Radolex  Dołączył: 03 Kwi 2010
TM_Mich, nie masz może poziomniczki do zamontowania w sankach? może to by wyjaśniło w czym tkwi problem...

TM_Mich  Dołączył: 08 Wrz 2009
Mam.
Mój test wyglądał tak:
Ustawiłem długą łatę (3m) do poziomu i kadrując opierałem się na tych znacznikach, które widoczne sa na matówce. Poziomy znaczników i łaty się pokrywały. Aparat na statywie. Po wyświetleniu zdjęcia na monitorze kompa okazało się, że mam pochylenie o ok 1,8 stopnia w prawo.

Plwk potwierdza moje przypuszczenie, że mogło być grzebane przy matówce i jest krzywo założona.
Aparat kupiłem w USA przez znajomego. Sprzedawca miał 100% pozytywnego feedbacka i twierdził, że aparat ma jakieś 4300 klapnięć migawki. To by się zgadzało. Obecnie mam 6130 klapnięć. Aparat z zewnątrz wygląda nieźle - bez otarć itp.
Teraz to nie wiem.
Czy go sprzedać i kupić K20D (mam możliwość za 1450 zł za body. Aparat jeszcze na gwarancji), czy próbować poprawić matówkę.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Poluzuj zapięcie matówki i dociśnij ją delikatnie do oporu. Ona opiera się na takiej półeczce na blaszce zamykającej. Jeśli jeden koniec nie będzie dociśnięty to mogą być takie efekty.

Niestety to nie pomogło.
Nawet po wyjęciu matówki i zrobieniu kilku zdjęć dalej widać pochylenie.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
TM_Mich, 1,8 stopnia to dużo.
TM_Mich napisał/a:
Nawet po wyjęciu matówki i zrobieniu kilku zdjęć dalej widać pochylenie.

Tego nie rozumiem. Co brałeś wtedy za punkt odniesienia? Nadal patrzyłeś przez wizjer? Jeśli tak, to najwyraźniej problem jest z lustrem. Olej serwis, bo cena chora, jakiś lokalny szpec od naprawy aparatów powinien to wyregulować. Jeśli punktem odniesienia była poziomica na statywie, to by oznaczało krzywą matrycę, a to poważniejszy problem.

barto125  Dołączył: 11 Lut 2010
Do diagnozy, jeśli za każdym razem jest inne pochylenie to wadą są elektromagnesy podtrzymujące matryce.

bEEf napisał/a:

Tego nie rozumiem. Co brałeś wtedy za punkt odniesienia? Nadal patrzyłeś przez wizjer? Jeśli tak, to najwyraźniej problem jest z lustrem.

Kadrowałem do krawędzi wizjera.

Rozmawiałem z plwk i poddał kilka pomysłów.

Zobaczymy co będzie się działo dalej. O postępach będę informował na bierząco.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
TM_Mich napisał/a:
Kadrowałem do krawędzi wizjera.

Więc obstawiam lustro.

Korpus poszedł dzisiaj do serwisu do Krakowa, polecanego przez plwk i Dadę.
Czekamy na wynik oględzin.

arkowy  Dołączył: 02 Wrz 2010
Czy już coś wiadomo ?? Sam jestem ciekawy werdyktu.

presik  Dołączył: 25 Paź 2011
Czy ktoś usunął tą usterkę? TM_Mich miałeś to zrobić gdzieś w Krakowie?

Nie da się.

presik  Dołączył: 25 Paź 2011
Ok ale co Ci powiedzieli? Jaka była diagnoza, krzywa matówka, lustro? Co by trzeba było zrobić, żeby to naprawić? Bo ktoś to podobno za duże pieniądze naprawia?

Trzeba przestawić cały mechanizm trzymający matrycę. Jest to drogie w naprawie i nie opłaca się. Taniej wyjdzie kupić drugi.

Skocz do: