opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
werneri napisał/a:
lepszy aparat od w/w samsunga :-)

hmm, to chyba jeszcze lepsza będzie dowolna małpka ze stadem programów - są też przecież takie z programami do robienia zdjęć kartkom

werneri  Dołączył: 11 Mar 2009
opiszon, każdemu według potrzeb ;-)

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Dzizas ludzie zachowujecie się jak dzieci, forum było super fajne i kulturalne i pyskówkami sprowadzacie je do poziomu onetu. Po raz kolejny zresztą jak obserwuję - chyba przerzucę się na optycznych albo na canon-board i tam założę temat Pentaxa :P

A. Tak Ekspozycja Pentaxa ssie - niedoświetlając czasem (Jak D70 ale masa ludzi nim zdjecia jednak robiła)
B. TAK - mamy krzywą matówkę i ciężko zdjęcia robić (99% aparatów ma, jak lubicie oglądać to zapraszam do dziadka googla poszukać sobie wzorników z paskami rozdzielczości - zdjęcia ze statywów do pomiarów - i na wielu wali się poziom lekko. P.s nie śledziłem wszystkich ale te parę które widziałem kiedyś miało lekki pochył) :-D :-P
C. TAK - Stabilizacja czasem nie stabilizuje za dobrze
D. TAK - na 1600 są szumy - jak i na 100 podciąganym o 4EV
E. TAk - mamy kiepski wyświetlacz z tyłu na którym nie da się zdjęcia ocenić :P no dobra lecimy z histogramem :D

AA i najważniejsze - mój aparat to kompletna lipa bo nie ma wymiennego pryzmatu.

:-B :-B :-B i Dajcie spokój z takimi p***** i kłótniami. Są rzeczy na które nic się nie poradzi i już trzeba z tym żyć a temu kto będzie miał zawał zaaplikować kroplówkę z brennivín'a oraz lewatywę Tabasco.

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
Thadeus napisał/a:
kroplówkę z brennivín'a oraz lewatywę Tabasco

..o kroplówce nie będę się wypowiadał, ale z tą lewatywą to podobno jest tak, że po Tabasko przy małym wietrze ;) z majtek zostają ino gumki :)

Eldred, opiszon - jesteście złośliwy i zazdrośni! Kolega xsilver, ma program "Kartka papieru" w Alfie a wy nie. Nie rozumiem takiego zachowania ;-)

Thadeus napisał/a:
Dzizas ludzie zachowujecie się jak dzieci, forum było super fajne i kulturalne i pyskówkami sprowadzacie je do poziomu onetu. Po raz kolejny zresztą jak obserwuję - chyba przerzucę się na optycznych albo na canon-board i tam założę temat Pentaxa :P

Ja natomiast mam dość innosystemowców, którzy przyłażą i pierdzielą o pełnych klatkach, mówią o zwłokach systemu i coś tam piszczą o tym, że na Pentaksie się nie da.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
MacRayers napisał/a:
Kolega xsilver, ma program "Kartka papieru" w Alfie a wy nie.

Nie wiemy czy ten program jest dopracowany tzn. czy ma wersje kartka czysta lub kartka zapisana :-D

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Nie wspominając nawet o wersjach dla kartek w różnych kolorach :-)

plwk napisał/a:
MacRayers napisał/a:
Kolega xsilver, ma program "Kartka papieru" w Alfie a wy nie.

Nie wiemy czy ten program jest dopracowany tzn. czy ma wersje kartka czysta lub kartka zapisana :-D

Jest jeszcze opcja dla papieru milimetrowego :D

Thadeus napisał/a:
Jest jeszcze opcja dla papieru milimetrowego :D

ale działa dopiero po podpięciu obiektywu makro ;-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
kurna - chyba bede musial sobie alfe kupic bo w D700 musze korekcje wprowadzic jak foce biale kartki :roll: :mrgreen: :-P

jak to dobrze ze jest takie sony alfa...

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
MacRayers napisał/a:

Ja natomiast mam dość innosystemowców, którzy przyłażą i pierdzielą o pełnych klatkach, mówią o zwłokach systemu i coś tam piszczą o tym, że na Pentaksie się nie da.

Widziałem czyjąś wypowiedź w kłótni systemowej, i brzmiała ona mniej więcej tak

"tzn. że Pentaksowcy mają kompleks? wy tylko "pełna klatka to, pełna klatka tamto" a każdy średnioformatowiec Ci powie że to się nazywa mały obrazek"

Fafniak - zakup sobie jakieś Foto czy DFV i poczytaj marketingowy bełkot Arcimowicza - a okaże się ze musisz kupić po dwie Alfy 900 jedna na prawa druga na lewą rękę :D

Genialny aparat w którym dokonano rewolucjnego usunięcia programów tematycznych i który robi zdjęcia na miarę wielkiego formatu. :-D :lol: :mrgreen:

Thadeus napisał/a:
Genialny aparat w którym dokonano rewolucjnego usunięcia programów tematycznych

tak to ja mam w kadyszce

damn :!: i jak ja będę robił zdjęcia kartkom papieru :?:

ale, ale, to ta A900 nie jest idealna - skoro nie ma programów tematycznych, to i papieru nie da się fotografować :!:

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
opiszon napisał/a:
ale, ale, to ta A900 nie jest idealna - skoro nie ma programów tematycznych, to i papieru nie da się fotografować

Żeby tylko! A co z portretem, krajobrazem, czarnym kotem, białym kotem, czarnym psem, białym psem, zdjęciu przy świeczkach, zdjęciach sportowych itp???
Jak w ogóle takim aparatem robić zdjęcia??? :mrgreen:

A ja ostatnio robię na M, bo mi wygodniej niż na A lub T i ciągłe korygowanie EV po zmianie sceny. Oświetlenie tak szybko się nie zmienia, a przysłoną nie skaczę z jednego krańca na drugi, tylko zwykle robię na f/4-f/8. M jest niewrażliwe na punktowe mocne światła w kadrze, czy ciemniejszą/jaśniejszą kolorystykę głównego motywu.
Może ja jakiś inny jestem, ale M i P wydają mi się najwygodniejszymi trybami pracy :-P

jurekg  Dołączył: 22 Mar 2008
Wojtek P napisał/a:
do werneri: ja Cię rozumiem a nie "ja Cię rozumie" - szanujmy naszą mowę ojczystą

Po "rozumiem" brakuje mi przecinka, choć mogę się mylić. ;-)

sloniu_21  Dołączył: 27 Maj 2009
Też mam odchył w prawo na GX10 i muszę nauczyć się z tym żyć. Trzeba trenować pochylanie aparatu w prawo.

citipunk  Dołączył: 18 Lip 2009
nie chce mi się czytać 15 stron odpowiedzi.... ale zastanawiam się czy nie chodzi tu o podstawy posługiwania się spustem migawki aparatu.
Rzeczywiście na zdjęciach znad morza dużo było kadrowania pod kontem . tylko ze nad morzem to morze piwa w moim brzuchu wylądowało, co wpłynęło zarówno na trudności z kompozycją, jak i prawidłowym naciśnięciem spustu migawki.
Zrobiłem 2 testy, na dwóch różnych aparatach.... i wyszły prosto.
zobaczcie coś takiego- przy wyłączonym aparacie naciśnijcie spust migawki, i zaobserwujcie ruch aparatu. aparat wbija się w poduszkę pod kciukiem. zauważcie też że zdjęcia z wolnej ręki są bardziej skłonne do skrzywiania się horyzontu.

polecam trzymanie aparatu oburącz (jak sytuacja na to pozwala ;) ), i płynne i delikatne wciskanie spustu migawki (ktoś pisał że zenit był dobry do nauki- z takim skokiem spustu migawki uczył prawidłowego wciskania migawki :P )

a nie widać tego bo w trakcie robienia zdjęcia lustro zasłania wizjer więc tego nie widać, dłoń jest w ruchu, więc nie da się tego wyczuć.

TM_Mich  Dołączył: 08 Wrz 2009
Witam.
Postanowiłem wznowić wątek, ponieważ mam to samo w swojej K10.
Aparat kupiłem jako używany i po pewnym czasie zauważyłem dość mocne przekrzywienie zdjęcia w prawo mimo, że patrząc w wizjer kadruję prosto - tu sprawdzałem do poziomicy, która była ustawiona do poziomu.
Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi, gdyż zdjęcia jakie wykonywałem nie zawierały poziomych czy też pionowych linii, na których można by było zauważyć przekrzywienie.
Zauważyłem to dopiero w momencie fotografowania 4 okien, które ustawione są jedne nad drugimi. Aparat ustawiony na statywie, prawa strona kadru licuje z pionową linią okien, góra zaś z poziomą linią okien. Po sprawdzeniu zdjęcia na wyświetlaczu jak i na monitorze komputera wychodzi krzywo. Dopiero po prostowaniu w PS zdjęcie jest ok.
Proszę o odpowiedź od osób, które miały taki problem.
Jaka jest procedura naprawcza i czy taka jest?

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Nie czytałem poprzednich postów, ale to może być wynik działania mechanizmów shake reduction. Nawet gdy stabilizacja jest wyłączona na przełączniku to cały układ elektromagnesów działa i próbuje utrzymać matrycę nieruchomo na środku. Jeśli coś działa nieprecyzyjnie to może nie być idealnie pionowych zdjęć.

TM_Mich  Dołączył: 08 Wrz 2009
Dzięki za odpowiedz.
Dzwoniłem do Apollo Serwis i cena za „naprawę skrzywienia” to 1100 zł.
Cena mnie zabiła.

Mam kolejne pytanie – czy jeżeli ktoś grzebał przy matówce i krzywo założył może dać krzywy „horyzont”? *
*mam na myśli to, że jak kadruję, to wspomagam się liniami pomocniczymi jaki widzimy w wizjerze. Po dokładnym ustawieniu poziomu, zdjęcia wychodzą przekrzywione w prawą stronę.

Pytanie nr 2. Czy jeżeli wożę ze sobą w samochodzie aparat w torbie fotograficznej, a jeżdżę po naszych dziurawych drogach to czy w wyniku drgań mogło dojść do przesunięcia matówki?

Pytanie nr 3.
Czy wgranie nowego softa może generować przekrzywione zdjęcie? (wiem, że głupie pytanie, ale może pomoże).

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
1. Tak
2. Wątpię
3. Nie, musiałby być okrutnie walnięty.

Skocz do: