N112
krzychu128 napisał/a:
Kupiłem w miarę okazyjnie wyżej wymieniony papier, chciałem popróbować jak wyglądają odbitki na papierze matowym. Z tego co wyszło ciężko być zadowolonym, zdjęcia nie były zachwycające, nic szczególnego, jednak od papieru wymagałbym czegoś więcej. Czy to normalne że matowy baryt przypomina zdjęcia z gazety?
Papier suszył się emulsją do góry, później na dwa dni wrzucony do sprasowania w książki, według opisu znalezionego w sieci.
Czego można spodziewać się po takim papierze? Jakie macie doświadczenia?

Wygląda specyficzne, ale gazetą bym tego nie nazwał (Fomabromu akurat nie znam). Ja działam tylko z matem, ma tę zaletę, że można go zrobić na mat, półmat i błysk..

wiktor33  Dołączył: 19 Kwi 2006
Foma tak już ma. Czeskie baryty, na jakich próbowałem pracować w ogóle były kiepskie, a maty w szczególności. Nie dość, że nie mają czerni, to cieniom nadają taką myszowatą szarość. Najlepszy mat, na jakim pracowałem, to był węgierski Forte. Niestety, nieosiągalny w Polsce. Bardzo dobrze sprawdza się też Kentmere.

krzychu128  Dołączył: 05 Lut 2008
wiktor33 napisał/a:
Nie dość, że nie mają czerni, to cieniom nadają taką myszowatą szarość.

O to się właśnie rozchodzi. Plastik Ilforda jest o wiele bardziej czarny, widoczne są detale gdzie na fomie jest czarna (szara) plama.

Skocz do: